16. 6. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britský princ William sa objavil na titulnej stránke lifestylového časopisu pre gejov, pričom sa vyslovil proti zastrašovaniu ľudí kvôli ich sexuálnej orientácii. Informovala o tom dnes agentúra AP.
William sa tak stal vôbec prvým členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý sa objavil na titulnej stránke periodika pre homosexuálov.
Vojvoda z Cambridge v časopise Attitude apeloval na mladých ľudí, ktorí sú kvôli svojej sexualite vystavení šikanovaniu, aby sa nebáli vyhľadať pomoc.
"Nikto by nemal byť šikanovaný pre svoju sexualitu ani zo žiadneho iného dôvodu a nikto by sa nemal zmieriť s takýmto druhom nenávisti," povedal William, druhý v línii následníctva na britský trón.
Titulná strana s fotografiou rozosmiateho princa bola zverejnená aj na internete. Attitude patrí medzi najstaršie a najpopulárnejšie časopisy pre gejov v Británii.

Belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF si dnes na svojom internetovom spravodajskom serveri ironicky povšimla vyhlásenie amerického republikánskeho kandidáta na úrad prezidenta Donalda Trumpa na adresu Belgicka.
S titulkom, že Trump miluje Belgicko, to "čarokrásne mesto", odkázala na jeho prejav, ktorý mal v stredu v americkom meste Atlanta.
"Je to nádherné mesto, krásne miesto s krásnymi budovami. Bol som tam už pred mnohými rokmi," uviedol Trump na schôdzke Republikánskej strany, ktorá sa konala v hlavnom meste amerického štátu Georgia.
RTBF pripomenula, že nie je to prvýkrát, čo Donald Trump hovoril o svojej návšteve v Bruseli, hlavnom meste Belgicka. Krátko po teroristických atentátoch v Bruseli Trump vyhlásil, že "Brusel nie je ten Brusel, aký zažil pred dvadsiatimi rokmi, jedno z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete".
Používatelia sociálnej siete Twitter si všimli Trumpovo verbálne faux-pas a odporučili mu, aby si dal tú námahu a rozpoznal Belgicko ako krajinu a národ a Brusel ako jej hlavné mesto.
Trumpova súperka o prezidentské kreslo, kandidátka Demokratickej strany Hillary Clintonová, neodolala pokušeniu urobiť si posmech zo svojho rivala a na Twitteri uviedla krátky odkaz: Belgicko: Obľúbené mesto Donalda Trumpa.

Copyright © TASR 2016

Minister financií ČR, líder hnutia ANO, podnikateľ slovenského pôvodu a majiteľ skupiny Agrofert Andrej Babiš označil v utorok vo vysielaní verejnoprávnej Českej televízie za nezmysel obsah článku nemeckého magazínu Der Spiegel, v zmysle ktorého mala jeho firma vplyv na pravidlá rozdeľovania európskych dotácií. Celé to označil už v priebehu dňa za pokračovanie kampane nemeckej europoslankyne Ingeborg Grässleovej, šéfky výboru pre rozpočtovú kontrolu Európskeho parlamentu, ktorá nemá jeho osobne, ani ČR rada. Súčasne avizoval žalobu na nemecké periodikum.
Babiš je presvedčený, že Der Spiegel iba opísal nezmysly, ktoré niektorí novinári účelovo napísali, keď v pondelok uviedol, že indície o vplyve Babišovej firmy na spomínané pravidlá má aj európsky Úrad pre boj proti podvodom (OLAF).
Grässleová pre Der Spiegel uviedla, že Európska komisia pridlho ignorovala problém s kontrolou dotácií.
Spomínaný úrad OLAF preveruje v súčasnosti prípad Bocianie hniezdo, čo podľa nemeckého magazínu komplikuje fakt, že minister financií ČR má v Bruseli rozsiahlu sieť dôverníkov.
OLAF, ako vyplýva z jeho stanoviska zverejneného začiatkom marca, začal po predbežnej analýze s vyšetrovaním okolností dotovania výstavby farmy Bocianie hniezdo Agrofertu. Dotácia 50 miliónov Kč na výstavbu spomínanej farmy pochádzala z európskych fondov na podporu cestovného ruchu. Tento program je určený na podporu malých a stredne veľkých podnikov. Farma najskôr patrila pod koncern Agrofert, ktorý najskôr opustila, aby sa do neho ex post oficiálne vrátila.
Prípad na základe anonymného trestného oznámenia vyšetruje od konca minulého roka aj Polícia ČR. Hovorca Agrofertu Karel Hanzelka porušenie zákona opakovane odmietol a pripomenul, že projekt má za sebou viaceré kontroly úradov. Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo), ktoré leží necelých 60 km juhovýchodne od Prahy medzi Benešovom a Olbramovicami, ponúka podľa webovej stránky reprezentačné priestory pre usporiadanie konferencií, firemných alebo spoločenských akcií, ako aj odpočinok v krásnom prírodnom prostredí s možnosťou celého radu relaxačných a športových aktivít. OLAF sa zaoberá aj skúmaním dotácií pre Agrofert pre podozrenie, že spoločnosť prostredníctvom skrytého lobbingu v štátnej správe zmenila pravidlá čerpania dotácií vo svoj prospech.




Britská televízia Sky Atlantic predstavila prostredníctvom služby YouTube prvý teaser trailer pripravovaného seriálu The Young Pope. Novinka prinesie príbeh fiktívneho konzervatívneho pápeža Pia XIII., vlastným menom Lenny Belardo, ktorý je prvým Svätým Otcom pochádzajúcim z USA. Takmer minútové video zobrazuje mladého pápeža ako excentrického muža, pričom v niektorých záberoch fajčí, modlí sa pod vodou alebo oddane kľačí pred radom kamiónov na parkovisku. V teaser traileri je tiež vidieť scény z prvého dňa jeho pontifikátu či počuť, ako vysloví prianie vyvolať revolúciu.
Ústrednú postavu stvárňuje anglický herec Jude Law, v seriáli účinkujú tiež Diane Keaton, Silvio Orlando, James Cromwell alebo Scott Shepherd. Réžiu má na starosti Talian Paolo Sorrentino, ktorý sa spolu s Tonym Grisonim, Umbertom Contarellom a Stefanom Rullim podieľal aj na scenári. Projekt bude mať osem epizód v anglickom jazyku a na televízne obrazovky by sa mal dostať koncom tohto roka. Na seriáli spolupracujú spoločnosti HBO, Sky a Canal Plus.

Seriál Larry, kroť sa (2000 - 2011) sa vráti na televízne obrazovky deviatou sezónou. Vysielať ho opäť začne americká televízia HBO, ktorá však zatiaľ neprezradila presný dátum premiéry. "Sme nadšení, že sa Larry rozhodol pracovať na novej sezóne seriálu Larry, kroť sa. Nevieme sa dočkať, čo si pripravil," vyjadril sa programový riaditeľ televízie Casey Bloys. "Ako by povedal Július Cézar: Odišiel som, nič som nerobil, vrátil som sa," poznamenal s humorom americký herec a komik Larry David, ktorý zároveň píše scenár projektu, v ktorom stvárňuje zveličenú verziu samého seba.
Americký seriál Larry, kroť sa mal na televíznej stanici HBO premiéru 15. októbra 2000. Zobrazuje fikcionalizovaný život Larryho Davida, ktorého každodenne sprevádza smola a dostáva sa do zahanbujúcich situácií. Seriál si počas jedenástich rokov vysielania vyslúžil 39 ocenení Primetime Emmy či päť Zlatých glóbusov a získal množstvo pozitívnych ohlasov od kritiky. Do roku 2011 nakrútili osemdesiat epizód, pričom každá séria vyšla aj na DVD. Okrem spomínaného Larryho Davida si v ňom zahrali aj Cheryl Hines, Jeff Garlin, Susie Essman či Jorge Garcia.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.