23. 11. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS

Český prezident Miloš Zeman sa v stredu pri Moskve stretol s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Príležitosť využil aj na to, aby sa ohradil proti článku uverejnenom na webe ruskej armádnej televízie TVZvezda.ru, ktorý obhajoval inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. Od článku sa podľa Českej televízie dištancoval aj ruský premiér.
      Zeman text označil za čin "novinárskeho šialenca s vylízaným mozgom". Zároveň uviedol, že ak ruské vedenie článok jasne neodmietne, pôjde o "vážne narušenie česko-ruských vzťahov".
      Medvedev podľa servera Novinky.cz následne povedal, že článok je osobným názorom autora, na čo upozorňovala i redakcia webu, a neodráža stanovisko ruskej vlády.
      Článok okrem iného tvrdil, že Československo malo byť Sovietskemu zväzu vďačné za rok 1968, pretože invázia zabránila prevratu organizovanému Západom. V materiáli sa tiež upozorňuje na to, že Československo dodávalo hitlerovskému Nemecku počas druhej svetovej vojny zbrane a prispievalo tak k prelievaniu sovietskej krvi.
      Autor článku Leonid Maslovskij má povesť publicistu, ktorý sa usiluje rehabilitovať sovietske zriadenie. Maslovského články o histórii vychádzajú na webe každý týždeň, minule písal o udalostiach v Maďarsku v roku 1956 a týždeň predtým o povstaní v NDR v roku 1953, ktoré Sovieti tvrdo potlačili.
      Za nešťastný text hrubo prekrucujúci dejiny označil v stredu článok publikovaný na webe ruskej armádne stanice Zvezda aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Lukáš Parízek.
      "Myslím, že ten titulok je sám o sebe poburujúci. Nepochybne budeme vyžadovať reakciu a odôvodnenie z ruskej strany," povedal Parízek. Dodal, že Bratislava bude svoj postoj tlmočiť aj ruskému veľvyslancovi na Slovensku a že príslušné kroky uskutoční aj slovenský zastupiteľský úrad v Moskve.
      Redakcia internetovej stránky armádneho televízneho kanála Zvezda však v stredu prudko zmenila názor, napísal server Aktuálně.cz. Svoj pôvodný text, ktorý kritizoval prezident Zeman a dištancoval sa od neho aj ruský premiér, zo svojho webu stiahla.
      Nahradila ho novým článkom, ktorý inváziu do Československa označuje za "nezmyselnú". Českého prezidenta Miloša Zemana naopak oslavuje ako "odvážneho" a "principiálneho" človeka, ktorý sa už vtedy vedel sovietskej okupácii postaviť.


Rodina zavraždenej investigatívnej maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej žiada, aby bol z objasňovania jej prípadu stiahnutý hlavný vyšetrovateľ. Odvoláva sa pritom na konflikt záujmov, ku ktorému podľa nej pri vyšetrovaní prípadu dochádza.
      Zástupca policajného komisára Silvio Valletta je totiž manželom Justyne Caruanovej, ktorá je ministerkou v maltskej vláde, priblížil v stredu denník Times of Malta.
      Právnici zastupujúci rodinu zosnulej novinárky napísali počas uplynulého víkendu policajnému komisárovi list, v ktorom ho žiadali, aby Vallettovi prípad v priebehu nasledujúcich troch dní odobral. Keďže nedostali žiadnu odpoveď, rozhodli sa v stredu požiadať o jeho stiahnutie maltský ústavný súd.
      Členovia rodiny a dediči zavraždenej novinárky požadujú, aby súd stanovil, že úloha Vallettu pri vyšetrovaní presiahla objektivitu a nestrannosť potrebnú pri riešení takéhoto prípadu. Terčom kritických článkov Caruanovej Galiziovej bol pritom v minulosti ako samotný Valletta, tak i jeho manželka.
      Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády - zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija.
      Maltská vláda ešte koncom októbra ponúkla odmenu milión eur za informácie vedúce k osobám zodpovedným za jej zavraždenie a takisto úplnú ochranu každému, kto s týmito informáciami predstúpi.

Copyright TASR ©2017