5. 10. 2015

MO SR: Reakcia na zavádzajúce informácie Denníka N

MO SR:
 
Reakcia na zavádzajúce informácie Denníka N



Ministerstvo obrany (MO) SR dementuje nepravdivé informácie, ktoré boli zverejnené v Denníku N v článku redaktora Vladimíra Šnídla s názvom: "NATO o pár dní schváli malú "základňu" na Slovensku, o ktorej politici Smeru neradi hovoria," ktorý zverejnil dňa 4. 10. 2015 na svojom webe www.dennikn.sk a v upravenej verzii v Denníku N na strane 2 dňa 5. 10. 2015 pod názvom "NATO u nás bude mať styčný tím". Nie je pravda, že na Slovensku vznikne základňa NATO. Pôjde o vytvorenie styčného tímu. Ide o tím plánovačov, ktorých prítomnosť vo všeobecnosti uľahčí potenciálne prijatie posíl zo strany NATO pre danú členskú krajinu a počas mieru tento tím podporuje plánovacie aktivity.
O tejto téme bola verejnosť zo strany ministerstva obrany informovaná už vo februári a už vtedy sme niekoľkokrát informovali, že nejde o základňu. Denník N napriek tomu píše o vytvorení základne a dokonca sa snaží podsúvať svojim čitateľom, že vláda túto tému nechce komunikovať, čo však nie je pravda. Nie je to prvýkrát, čo s takýmito informáciami prichádza a supluje opozíciu s jediným cieľom vystrašiť ľudí klamstvami.
Na rokovaní v Bruseli Slovenská republika požiadala ako jedna z ôsmich členských krajín o vytvorenie tzv. styčného tímu NFIU (NATO Force Integration Units) na svojom území.
Rezort obrany sa nijakým spôsobom netají, že styčný integračný tím NATO vznikne na Slovensku v roku 2016. Jeho vytvorenie v Slovenskej republike a v Maďarsku odobrila Severoatlantická rada na úrovni stálych predstaviteľov. Očakávame, že toto významné rozhodnutie bude jedným z predmetov nadchádzajúceho rokovania ministrov obrany členských krajín NATO. Účelom NFIU je zvýšiť reakcieschopnosť Aliancie a uľahčiť nasadenie jednotiek veľmi rýchlej reakcie (VTJF) a jednotiek rýchleho nasadenia (NRF). NFIU tak bude dohliadať na prípravu, koordináciu a zabezpečenie hladkého príjmu koaličných vojsk NATO v prípade ich nasadenia na území Slovenskej republiky. Ich úlohou tiež bude koordinácia cvičení medzi Ozbrojenými silami SR a NATO.
Styčný tím NATO na Slovensku by mal dosiahnuť počiatočnú operačnú spôsobilosť do samitu vo Varšave a plnú operačnú spôsobilosť do konca roku 2016. Jeho sídlo bude v kasárňach Vajnory, pričom celkovo bude v rámci neho pôsobiť 41 osôb. Slovenská strana personálne pokryje 21 pozícií a zvyšok budú tvoriť vojaci z ostatných členských krajín NATO. Náklady budú hradené tak z rozpočtu rezortu obrany, ako aj z rozpočtu Severoatlantickej aliancie. V súčasnosti na Slovensku prebiehajú prípravné práce na budovanie potrebnej infraštruktúry. Súbežne s tým sa vykonávajú opatrenia na zabezpečenie vytvorenia a fungovania organizačného jadra pre NFIU. Slovenské NFIU bude začlenené pod velenie Mnohonárodného zborového veliteľstva Severovýchod v Štetíne (MNC-NE).