18. 4. 2016

Stanovisko GP SR k vyjadreniam opozičných politikov ku kauze nákupu CT

Stanovisko GP SR k vyjadreniam opozičných 
politikov ku kauze nákupu CT

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky vyslovuje poľutovanie nad tým, že tzv. živá trestná vec nákupu CT prístroja v nemocnici v Piešťanoch v štádiu prípravného konania, ktoré má inak neverejný charakter, je predmetom verejnej laickej diskusie a politického zneužívania v snahe ovplyvniť a zasahovať do činnosti orgánov činných v trestnom konaní, a to bez znalosti vyšetrovacieho spisu!
Generálny prokurátor SR s obavami vníma vyjadrenia opozičných politikov k tejto trestnej veci, ako aj k ostatným trestným živým konaniam, ku ktorým sa v poslednom období vyjadrujú. Robiť vyšetrovanie prostredníctvom mediálnych výstupov, ktoré sa opakujú vždy len u istých politikov, nemožno hodnotiť inak ako lacné a populistické vytĺkanie politického kapitálu. Navyše, politici, ktorí sa k tejto prvoplánovej tzv. argumentácii uchyľujú, pravidelne zneužívajú aktuálne neskončené trestné konanie a zaujímajú rezolútne postoje bez znalosti vyšetrovacieho spisu. Uchyľovať sa k takýmto mediálnym výstupom zo strany politikov je lacnou a povrchnou manipuláciou médií a laickej verejnosti. Aký je však skutočný zámer týchto politikov? Pod rúškom akéhosi ich boja za spravodlivosť, je generálny prokurátor presvedčený, že ich primárnou snahou je neskrývané úsilie o politické ovládnutie prokuratúry a zásah do trestného konania. Tento fakt potvrdzuje aj voľba ich kandidáta na generálneho prokurátora (Jozefa Čentéša – zmena rokovacieho poriadku, nerešpektovanie rozhodnutia Ústavného súdu SR a pod.). To, že politici mali enormný záujem dostať sa do štruktúr prokuratúry aj prostredníctvom politicky rozdelených námestníkov, potvrdili vtedajší čelní predstavitelia politických strán ako Richard Sulík, Ján Figeľ, či Ivan Mikloš.
Generálny prokurátor nemieni postupovať v tejto trestnej veci, ale aj v iných, podľa teórie poslanca Daniela Lipšica „páchateľa máme, dajte nám skutok“. Jaromír Čižnár odmieta akékoľvek zásahy politikov do trestného konania a svoju nezávislosť v konaní potvrdil v mnohých prípadoch. Bol to práve generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý na základe medializovaných informácií vydal dňa 3. 11. 2014 pokyn, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali okolnosti kúpy CT prístroja v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch. Iba podotýkame, že Generálna prokuratúra podľa pána Lipšica koná zákonne len v tých prípadoch, kde bolo vyhovené jeho opravným prostriedkom, ktoré podal z pozície obhajcu. Tiež je prinajmenšom neštandardné, aby poslanec Alan Suchánek vyhodnotil zákonnosť, resp. nezákonnosť postupu v tejto trestnej veci bez základných vedomostí z oblasti trestného práva, samozrejme, bez znalosti vyšetrovacieho spisu, i keď by generálny prokurátor rád počul vysvetlenie od pána Suchánka, kto mu poskytol informácie o stave a úkonoch konania. Na takéto informácie pán Suchánek v pozícii svedka nemá oprávnenie.
Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, aby rozptýlila podozrenia o „zametaní kauzy CT v Piešťanoch pod koberec“, po anonymizácii rozhodnutia, ešte dnes ho zverejnila na svojej webovej stránke. Generálna prokuratúra SR zároveň opätovne zdôrazňuje, že trestné stíhanie vo veci naďalej pokračuje a v budúcnosti nie je vylúčené opätovné vznesenie obvinenia konkrétnej osobe (osobám), ak takýto postup bude odôvodňovať skutkový stav veci po jeho doplnení.
Generálny prokurátor vyjadruje obavu a poľutovanie nad tým, že práve trestné konanie zneužívajú politici v rámci politického boja, ktorý je sprevádzaný ľudskou zlobou a nenávisťou.