19. 4. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Zadávateľov reklamy môže ochrániť pred ich spájaním so sporným obsahom na internete iniciatíva Konšpirátori.sk. Ako vysvetlil riaditeľ digitálnej agentúry NetSuccess Ján Urbančík, ktorý je autorom projektu, reklamné systémy filtrujú iba erotický obsah alebo stránky, ktoré otvorene porušujú zákon. "Obzvlášť konšpiračné či extrémistické weby si ale vyžadujú dôkladnejšie preverenie, čo je hlavnou úlohou nášho projektu,“ dodal.
Jednu z najrozšírenejších reklamných sietí prevádzkuje aj spoločnosť Google pod názvom Google Display Network. Značky si cez spomínanú reklamnú sieť platia zobrazovanie svojich reklám. Google Display Network, vypláca stránkam, ktoré zobrazujú takéto reklamy až 70 % z ceny kampane.
Reklamné siete však nerozlišujú, či sa reklama zobrazuje na serióznom webe s pravdivými a objektívnymi správami alebo na webe, ktorý propaguje nenávistné heslá alebo konšpiračné teórie. Podľa iniciatívy odhaliť ich je možné iba spätnou kontrolou štatistík, keď už býva neskoro. Zadávatelia tým priamo finančne podporujú weby so sporným obsahom.
Svoje reklamné kampane zadávatelia ošetria, ak do rozhrania svojho reklamného systému vložia špeciálny kód (skript). Návod ako postupovať je zverejnený na webstránke iniciatívy. Alternatívnym spôsobom je manuálne vylúčenie stránok podľa zoznamu.
Zoznam podozrivých stránok priebežne dopĺňa a hodnotí odborná komisia na základe vlastného podnetu alebo odporúčania. Tip môže zaslať ktokoľvek, pomocou formulára na webe iniciatívy. Medzi členmi komisie sú novinári, politológovia, vedci alebo pedagógovia. Tí hodnotia stránky podľa vopred určených a zverejnených pravidiel. "Členovia komisie vykonávajú túto činnosť dobrovoľne na základe svojho presvedčenia o jej celospoločenskej užitočnosti,“ uviedol člen komisie Juraj Smatana.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.