22. 11. 2017

MEDIA NEWS



 MEDIA NEWS


V Turecku odsúdili šéfa internetového vydania denníka Cumhuriyet na tri roky a jeden mesiac väzenia. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na tento opozičný denník.
      Oguza Güvena vinila prokuratúra z "teroristickej propagandy". Obvinenia voči nemu sa zakladali na tvíte z konta periodika o istom prokurátorovi, ktorý zahynul pri dopravnej nehode. Tento prokurátor podal prvú žalobu proti sieti moslimského duchovného Fethullaha Gülena.
      Súd v Istanbule rozhodol, že tvít predstavoval propagandu v prospech Gülenovho hnutia, označovaného za strojcu vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat v Turecku. Gülen, ktorý žije v USA, zapojenie do pokusu o prevrat popiera.
      Oguz Güven v tejto súvislosti poprel akúkoľvek zodpovednosť, zdôraznil, že spomínaný text tam neumiestnil on a navyše bol tento po 55 sekundách korigovaný.
      Očakáva sa, že Güven sa voči verdiktu odvolá. Niekoľko iných zamestnancov Cumhuriyetu súdia osobitne za údajnú podporu teroristických skupín.


Dánska polícia v utorok oznámila, že z mora južne od Kodane vylovili ruku. Končatinu objavili neďaleko oblasti, v ktorej vyšetrovatelia pátrali po častiach tela švédskej novinárky Kim Wallovej. Informovala o tom agentúra AP.
      Policajný vyšetrovateľ Jens Möller Jensen, že polícia operuje s pracovnou verziou, že nález ruky súvisí s prípadom potopenej ponorky, ktorá patrila dánskemu vynálezcovi Peterovi Madsenovi. Jensen dodal, že ruku už v stredu preskúmajú forenzní špecialisti.
      Madsen je momentálne v Dánsku vo vyšetrovacej väzbe, pričom predbežne je obvinený zo zabitia a zneuctenia a zbavenia sa pozostatkov novinárky Wallovej.
      Vynálezca a majiteľ spomínaného plavidla sa v októbri priznal, že telo novinárky rozštvrtil a hodil do mora. Popieral však, že by bol aj jej vrahom. Svoju výpoveď ohľadne nevyjasnených okolností Wallovej smrti pritom už predtým niekoľkokrát zmenil.
      Wallovú (30) naposledy videli 10. augusta večer, ako v Kodani nastupovala do Madsenovej ponorky, ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v nej nenašli a Madsen spočiatku tvrdil, že ju vysadil na malom ostrove. Madsen neskôr prišiel s novou verziou, že novinárku nezabil a zomrela nešťastnou náhodou, keď jej spadol na hlavu poklop. Neskôr zmenil aj túto verziu a povedal, že novinárka sa na palube jeho ponorky otrávila oxidom uhoľnatým.
      Wallovú spočiatku vyhlásili za nezvestnú, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa našlo 15 bodných rán.

Copyright TASR ©2017


Francúzska protiteroristická polícia zatkla v rámci vyšetrovania útokov na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo a obchod s kóšer tovarom z januára 2015 troch ľudí. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného súdneho úradníka, ktorý s ňou komunikoval pod podmienkou anonymity. Muži zákona podľa neho dali do väzby dvoch mužov a jednu ženu v súvislosti s vyšetrovaním možných dodávateľov zbraní pre útočníkov.
V rámci vyšetrovania útokov podali úrady predbežné obvinenia na 14 osôb. Trinásti z nich sú vo väzbe, kde čakajú na proces.
Na redakciu časopisu zaútočili 7. januára bratia Cherif a Said Kouachiovci a zabili 12 ľudí. Počas nasledujúcich dvoch dní ich kumpán Amedy Coulibaly zabil policajtku na predmestí Paríža a ďalších štyroch ľudí počas rukojemníckej drámy v obchode s kóšer tovarom vo východnej časti mesta. Všetci traja útočníci zomreli počas prestreliek s políciou.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.