21. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajinský prezident Petro Porošenko svojím podpisom novelizovaného zákona o kinematografii zakázal uvádzať na Ukrajine všetky ruské filmy nakrútené po 1. januári 2014. Informovala o tom dnes agentúra AP.
V stredu podpísaný zákon súčasne zakazuje uvádzať na Ukrajine filmy produkované ruskými spoločnosťami alebo občanmi nakrútené po roku 1991, "ak oslavujú prácu vládnych úradov v Rusku".
Podľa AP však toto nariadenie u mnohých Ukrajincov vyvoláva obavy, že medzi zakázané budú zaradené aj obľúbené filmy z postsovietskych čias o agentoch tajných služieb či kriminálky.
AP pripomína, že ruská filmová produkcia a televízne seriály dlhé roky dominovali v ponuke televízií a kín na Ukrajine, kde je väčšina obyvateľstva bilingválna. Mnohé filmy a seriály ešte v nedávnej minulosti vznikali v ukrajinsko-ruskej koprodukcii.
Zákon, ktorý podpísal prezident, schválil ukrajinský parlament koncom marca. Na Ukrajine bolo dovtedy zakázaných už viac než 430 filmových snímok a televíznych seriálov z Ruska.
Ukrajinské ministerstvo kultúry pred časom zverejnilo aj čierny zoznam 83 ruských i zahraničných hercov, režisérov, spevákov a iných kultúrnych osobností, ktorých prítomnosť v krajine je nežiaduca, pretože "ohrozujú národnú bezpečnosť".
Na danom zozname sa nachádza francúzsky herec Gérard Depardieu, jeho americký kolega Steven Seagal, profesionálny boxer z USA Roy Jones Jr., ktorý má ruské občianstvo, frontman americkej rockovej skupiny Limp Bizkit Fred Durst, ruský oscarový režisér Nikita Michalkov či niekoľko spevákov z Ruskej federácie.
Ukrajinský rezort kultúry vytvoril tiež zoznam vyhovujúcich ruských umelcov, ktorým je Kyjev pripravený poskytnúť na území Ukrajiny maximálnu podporu.
Vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom sú v kríze od jari 2014, keď Moskva pripojila dovtedy Ukrajine patriaci Krymský polostrov k subjektom Ruskej federácie. Tomuto kroku predchádzalo kontroverzné referendum o pripojení Krymu k Rusku, ktorého výsledky Kyjev ani Západ neakceptovali.
Pripojenie Krymu k Rusku sa však stalo stimulom pre proruských separatistov na východe Ukrajiny, aby na území prevažne rusky hovoriacich oblastí Doneckej a Luhanskej vyhlásili nezávislé ľudové republiky.
V snahe potlačiť toto separatistické hnutie Kyjev v aprílu 2014 spustil tzv. protiteroristickú operáciu (ATO). Boje medzi vládnymi silami a separatistami si vyžiadali odvtedy už vyše 9000 obetí na životoch. Doterajšie snahy o urovnanie konfliktu v oblasti Donbasu zatiaľ neboli korunované úspechom, aj keď tam momentálne platí prímerie, ktoré obe strany v prevažnej miere dodržiavajú.

Európska komisia (EK) v stredu (20.4.) informovala spoločnosť Google o svojom predbežnom stanovisku, podľa ktorého táto firma v rozpore s antitrustovými pravidlami EÚ zneužíva svoje dominantné postavenie tým, že obmedzuje výrobcov zariadení a operátorov mobilných sietí využívajúcich systém Android.
Na oznámenie exekutívy EÚ spoločnosť Google reagovala oficiálnym stanoviskom, ktoré poskytla aj TASR.
„Android pomohol vytvoriť pozoruhodný a najmä udržateľný ekosystém, založený na open-source softvéri a otvorených inováciách. Budeme naďalej spolupracovať s Európskou komisiou, aby sme dokázali, že Android je dobrý pre hospodársku súťaž a dobrý pre spotrebiteľov,“ uviedol podpredseda spoločnosti Google Kent Walker v správe pre médiá.
Komisia vo svojom predbežnom stanovisku upozornila, že Google v oblasti mobilných zariadení vyvíjala stratégiu na udržanie a posilnenie svojho dominantného postavenia v oblasti všeobecného internetového vyhľadávania. Podľa komisie z uvedených praktík vyplýva, že sa vyhľadávač Google Search vopred inštaluje a nastavuje ako prednastavená alebo výhradná vyhľadávacia služba do väčšiny zariadení využívajúcich systém Android predávaných v Európe. Uvedené praktiky znemožňovali konkurenčným vyhľadávačom prístup na trh prostredníctvom konkurenčných mobilných vyhľadávačov a konkurenčných operačných systémov.
Okrem toho praktiky spoločnosti podľa názoru exekutívy EÚ poškodili aj spotrebiteľov tým, že potláčali hospodársku súťaž a obmedzovali inováciu v širšom segmente mobilných zariadení.
Obavy EK vo forme námietok boli adresované spoločnosti Google a jej materskej spoločnosti Alphabet.
Spoločnosť Google v reakcii na postoj EK dodala, že berie vážne obavy vyjadrené Bruselom, "ale sme tiež presvedčení, že náš obchodný model udržuje náklady výrobcov nízka a zaisťuje im vysokú pružnosť a spotrebiteľom dáva bezprecedentnú kontrolu nad svojimi mobilnými zariadeniami".

Copyright © TASR 2016

Od tretej vzájomnej konfrontácie filipínskeho profesionálneho boxera Mannyho Pacquiaa s Američanom Timothym Bradley sa pre chýbajúci fanúšikovský dopyt ani nedali očakávať vysoké čísla sledovanosti, no výsledný komerčný neúspech riadne zaskočil aj promotéra Boba Aruma zo spoločnosti Top Rank, ktorý zastrešoval súboj. Pre pripomenutie, 9. apríla v komplexe MGM Grand Garden Arena v nevadskom Las Vegas jednomyseľným výrokom rozhodcov vo svojom avizovanom poslednom vystúpení triumfoval Pacquiao.
"Bude to medzi 400 000 a 500 000, ale bližšie k nižšej hodnote," povedal Arum na margo počtu zakúpených priamych prenosov prostredníctvom domácich vysielacích práv pay-per-view na HBO. Iba na odmeny pre aktérov pritom išlo 24 miliónov amerických dolárov. "Áno, sme v strate. Nepoputuje to do našej výkladnej skrine. Vyrovnáme sa s tým, necítime sa však dobre. Určite uškodili Mannyho poznámky na adresu homosexuálov, ako aj odozva na zápas Mayweather - Pacquiao," priznal Arum na serveri ESPN.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.