29. 9. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Viac informácií chce ruskojazyčnému obyvateľstvu Estónska poskytovať nový kanál televízie ETV v ruskom jazyku, ktorého vysielanie sa včera začalo.
Cieľom je poskytnúť príslušníkom ruskej menšiny v pobaltskej republike objektívne informácie z rôznych oblastí každodenného života, uviedol verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF.
Mnohí z etnických Rusov žijúcich v troch pobaltských republikách sledujú takmer výlučne ruské televízie, ktorým je v súvislosti so spravodajstvom o dianí na Ukrajine vyčítaná neobjektívnosť, respektíve až dezinformácie.
Práve preto by tamojšie médiá chceli rozšíriť informovanosť vlastných občanov ruského pôvodu prostredníctvom ponuky programov elektronických médií vysielajúcich v ich rodnom jazyku.

Sudca osobitného tribunálu pre Libanon v holandskom Haagu odsúdil dnes libanonskú televíznu reportérku Karmu al-Chajátovú na pokutu 10.000 eur za pohŕdanie súdom. Rozsudok nad al-Chajátovou zaznel v procese s údajnými vrahmi bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího. Informovala o tom agentúra Reuters.
Karma al-Chajátová bola pred desiatimi dňami uznaná za vinnú z toho, že neuposlúchla nariadenie súdu a z internetu nestiahla videozáznamy, ktoré mohli viesť k zverejneniu identity chránených svedkov v prípade vraždy premiéra Harírího v roku 2005, keď pri výbuchu bomby okrem premiéra zahynulo ďalších 22 ľudí.
Minulý týždeň zbavil súd al-Chajátovú obvinenia za odvysielanie reportáže o Harírího vražde v televízii, v ktorej boli počítačom upravené tváre svedkov. Súd však ponechal v platnosti obvinenie za ignorovanie súdneho nariadenia stiahnuť zábery na svedkov z webovej stránky televízie. Tváre svedkov boli síce skryté, ale uvádzali sa iniciály ich mien, pracovisko a boli ľahko čitateľné aj registračné čísla ich áut.
Prokurátor osobitného tribunálu pre Libanon žiadal dnes pre al-Chajátovú trest väzenia v trvaní jedného roka a pokutu vo výške 100.000 eur.
Osobitný tribunál pre Libanon je prvým súdom zriadeným ad hoc na žiadosť libanonskej vlády, aby sa zaoberal vyšetrovaním atentátu na Rafíka Harírího, ktorý sa odohral vo februári 2005 v Bejrúte.
Tribunál doteraz obvinil piatich členov hnutia proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh. Proces sa začal vlani v januári, ale v neprítomnosti obvinených. Šiitské hnutie, ktoré je súčasťou libanonskej vlády, ich totiž do Haagu odmietlo vydať a obvinilo tribunál, že je plodom izraelsko-amerického komplotu, ktorého cieľom je zlikvidovať Hizballáh.

Copyright © TASR 2015