13. 6. 2016

Koaličná rada bude dnes riešiť koncesionárske poplatky

Koaličná rada bude dnes 
riešiť koncesionárske poplatky


Koaliční partneri Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sa dnes 13. júna zídu na oficiálnom rokovaní, na ktorom budú riešiť aj otázku koncesionárskych poplatkov za služby RTVS. S ich zvyšovaním má problém SNS. Je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí RTVS prejsť "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou".
Na rokovaní má byť aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý návrh na zvýšenie poplatkov zo 4,64 eura na sedem pripravil a ktorý na minulom rokovaní Koaličnej rady k tejto téme chýbal. Aj to bola jedna z vecí, ktorú následne kolegom vyčítal. Odkázal im, že svoj návrh neplánuje stiahnuť. Je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky. Avizoval však, že ak jeho návrh neprejde, zváži ďalšie kroky. Nevylúčil ani demisiu.
Šéf SNS Andrej Danko očakáva od ministra ekonomický rozbor, ktorý má vysvetliť navrhovanú výšku koncesií aj použitie peňazí. Podľa neho je potrebné stanoviť, koľko percent z poplatkov pôjde na vlastnú produkciu. Danko tiež naznačil, že mu nezáleží na tom, či Maďarič ostane ministrom. Žily mu podľa vlastných slov trhajú len ministri nominovaní SNS. Maďaričovo hrozenie demisiou označil za trucovitosť. Vláda podľa Danka nestojí a nepadá na žiadnom ministrovi ani koncesiách. Má totiž podľa Danka iné tmelenie.
Z Dankových vyjadrení tiež vyplýva, že by prijal iného generálneho riaditeľa RTVS a nie Václava Miku. "Je dôležité, kto bude nový riaditeľ, či sa bude o túto funkciu opäť uchádzať pán Mika, alebo príde niekto, kto povie, že nepotrebuje vyššie poplatky. Problém sa totiž nemá riešiť len tým, že dáme viac peňazí," tvrdí šéf národniarov. Dodal, že ak chce Mika pokračovať ako riaditeľ ďalej, ale so zvýšeným poplatkom, je to jeho vízia. "Ale určite príde aj niekto iný, kto predloží zlepšenie pomerov a vlastné relácie," povedal Danko.
Novela zákona o úhrade za služby verejnosti je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Legislatívna zmena okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur. Podľa rezortu kultúry cieľom tohto kroku je, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení tohto kroku pripomenulo, že výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov.
Podľa Mosta-Híd by mali koaličné strany dodržiavať Programové vyhlásenie vlády (PVV) v každom bode, teda aj v otázke zvýšenia koncesionárskych poplatkov. Plnenie PVV vrátane optimalizácie financovania RTVS je dôležité aj pre #Sieť. Bude preto trvať na plnení záväzkov. Podľa #Siete však ľudia potrebujú vidieť protihodnotu za peniaze, ktoré platia v podobe koncesionárskeho poplatku.
Zvýšenie koncesionárskeho poplatku podporujú Slovenskí filmoví a televízni tvorcovia a nezávislí producenti. Je to podľa nich potrebné pre ďalší rozvoj pôvodnej slovenskej tvorby. Naopak, Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) avizované zvýšenie koncesií za služby RTVS odmieta. Považuje to za nekoncepčné a nezmyslené riešenie. Podnikatelia totiž tvrdia, že poplatky platia dvakrát a nahrádzajú ich neefektívny výber od domácností. PAS navrhuje, aby sa RTVS financoval zo štátneho rozpočtu a odvodom pri kúpe prijímača.

Copyright © TASR 2016