8. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízna spoločnosť E! prerušila nakrúcanie reality show Kardashianky a ich rodina (2007). Rozhodnutie prišlo po ozbrojenom prepadnutí jednej z účinkujúcich Kim Kardashian West, ktorú neznámi útočníci v pondelok v luxusnej súkromnej rezidencii v centre Paríža zviazali a ukradli jej šperky v približnej hodnote desať miliónov eur. "Naším cieľom je, aby sa Kim cítila dobre. Zatiaľ sme nerozhodli, kedy začneme opäť nakrúcať," vyjadrili sa zástupcovia E! pre americký týždenník People.
Nemenovaný zdroj pre spomínaný magazín uviedol, že tvorcovia pokračovali v nakrúcaní aj tento týždeň, no bez Kardashian West. "Rodina Kim tento týždeň nakrúcala. Kim tam však nebola, pretože nie je na nakrúcanie pripravená. Produkciu zastavili a nebudú v nej pokračovať, pokiaľ Kim nebude v poriadku. Na Kim nikto nenalieha, všetci túto situáciu chápu," povedal zdroj.
V dôsledku ozbrojeného prepadnutia, počas ktorého útočníci rodáčke z Los Angeles fyzicky neublížili, preložil aj jej manžel, rapper Kanye West dva koncerty v rámci aktuálneho Saint Pablo Tour.
Tridsaťpäťročná televízna celebrita je známa práve vďaka programu Kardashianky a ich rodina a tiež erotickej videonahrávke, ktorú s ňou v roku 2003 nakrútil bývalý priateľ Ray J. Milionárka, ktorá v roku 2007 pózovala pre Playboy, vlastní so sestrami Khloé a Kourtney niekoľko značiek oblečenia. Pod svojím menom predáva parfumy a zahrala si tiež v niekoľkých filmoch a seriáloch. Spomínaný West, s ktorým sa zosobášila v roku 2014, je už jej tretím manželom. S rapperom má dve deti - dcéru North a syna Sainta.




Tvorcovia motoristickej relácie The Grand Tour zverejnili jej prvý trailer. V jedenapolminútovej ukážke možno vidieť moderátorov Jeremyho Clarksona, Richarda Hammonda a Jamesa Maya, ktorí budú cestovať po štyroch kontinentoch na rôznych exotických dopravných prostriedkoch, vrátane luxusných áut, tanku či ťavy. Program bude mať premiéru 18. novembra na streamovacej službe Amazon Prime, pričom každý týždeň počas troch mesiacov sa diváci a diváčky môžu tešiť na jednu epizódu.
Reláciu spoločnosti Amazon budú tvoriť krátke filmy nakrútené na rôznych miestach ako napríklad v Nemecku, Portugalsku, severnej a južnej Afrike či na Barbadose ako aj zábery s publikom. O produkciu programu sa stará Andy Wilman.
Hammond a Clarkson boli od roku 2002 moderátormi programu Top Gear, May sa k nim pridal o rok neskôr. Spoluprácu s projektom ukončili vlani po tom, ako Clarkson v marci napadol jedného z producentov programu, pretože mu po nakrúcaní nezabezpečil teplé jedlo. Predstavitelia BBC následne Clarksona suspendovali na neurčito, pričom pozastavili aj vysielanie Top Gearu. Taktiež spustili interné vyšetrovanie, po ktorom s Clarksonom pre porušenie interných predpisov neobnovili kontrakt. Hammond a May následne oznámili, že s BBC nepredĺžia kontrakty. Trojica potom v júli podpísala zmluvu so spomínanou spoločnosťou Amazon na tri sezóny novej relácie. Novými moderátormi Top Gearu sa stali Chris Evans, Matt LeBlanc, Sabine Schmitz, Chris Harris, Rory Reid a Eddie Jordan, pričom nové epizódy začali vysielať 29. mája. Spomínaný Evans od projektu odstúpil po prvej sezóne.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Kolegovia zavraždenej ruskej investigatívnej novinárky a zástankyne ľudských práv Anny Politkovskej si včera pripomenuli 10. výročie jej zabitia výzvou k ruskej vláde, aby vypátrala hlavného vinníka. Americké ministerstvo zahraničných vecí poznamenalo, že Rusko podkopalo slobodu slova v krajine, keď organizátora vraždy nezadržalo.
Politkovská si získala medzinárodné uznanie za svoje investigatívne reportáže o porušovaní ľudských práv v Čečensku. Zastrelili ju 7. októbra 2006 vo výťahu domu v Moskve, v ktorom bývala. Moskovský súd v roku 2014 odsúdil jej vraha a troch ďalších Čečencov zapletených do činu spoločne s bývalým moskovským policajtom, ktorý bol ich komplicom. Iný bývalý policajt uzavrel dohodu s úradmi, čo mu umožnilo dostať nižší trest výmenou za spoluprácu pri vyšetrovaní, pripomenula tlačová agentúra AP.
Noviny Novaja gazeta, v ktorých zavraždená pracovala, dnes ostro kritizovali vyšetrovateľov za to, že nedokázali zistiť, kto zabitie novinárky nariadil. "Oficiálne lži, že prípad bol vyriešený, vyvolávajú zlosť," uviedli. Ich šéfredaktor Dmitrij Muratov povedal, že noviny pomohli vyšetrovateľom nájsť kľúčového svedka, ktorý ponúkol informácie, ktoré im umožnili zadržať páchateľov činu, ale oficiálne pátranie po hlavnom vinníkovi, organizátorovi potichu zaspalo.
"Nie sme bezpečnostné služby..., nemôžeme odpočúvať konverzácie ľudí, sledovania, pozývať ľudí na výsluchy, na detektor lži, to musí robiť vláda, to sú jej činnosti," povedal pre agentúru AP. "Naozaj chcem, aby sa to vyšetrovanie uzavrelo ešte za života Anninej mamy, ktorá stále žije."
Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí John Kirby vyzdvihol Politkovskej "odvahu a vytrvalosť pri objasňovaní hrôz konfliktov v Čečensku".
"Opätovne vyzývame ruskú vládu, aby postavila pred súd tých, ktorí nesú zodpovednosť za prikázanie, naplánovanie a uskutočnenie vraždy Politkovskej," uviedol vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok.
"Podobne ako mnohí ďalší žurnalisti informujúci o severnom Kaukaze počas uplynulých dvoch desaťročí bola Politkovská zabitá pre svoje snahy odkryť korupciu, zneužívanie a porušovanie ľudských práv. Pokračujúca beztrestnosť týchto nevyriešených vrážd naďalej podrýva slobodu slova a úctu k ľudským právam v Rusku," dodal.

Copyright © TASR 2016

Po rekordne sledovanej prvej televíznej debate prezidentských kandidátov Hillary Clintonovej a Donalda Trumpa čaká v nedeľu večer (v pondelok nadránom SELČ) americkej voliča ďalšie priamy duel doteraz veľmi vyrovnané kampane, ktorý prebehne na Washingtonovej univerzite v St.Louis. Ostrieľaní showman s obhrublým vystupovaním Trump po prvom zápolení naznačil, že sa druhýkrát nemieni držať natoľko späť a môže na Clintonovú vytiahnuť osobnejší témy.
Americkí komentátori po úvodnom televíznom súboji na konci septembra prevažne hodnotili ako mierne lepší výkon Clintonovej, ktorá dokázala väčšinu Trumpovcov útokov odraziť a často úspešne kontrovať, zatiaľ čo jej sok sa niekoľkokrát nechal zaskočiť. Na newyorského realitného magnáta navyše v dňoch po prvom debate negatívne dopadla dve témy otvorená Clintonovú: jeho urážky na adresu váhového prírastku bývalej víťazky súťaže Miss Universe a neochota zverejniť daňové priznanie. Práve Trumpove dane sa stali ústredným motívom posledných dní kampane potom, čo denník The New York Times naznačil, že kvôli takmer miliardovej finančnej strate posledných 18 rokov možno vôbec neplatil daň z príjmu, čo Trump nijako nevyvrátil.
Dá sa očakávať, že skúsená demokratická politička bude chcieť využiť tohto citlivého miesta Trumpová kampane, ktorá ho prezentuje ako úspešného podnikateľa, ktorý s čistým štítom prichádza poraziť skazený washingtonský establishment, ktorého súčasťou je aj jeho súperka. Práve vyhýbanie sa úhradám daní, hoci by bolo legálne, môže podľa analytikov Trumpovi v očiach mnohých nerozhodnutých voličov, ktoré potrebuje k volebnému víťazstvu, dosť uškodiť.
Miliardár naopak naznačil, že sa diváci v debate môžu dočkať tém ako sú sexuálne škandály manžela Clintonovej Billa či útok na americký konzulát v líbyjskom Benghází počas jej pôsobenia vo funkcii ministerky zahraničia.
Deväťdesiatminútová debata prebehne v telocvični Washingtonovej univerzity v Missourskej St. Louis a moderovať ju budú Anderson Cooper z televízie CNN a jeho kolegyňa Martha Raddatzová z kanála ABC News. Formát diskusia sa však bude od prvého televízneho večera líšiť, pretože do nej budú zasahovať aj prítomní diváci, ktorých otázkam bude patriť polovica času. Podľa tímu Clintonovej je to výhoda pre demokratickú kandidátku, ktorá je na rozdiel od Trumpa na túto podobu diskusií zvyknutá. Magnát sa však podľa médií k príprave na debatu pozval guvernéra New Jersey Chrisa Christieho, ktorý je jedným z najlepšie hodnotených republikánskych diskutérov v debatách s verejnosťou. "Stavím na Donalda, že bude oveľa lepší ako Hillary v interakcii s publikom," povedal denníku The Washington Post ďalší z členov Trumpovho tímu, bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani.
Na rozdiel od prvej debaty nie sú stanoveným tematické okruhy a moderátori budú podľa pravidiel usporiadateľskej neziskové spoločnosti Komisia pre prezidentské debaty svoje otázky vyberať tak, aby zodpovedali "záujmom širokej verejnosti". Otázky publika, ktoré budú tvoriť stranícky neangažovanosti voliči vybraní výskumným inštitútom Gallup, nebudú tematicky obmedzené. Kandidáti budú mať dve minúty na odpoveď, po ktorej môžu moderátori klásť doplňujúce otázky.
Niektorí americkí komentátori sa zhodujú v tom, že hoci zmena formátu dáva šancu, aby sa obaja rivali dostali viac k faktickej prezentácii svojich politických programov ako v prvej debate hodnotené z tohto hľadiska ako podpriemerná, ponesie sa nedeľný večer opäť predovšetkým v duchu vzájomného osočovania.

Copyright © ČTK 2016