14. 6. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Microsoft prevezme najväčšiu svetovú profesijnú sociálnu sieť LinkedIn. Informovala o tom agentúra DPA.
Ponuka amerického softvérového koncernu hodnotí LinkedIn celkovo na 26,2 miliardy USD (23,18 miliardy eur), uviedli dnes obe spoločnosti. Microsoft ponúka za akciu LinkedIn 196 USD. Na porovnanie v piatok (10.6.) uzavrela akcia na úrovni 131,08 USD.
Na sociálnej sieti LinkedIn môžu užívatelia predstaviť svoje profesijné profily, hľadať si práci a komunikovať s ostatnými užívateľmi. Firmy využívajú portál na hľadanie zamestnancov. V 1. kvartáli 2016 sa celosvetový počet užívateľov siete zvýšil o 414 miliónov na 433 miliónov.
Jeff Weiner zostane aj po prevzatí, ktoré by sa malo uzavrieť ešte tento rok, šéfom LinkedIn. "Tím LinkedInu vytvoril skvelý biznis, ktorý sa sústredí na spájanie profesionálov po celom svete," uviedol šéf Microsoftu Satya Nadella.

Zamestnankyňu nadácie Thomson Reuters Foundation Nazaninu Zaghari-Ratcliffovú, ktorú bez obvinení zadržali v Teheráne Iránske Revolučné gardy, pravdepodobne nedávno premiestnili zo samoväzby do spoločnej väzenskej cely. Informovala o tom Európska aliancia tlačových agentúr (EANA).
Zaghari-Ratcliffovú zadržali Iránske Revolučné gardy na teheránskom letisku imáma Chomejního začiatkom apríla, keď sa spolu so dvojročnou dcérou chystala odletieť do Británie. V Iráne bola navštíviť svojich rodičov.
Odvtedy ju zadržiavajú na neznámom mieste v juhovýchodnej iránskej provincii Kermán. Jej dcére, ktorá má len britské občianstvo, úrady zhabali pas a umiestnili ju do starostlivosti iránskych starých rodičov.
Zaghari-Ratcliffová pôsobí v Londýne ako projektová koordinátorka nadácie Thomson Reuters Foundation. Narodila sa v roku 1978 v Teheráne a v roku 2007 sa presťahovala do Británie.
Iránske úrady jej rodine povedali, že zadržanie súvisí s otázkou národnej bezpečnosti. Jej manžel Richard Ratcliffe teraz organizuje petíciu, ktorú chce predložiť britskému premiérovi Davidovi Cameronovi a vyzvať ho, aby sa osobne vo veci angažoval.
Nadácia Thomson Reuters Foundation je charitatívnym fondom tlačovej agentúry Reuters. V Iráne nepôsobí a s touto krajinou neuzavrela ani žiadne obchodné či iné dohody.
EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych, technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Dva nové prieskumy verejnej mienky favorizovali dnes stúpencov odchodu Británie z EÚ, a to so šesť až sedempercentným náskokom. Zverejnili ich v deň, keď brexit verejne podporili aj najčítanejšie britské bulvárne noviny The Sun.
      Podľa telefonického a internetového prieskumu, ktorý publikoval denník Guardian, by v budúcotýždňovom referende hlasovalo za odchod 53 percent a za zotrvanie 47 respondentov. V uvedených číslach nie sú zahrnutí nerozhodnutí voliči.  
      Podľa iného prieskumu, zverejneného novinami The Times, je pomer stúpencov a odporcov brexitu 46 ku 39 percentám. Nerozhodnutých bolo 11 percent respondentov.
      Denník The Sun dnes zverejnil na prvej strane článok, v ktorom voličov vyzýva, aby 23. júla hlasovali za vystúpenie Británie z EÚ. Budúcotýždňové referendum je podľa novín poslednou šancou na oslobodenie sa od diktátorských praktík Bruselu.
      "V priebehu 43 rokov (britského) členstva bola EÚ čoraz viac chamtivá, nehospodárna, zastrašujúca a tak nekompetentná pri riešení kríz, až to vyráža dych," napísal The Sun, podľa ktorého by Britániu v únii čakala len neradostná budúcnosť.


Copyright © TASR 2016


Až smrť legendárneho boxera Muhammada Aliho prinútila denník The Courier-Journal vyjadriť verejné ospravedlnenie za niekoľko rokov zámerne nesprávneho uvádzania jeho nového mena. Pre redaktorov lokálneho denníka z mesta Lousville bolo v dávnejšej minulosti problémom písať o boxerskej legende ako o Muhammadovi Alim. Pre nich bol stále Cassius Clay, čo bolo jeho pôvodné občianske meno. Z Cassiusa Claya sa stal Muhammad Ali v roku 1964, meno prijal po konvertovaní na moslimskú vieru. Hlavný redaktor súčasných novín The Courier-Journal Neil Budde v pondelok napísal úvodník, v ktorom zosumarizoval roky 1964 - 1970, keď denník zámerne neuvádzal boxera ako Muhammada Aliho.
"Nechceme špekulovať o tom, čo viedlo našich predchodcov k tomu, aby ignorovali, ba dokonca zosmiešňovali jeho nové meno. Cassius Clay bol veľký šampión a okrem toho bojoval za občianske práva a proti rasovej segregácii. Čo sme vtedy robili, vo svetle dnešného sveta rozhodne nevyznieva ako správny prístup," napísal Neil Budde. The Courier-Journal zďaleka nebol jediným periodikom, ktoré v minulosti odmietalo volať boxera jeho moslimským menom. Lexington Herald vyšiel pred 12 rokmi na titulnej strane s ospravedlnením podobného typu, že sa pred štyridsiatimi rokmi dôraznejšie nepostavil na stranu hnutia za občianske práva.
Muhammad Ali zomrel 3. júna v nemocnici vo Phoenixe, kde ho hospitalizovali pre problémy s dýchaním. O šesť dní neskôr bolo počas pohrebu legendy amerického aj svetového športu v uliciach Louisvillu prítomných 100 000 ľudí, aby sa poklonili jeho pamiatke.
Muhammad Ali, vlastným menom Cassius Marcellus Clay, bol viacnásobným šampiónom v ťažkej váhe a olympijským víťazom. Kariéru ukončil v roku 1981 a už o rok neskôr sa uňho prejavili symptómy Parkinsonovej choroby. Počas kariéry inkasoval približne 29 000 úderov. Lekári nepoznajú odpoveď na otázku, čo takéto číslo môže spôsobiť. Zhodujú sa na tom, že vývoj Parkinsonovej choroby u Aliho bol štandardný v porovnaní s bežnými pacientmi.

Americká spoločnosť Netflix oznámila, že druhá sezóna seriálu Narcos o živote a vyšetrovaní kolumbijského drogového kráľa Pabla Escobara bude mať premiéru 2. septembra, pričom v tento deň sprístupnia všetkých desať epizód. Termín premiéry prezradili prostredníctvom 30-sekundového teaser traileru, ktorý zverejnili na portáli YouTube. V traileri vystupuje brazílsky herec Wagner Moura stvárňujúci spomínaného Escobara, pričom na obraze sa postupne objavujú dátumy Escobarovho narodenia a úmrtia a nakoniec termín premiéry druhej série.
Tvorcami seriálu Narcos, ktorého prvú sériu sprístupnili vlani 28. augusta, sú Chris Brancato, Carlo Bernard a Doug Miro. O réžiu jednotlivých epizód sa postarali José Padilha, Guillermo Navarro, Andrés Baiz a Fernando Coimbra. Okrem spomínaného Mouru sa v seriáli predstavili aj Boyd Holbrook, Pedro Pascal, Joanna Christie, André Mattos či Stephanie Sigman. Narcos získal vlani dve nominácie na Zlatý glóbus, a to v kategóriách Najlepší televízny seriál - dráma a Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme pre Mouru.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.