7. 10. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Verejnoprávny Slovenský rozhlas rozširuje vysielanie v experimentálnom digitálnom vysielaní v systéme DAB+. Od pondelka 3. októbra je v experimentálnom digitálnom vysielaní DAB+ na Slovensku zaradené aj internetové rádio Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), Slovenského rozhlasu - Rádio Litera. Rozšíril sa tak okruh už takto vysielaných rádií Slovenského rozhlasu, RTVS, medzi ktorými už dlhšie sú Rádio Slovensko, Rádio Pyramída, Rádio Devín, Rádio_FM a Rádio Junior, agentúru SITA o tom informoval riaditeľ programových služieb RTVS, SRo Vincent Štofaník. Spoločnosť Towercom, ako jeden z dvoch poskytovateľov digitálneho rozhlasového vysielania u nás, rádiá verejnoprávneho rozhlasu šíri cez svoje vysielače v Bratislave a Košiciach.

Pokrytie vysielačmi pre Bratislavu:


Pokrytie vysielačmi pre Košice:

Towercom, a.s. v spolupráci s verejnoprávnym vysielateľom RTVS spustil 15. decembra 2015 skúšobnú prevádzku - vysielanie v novom štandarde T-DAB+. Ide o historicky prvé vysielanie digitálneho rádia v modernom štandarde T-DAB+ na Slovensku, ktoré prináša vyššiu kvalitu zvuku a ďalšie doplnkové funkcie. Skúšobná prevádzka vysielania T-DAB+ otvára podľa Towercomu novú éru digitalizácie rozhlasového vysielania na Slovensku. Cieľom skúšobnej prevádzky je overiť reálne parametre digitálneho rozhlasového vysielania pre plánovanie celoplošných T-DAB+ sietí. Ako pri spustení pilotného vysielanie T-DAB+ konštatoval technický riaditeľ RTVS Andrej Doležal, RTVS ako verejnoprávny toto pilotné digitálne rozhlasové vysielanie víta aj preto, lebo sa na ňom nemôže podieľať finančne. Podľa Doležala je zavedenie vysielania v štandarde T-DAB+ spoločnosťou Towercom v súlade so stratégiou zavedenia digitálneho rozhlasového vysielania, ktorú vypracoval RTVS v spolupráci s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Rovnako je tento štandard podľa odporúčaní Európskej vysielacej únie (EBU).
Poslucháči, ktorí chcú prijímať digitálne rozhlasové vysielanie, potrebujú rozhlasový prijímač s podporou T-DAB+ a kompresného formátu HE-AAC. Takéto rádiá sú bežne dostupné aj na slovenskom trhu. Na digitálnom rádiu sa dajú v hlavnom meste cezhranične prijímať digitálne rádiá z Rakúska.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.