3. 7. 2017

Fest Anča

Fest Anča

Hlavnú cenu desiateho ročníka Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča, ktorý sa konal v Žiline v dňoch 29. júna až 2. júla, získala snímka Nekonečne boľavé oči fínskej režisérky Elli Vuorinen. "Tento film sme videli medzi prvými, no počas celého festivalu sme ho nestratili z dohľadu. Prostredníctvom expresívnej animácie ponúka absurdný pohľad na svet, ktorý však pramení zo skutočnosti. Ústredná postava pozoruje grotesknosť sveta, až kým s pomocou spriaznenej duše nenájde odvahu stať sa jeho súčasťou," povedala na margo víťaznej snímky porota. Tú tvorili maďarská režisérka Éva Katinka Bognár, programový riaditeľ festivalu Anifilm Pavel Horáček z Českej republiky a britský režisér Robert Morgan, ktorý mal na festivale aj svoj profil a masterclass. Víťazka Anča Award získala aj 800 eur.

Anča Student Award a 400 eur dostala fínska režisérka Heta Jäälinoja za film Penelope. "Rozhodli sme sa ju udeliť hravému filmu, ktorý nás vo veľkej rýchlosti bombarduje vtipnými a originálnymi návodmi na upratanie bytu," objasnila porota. V medzinárodnej súťaži videoklipov zaujal Marcos Sánchez z Čile, ktorý pre hudobníčku Claire Cronin z Los Angeles vytvoril dielo The unnatural a spolu s cenou dostal aj 400 eur. Porotu tvorili člen demoskupiny ASD Kostas Pataridis z Grécka, tiež známy ako Navis, mediálna umelkyňa Heidi Hörsturz z Nemecka a slovenská umelkyňa pracujúca s novými médiami Beáta Kolbašovská. Klip v nich "vyvoláva temnú melancholickú atmosféru. Príbeh každého unesie na ďalekú cestu. Má minimalistickú kompozíciu a využíva jedinečnú farebnú škálu a tiene na vykreslenie prostredia a podčiarknutie deja. Ten sa od začiatku veľmi jasne vyvíja k dramatickému koncu". Anča Kids’ Award a 400 eur získala nemecká režisérka Lena von Döhren za rozprávku Vtáčik a húsenica.

Ceny odovzdali aj začínajúcim tvorcom a študentom, ktorí počas Game Days Pitching Session mali možnosť predstaviť svoje interaktívne multimediálne projekty. Za hru Zoja si ocenenie odniesli Ivan a Peťo Galdíkovci. Porote sa páčilo, že ich projekt pôsobí dojmom atmosferickej cesty vďaka výnimočným vizuálom a hlbokému osobnému zážitku. Na minuloročný úspech nadviazala súťaž Game Jam, čiže "rýchlotvorba" hier na zadanú tému, ktorú sa dozvedeli účastníci pred festivalom. Prvé miesto si odniesol tím Pixelfederation s hrou Diet Struggle.

Víťazné filmy premietnu aj počas festivalu Pohoda, ktorý sa bude konať od 6. do 8. júla na letisku v Trenčíne.

Prehľad ocenených:

Anča Award - Nekonečne boľavé oči (réžia: Elli Vuorinen)
Anča Award - special mention - Bábiky neplačú (r. Fréderick Tremblay)
Anča Student Award - Penelope (r. Heta Jäälinoja)
Anča Student Award Special Mention - Spolubývajúci (r. Jamie Wolfe)
Anča Music Video Award - The Unnatural (r. Marcos Sánchez)
Anča Music Video Special Mention - Sex Bruise (r. Conor Grebel)
Anča Kids´ Award - Vtáčik a húsenica (r. Lena von Döhren)
Game Days Pitching Session - Zoja (autori Ivan and Peťo Galdíkovci)
Game Days Pitching Session Special Mention - Duschans Schulweg (autor Peter Račko)

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.