22. 11. 2017

Reakcia MZVaEZ SR na pokusy niektorých ruských médií falšovať históriu o roku 1968

Reakcia MZVaEZ SR na pokusy niektorých 

ruských médií falšovať históriu o roku 1968



 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR odmieta opakujúce sa pokusy ruských médií o falzifikáciu historických udalostí spojených s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968.
      Televízna stanica Ministerstva obrany Ruskej federácie Zvezda na svojom portáli zverejnila článok "Československo by malo byť vďačné ZSSR za rok 1968: história Pražskej jari". Za ešte závažnejší problém považujeme falšovanie histórie okupácie Československa v časopise "Na bojevom postu", ktorý publikoval propagandistický článok plukovníka Safronova a podplukovníka Makojeva. Je zarážajúce, že už aj v oficiálnom tlačovom orgáne Federálnej služby vojsk národnej gardy Ruskej federácie dochádza k zverejňovaniu účelových dezinformácií.
      Ostro odsudzujeme všetky snahy o prepisovanie minulosti a deformovanie historickej pravdy o tejto temnej kapitole slovensko-ruských vzťahov. Vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a následná vojenská okupácia boli flagrantným porušením základných princípov medzinárodného práva, viedli k prehĺbeniu totalitného režimu porušujúceho ľudské práva, a spôsobili utrpenie veľkému počtu ľudí.