9. 4. 2017

D. Jarjabek: Sloboda slova sa na Slovensku blíži k anarchii

D. Jarjabek: Sloboda slova sa na 
Slovensku blíži k anarchii

Sloboda slova na Slovensku sa blíži až k anarchii, čo nie je uspokojivý stav. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).
Podľa jeho slov máme v tomto smere rôzne orgány a rady, ale prax je iná a pokrivkáva. "Informácia sa stala tovarom, ktorý má svoju cenu. Ak k nej médiá pristupujú bez zodpovednosti, toto treba upraviť," myslí si Jarjabek.
Šéf Sme rodina Boris Kollár sa však domnieva, že slobodu slova začíname strácať a budeme už len šepkať. "Je za červenou čiarou nabádať na fyzické lynčovanie či dehonestáciu. Ale aby si človek nemohol povedať svoj názor, to je zlé," zdôraznil a poukázal na najnovší protiextrémistický zákon, ktorý považuje za náhubkový. Myslí si totiž, že ľudia môžu skončiť vo väzení aj za hlúpy názor len preto, že sa niekoho dotkne. "Ten, kto vládne, bude posudzovať, kde je pravda. Toto sme tu mali za socializmu a je to nebezpečné," uviedol.
Poslanec Karol Farkašovský (SNS) upozornil, že sloboda neznamená, že môžem robiť všetko, čo sa mi zachce. "Je to o určitých pravidlách a rámcoch. Žiaľ, žijeme v informačnom tlaku. Dnes už to je teda otázka slobody výberu dôveryhodných informácií," podotkol.
Líder ĽSNS Marian Kotleba vyhlásil, že nikdy v histórii SR sme neboli viac vzdialení od slobody prejavu, ako sme dnes. Aj on spomenul protiextrémistický zákon či novú protiextrémistickú policajnú jednotku, ktorú on nazýva politickou. "Naša strana za rok po voľbách nedostala žiaden priestor v médiách. Cenzúra našej práce išla tak ďaleko, že dochádza k zakazovaniu našich verejných podujatí a mítingov. Niekto sa nás snaží vytesniť," myslí si.
Politici sa nevyhli ani téme médií a sociálnych sietí. Farkašovský si myslí, že situáciu by mohol vylepšiť nový mediálny zákon. "Legislatíva trošku zaspala za realitou. Vieme, že na sociálnych sieťach a na internete sú bezbrehé možnosti a nemá to pravidlá. Podľa mňa by bola správna vec vytvoriť mediálny zákon, ktorý by zastrešoval aj sociálne siete. Ide o pravdivosť a dôveryhodnosť informácií," poznamenal.
Jarjabek považuje za problém anonymitu na sociálnych sieťach. "To je čosi neuveriteľné a nekorektné. Anonymita je bez zodpovednosti. Poviete čokoľvek, urazíte kdekoho. Toto je sloboda prejavu? Nechceme, aby tu existovali nejakí cenzori?" pýtal sa s tým, že cenzúra by musela mať špecifikované pravidlá a riešila by anonymné nezmysly. "Lebo toto je červotoč spoločnosti," odkázal.
Kollár sa však pýtal, kto bude ten Boh a povie, že toto je pravda a toto nie. "Zase to bude len ten, kto má moc v štáte, a to je veľmi nebezpečné. Áno, mne sa v minulosti tiež podarilo zdieľať nejaký nezmysel, dnes si už dávam pozor. Nebezpečnejšie však je, že sú tu médiá, ktoré nielenže zdieľajú nejaký hoax, ale ho vytvárajú," povedal.
Kotleba sa v relácii ohradil voči nálepkovaniu jeho strany. "ĽSNS nemá s fašizmom a extrémizmom nič spoločné. My nemáme problém s ľuďmi inej viery," poznamenal aj na margo skutočnosti, že jeho dvaja poslanci Milan Mazurek a Stanislav Mizík dostali pokutu po 1000 eur za nenávistné výroky v pléne. Kotleba sa ich zastal. "Nedopustili sa porušenia trestného zákona, nenaplnili žiadnu skutkovú podstatu trestného činu. Vyjadrili len svoj názor, ktorý mal uraziť predsedu NR SR Andreja Danka (SNS). Je pre nás je nezodpovedanou otázkou, ako mohli výroky o islame či Židoch uraziť kresťana Danka," uzavrel.

Copyright TASR ©2017