4. 10. 2015

PRIESKUM FOCUS

PRIESKUM FOCUS


Okrem dvojice Robert Fico a Igor Matovič, ktorých spor ohľadom údajného nelegálneho účtu na Belize bol jednou z najsledovanejších tém v médiách v poslednom období, sa do pozornosti verejnosti prostredníctvom médií nedostala výraznejšie žiadna známa osobnosť. Vyplýva to zo septembrového prieskumu, v ktorom sa agentúra FOCUS pýtala ľudí na to, o akých udalostiach sa na Slovensku v poslednom mesiaci najviac písalo alebo rozprávalo v médiách.
V prieskume odpovedalo 1003 respondentov. Popri dvojici Fico a Matovič sa medzi ich odpoveďami častejšie objavovali iba štyri konkrétne mená – Štefan Harabin, Peter Sagan, Andrej Kiska a Alojz Hlina. Spor Štefana Harabina s predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou zaznamenalo 2,3 percenta respondentov v ankete, Petra Sagana a jeho problémy na španielskej Vuelte 1,6 percenta opýtaných. Rovnaká skupina si zapamätala aj udalosti, o ktorých médiá referovali v súvislosti s prezidentom SR Andrejom Kiskom. Incident na bratislavskej Obchodnej ulici, pri ktorom policajti odviedli poslanca NR SR Alojza Hlinu, spomenuli v prieskume 0,4 percenta respondentov.
Martin Slosiarik z agentúry Focus je presvedčený, že ak by sa zber dát prieskumu uskutočnil iba v posledných dňoch septembra, meno Sagan by sa určite skloňovalo v oveľa väčšom počte odpovedí. "To, že sa stal majstrom sveta, by určite rezonovalo podstatne viac než jeho odstúpenie na Vuelte," uviedol Slosiarik pre TASR. "Vo všeobecnosti by sa ale dalo povedať, že téma utečencov výrazne prevalcovala v hlavách respondentov iné témy, ktoré sa následne objavovali s podstatne nižšou frekvenciou a to sa týka aj udalostí spojených so spomínanými menami," povedal Slosiarik.
Na otázku, o čom médiá najviac písali a hovorili, mohli respondenti uviesť viaceré možnosti odpovede. Najviac, takmer 92 percent respondentov uviedlo tému utečencov. Ďalej spomínali aj politickú situáciu (8,9 percenta opýtaných), letecké nešťastia v SR (7,5 percenta), spor R. Fica s I. Matovičom (7,1 percenta) i extrémy počasia (6,8 percenta). Nad päť percent sa v tomto prieskume dostal aj y začiatok školského roka (5,8 percenta) a situácia na Ukrajine (5,2 percenta).

Copyright © TASR 2015