13. 6. 2016

Podnikatelia a SBA odmietajú vyššie koncesionárske poplatky

Podnikatelia a SBA odmietajú
vyššie koncesionárske poplatky

Zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ktorými sa financuje prevádzka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), je nekoncepčné a nezmyselné. Uviedla to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS). Zvýšenie koncesionárskych poplatkov by malých a stredných podnikateľov zaťažilo sumou takmer 3,4 mil. eur ročne. Vyplýva to z testu malých a stredných podnikov, ktorý realizovalo Centrum lepšej regulácie, analytický odbor Slovak Business Agency (SBA).
Koncesionárske poplatky podľa PAS zaťažujú podnikateľov zvýšenými nákladmi, ktoré by nemali platiť. "Rozhlas a televíziu totiž nemôžu používať firmy, ale iba ľudia - ich pracovníci. Tí však koncesionárske poplatky platia aj doma, RTVS ich teda vyberá duplicitne," uviedol výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.
Zvýšenie koncesionárskych poplatkov by sa podľa aliancie prejavilo aj v miernom zvýšení administratívnych nákladov podnikateľov. Administratívne náklady štátu na výber týchto poplatkov sú zhruba milión eur. Popri výbere poplatkov dostáva RTVS aj dotácie zo štátneho rozpočtu, tento rok by to malo byť približne 26 mil. eur.
Aliancia preto odmieta zvyšovanie poplatkov a žiada vládu a RTVS, aby sa vrátili k financovaniu RTVS priamo zo štátneho rozpočtu. "Ak je štátny rozhlas a televízia pre chod krajiny potrebná, v štátnom rozpočte sa musia nájsť peniaze na ich financovanie. Ak by to nebolo možné, treba zvážiť financovanie formou jednorazového odvodu pri predaji televíznych a rozhlasových prijímačov, prípadne aj doplnkovo," dodal Kremský.
So zvyšovaním koncesionárskych poplatkov nesúhlasí ani SBA. Agentúra navrhuje absolútne oslobodenie malých a stredných podnikov od platenia poplatkov, alebo ich celkové zrušenie a financovanie RTVS zo štátneho rozpočtu. Spolu s alianciou tiež odmietajú, aby poplatky mohlo zvyšovať Ministerstvo kultúry SR len na základe svojej vyhlášky. To by mohlo viesť k pravidelnému zvyšovaniu poplatkov bez zapojenia verejnosti, bez diskusie a bez štandardného legislatívneho postupu.
Pokiaľ nie je možné zrušiť koncesionárske poplatky pre podnikateľov, aliancia navrhuje ich zmenu na ročný poplatok. To by viedlo k zníženiu administratívnej záťaže ako pre podnikateľov, tak aj pre rozhlas a televíziu. Aliancia ďalej navrhuje výnimku z platenia poplatkov pre firmy s menej ako päť zamestnancami ako nástroj na podporu malého a stredného podnikania.
Kremský tiež upozorňuje, že výber poplatkov je neefektívny. Podľa odhadu RTVS poplatky platí 1,2 milióna domácností, ďalších 200-tisíc ich neplatí. Pokiaľ by platili, príjmy RTVS by sa zvýšili zo 60 mil. eur na 72 mil. eur. Podľa šéfa aliancie sa tiež objavujú informácie, že RTVS neposiela faktúry občanom, ktorí sa prihlásia na platenie poplatkov. Tiež sa podľa neho navrhuje oslobodenie od platenia poplatkov pre sociálne najslabšie skupiny občanov, a teda platiteľov bude menej.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.