4. 10. 2016

RADA RTVS

RADA RTVS
 

Regionálne vysielanie Rádia Regina pre východ Slovenska bude pre poslucháčov v Spišskej Novej Vsi dostupnejšie. Slovenský rozhlas, Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) skoordinoval frekvenciu v Spišskej Novej Vsi, kde bolo nevyhovujúce pokrytie signálom Rádia Regina východ. Aktuálne je tam šírený signál zo stredného Slovenska z vysielača na Kráľovej holi, teda vysielanie Rádia Regina stred, informoval na dnešnom rokovaní Rady RTVS riaditeľ programových služieb RTVS - Slovenského rozhlasu (SRo) Vincent Štofaník. "Samozrejme Spišská Nová Ves patrí k východnému Slovensku, aj témami z regiónov, aj folklórom, takže sme chceli, aby sa tam dalo počúvať Rádio Regina východ," povedal pre agentúru SITA Štofaník počas dnešného rokovania Rady RTVS. Frekvencia je skoordinovaná, očakáva sa vypočutie na Rade pre vysielanie a retransmisiu. Vedenie verejnoprávneho rozhlasu podľa Štofaníka verí, že licenčná rada frekvenciu RTVS počas jesene schváli a obyvatelia Spišskej Novej Vsi a jej okolia si program Rádia Regina z košického štúdia vypočujú už koncom tohto roka.
Verejnoprávny rozhlas by podľa Štofaníka potreboval posilniť pokrytie signálom jednotlivých rádií aj v ďalších mestách na Slovensku. "Možno by si ľudia mysleli, že Rádio Slovensko vysiela všade, no sú miesta a oblasti, ako napríklad Záhorie, Kysuce, Revúca, kde by sme potrebovali skvalitniť signál Rádia Slovensko. V prípade Rádia Regina je situácia ešte komplikovanejšia," povedal pre SITA šéf rozhlasového vysielania RTVS. Ešte pred pár rokmi totiž Rádio Regina vysielalo na celom Slovensku ako jedno rádio. Po rozdelení frekvencií medzi bratislavské, banskobystrické a košické štúdio pripadol veľmi silný televízny a rozhlasový vysielač na najvyššom vrchole východnej časti Nízkych Tatier na Kráľovej Holi štúdiu Rádia Regina v Banskej Bystrici. Rádio Regina vysiela všade na Slovensku a medzi krajmi sú prirodzené prieniky vysielania zo susediacich regiónov. RTVS však chce dosiahnuť, aby poslucháči mali dostupné to vysielanie, ktoré im regionálne patrí. "To, že tam bude presah aj zo stredného Slovenska je v poriadku, ale nemalo by sa stať, že na východe sa nedá počúvať východoslovenská Regina a takáto situácia tam, žiaľ, ešte je," dodal pre agentúru SITA Vincent Štofaník. SRo chce postupne riešiť aj pokrytie územia južného Slovenska vysielaním národnostného Rádia Patria, ktoré už roky na mnohých miestach vysiela iba do 18:00 a následne na jeho frekvenciách vysiela Rádio_FM, alebo Rádio Devín. V pláne je i zlepšenie pokrytia signálom Rádia Devín a ostatných rádií RTVS.
Do pôsobnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu medzi iným patrí rozhodovanie o pridelení ďalších frekvencií vysielateľovi na základe zákona, teda RTVS.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.