20. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Herečka Stana Katic odchádza zo seriálu Vtierka Castle (2009), v ktorom stvárňuje Kate Beckett. Okrem 37-ročnej rodáčky z Kanady v televíznom projekte končí aj Tamala Jones, predstaviteľka Lanie Parish. Informácie potvrdili zástupcovia televíznej spoločnosti ABC, ktorí však zatiaľ nepotvrdili, či vznikne deviata sezóna projektu.
"Kate Beckett je obľúbenou postavou v seriáli Vtierka Castle už osem rokov. Sme veľmi vďační za talent a odhodlanie, ktorými Stana Katic prispela a dúfame, že náš vzťah bude pokračovať," uviedli zástupcovia ABC a poďakovali sa tiež za účinkovanie spomínanej 41-ročnej Jones. "Som veľmi vďačná ABC za príležitosť byť súčasťou tejto obľúbenej šou. Ďakujem aj fanúšikom," vyjadrila sa Katic pre portál Deadline.com.
Stana Katic sa narodila v Hamiltone v kanadskom Ontariu, no jej rodičia pochádzajú z bývalej Juhoslávie. Známa je najmä vďaka spomínanému televíznemu hitu Vtierka Castle. V roku 2006 sa objavila v seriáli 24 (2001 - 2010) a o rok neskôr aj v projekte Hrdinovia (2006 - 2010). Okrem toho si zahrala vo filmoch ako Bojovník (2005), Quantum of Solace (2008), Chladnokrvný zabijak (2008), Flynn Carsen: Kliatba Judášovho kalicha (2008), Big Sur (2013) alebo CBGB (2013).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Britský spisovateľ a novinár Douglas Murray oznámil v pondelok otvorenie súťaže v urážlivej poézii tematicky zameranej na osobu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informoval o tom dnes turecký denník Hürriyet.
Súťažné práce možno posielať do 23. júna, keď bude oznámené meno víťaza. Murray však už vopred avizoval, že laureát nemôže rátať so žiadnou cenou, keďže pre takúto súťaž sa mu sotva podarí nájsť sponzora.
Murray, ktorý píše pre Spectator Magazine, zaslal báseň do súťaže ako prvý. Nazval ju rovnomenne ako vypísanú súťaž, ktorá je reakciou na prebiehajúci spor v Nemecku.
Správa o básnickej súťaži sa totiž objavila v čase, keď Nemecko zažíva ostrú polemiku o slobode slova, ktorá súvisí s prípadom satirika Jana Böhmermanna. Ten 31. marca vo vysielaní ZDF predniesol posmešnú báseň, ktorú Ankara vníma ako urážku hlavy štátu, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, a celého tureckého národa.
Erdogan podal 12. apríla na Böhmermanna žalobu. O tri dni neskôr kancelárka Angela Merkelová informovala, že nemecká vláda vyhovela Turecku a umožní trestné stíhanie satirika. Umelec bude súdený podľa paragrafu č. 103 nemeckého trestného zákonníka o urážaní hláv iných štátov.
Uvedený paragraf je právnou bázou pre podnet samotného tureckého prezidenta, ktorý požaduje od nemeckej justície umelcovo stíhanie. Paragraf 103 ukladá za urážku hlavy inej krajiny trest do troch rokov väzenia alebo finančný trest, za ohováranie takejto osobnosti dokonca päťročný trest väzenia.
Medzičasom Böhmermann prostredníctvom svojej stránky na Facebooku oznámil, že pozastavuje svoju televíznu šou.4

Turecko neumožnilo včera spravodajcovi prvého programu nemeckej verejnoprávnej televízie ARD Volkerovi Schwenckovi vstup na územie krajiny.
      Podľa informácií SWR, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra DPA, zastavili šéfa televízneho štúdia ARD v egyptskej Káhire, ktorý chcel nakrútiť reportáž o utečencoch v turecko-sýrskom pohraničí, orgány na letisku v Istanbule po tom, ako pricestoval z egyptskej metropoly.
      Turecká tlačová agentúra popoludní informovala o novinárovom vyhostení z krajiny. Podľa samotného Schwencka mu žiadne dôvody tohto postupu neoznámili.
      Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne potvrdilo, že vie o vyhostení nemeckého občana, ktorého meno ani profesiu neuviedlo, a súčasne informovalo, že s ním boli v kontakte tak centrála diplomacie z nemeckej metropoly, ako aj pracovníci miestneho nemeckého generálneho konzulátu.
      Nemecká tlačová agentúra pripomína, že Schwenck v minulosti informoval často zo severu Sýrie ovládaného povstalcami, kam novinári obvykle cestovali cez turecké územie. Turecko takéto cesty dlho trpelo alebo dokonca povoľovalo. Medzičasom ich však hodnotí ako ilegálne prekročenie štátnej hranice a v uplynulých mesiacoch už viacerým žurnalistom odmietlo v tejto súvislosti umožniť vstup na svoje územie alebo ich dokonca vyhostilo pre ich ilegálne prekročenie.


 Generálna prokuratúra Ruskom okupovaného Krymu  oznámila, že bezpečnostné služby žiadajú, aby boli vznesené obvinenia proti krymskému novinárovi za rozvracanie územnej celistvosti Ruska.
      Krátko po anektovaní Krymského polostrova Ruskom od Ukrajiny v marci 2014 schválil parlament v Moskve zákon, podľa ktorého je spochybňovanie územnej celistvosti Ruska - čo zároveň znamená aj nesúhlas s obsadením polostrova - trestným činom.
      Generálna prokuratúra v oznámení uviedla, že ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) nalieha, aby boli vznesené obvinenia proti neidentifikovanému novinárovi za správy, v ktorých "vyzýval, alebo vyzývala, na izolovanie polostrova". Môže sa z toho stať prvý prípad trestného stíhania za kritiku okupácie Krymu, napísala dnes tlačová agentúra AP.
      Nezávislé médiá sú na Kryme od anexie v podstate zakázané a malý počet novinárov, ktorí pracujú pre pobočky nezávislých médií, používa pseudonym, aby utajil svoju totožnosť.


Americká online video služba Netflix zvýšila v 1. kvartáli zisk aj tržby. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.
      Zisk spoločnosti v prvých troch mesiacoch tohto roka vzrástol na 27,7 milióna USD (24,42 milióna eur) alebo 6 centov na akciu z 23,7 milióna alebo 5 centov na akciu v rovnakom období vlani. Analytici v priemere počítali so ziskom vo výške 3 centy na akciu.
      Tržby stúpli na 1,96 miliardy USD z 1,57 miliardy USD, pričom analytici očakávali 1,97 miliardy USD.
      Netflix v uplynulom štvrťroku získal po celom svete 6,74 milióna nových predplatiteľov a ich celkový počet sa zvýšil na 81,5 milióna. Počet predplatiteľov v USA vzrástol o 2,23 milióna a v zahraniční o 4,51 milióna.
     


Copyright © TASR 2016