27. 1. 2018

Ceny české filmové kritiky

Ceny české filmové kritiky

Najlepším filmom uplynulého roka sa stalo česko-slovenská dráma Špina. Jeho režisérka Tereza Nvotová bola na dnešnom odovzdávaní Cien českej filmovej kritiky vyhlásená tiež Objavom roka. Cenu za réžiu si odniesol Václav Kadrnka za stredovekú roadmovie Křižáček. Režisér Bohdan Sláma bol ocenený za scenár filmu Bába z ľadu. Celkom sa dostalo na sedem titulov z 12 nominovaných.

Dve sošky si z večera v pražskom divadle Archa odniesli tiež tvorcovia tragikomédia Bába z ľadu; okrem Slamy za scenár to bola aj Zuzana Kronerová za herecký výkon v titulnej úlohe. Stvárnila staršie vdovu, ktorá vďaka otužovanie a plávanie v ľadovej vode znova spozná nezávislosť a šťastie.

Filmové dráma Špina v celovečernej tvorbe debutujúci režisérky premenilo dve nominácie z celkových šiestich. Rozpráva o dievčati Lene, ktorej dospievania zásadne poznamená znásilnenia. Pocit viny a obavy, že jej nikto neuverí, ju doženú až k pokusu o samovraždu. Snímok bol inšpirovaný skutočnými udalosťami. Vyvracia zažité predstavy, že znásilnenie sa deje v noci opitým dievčatám v krátkych sukniach nejakým podozrivým indivíduom.

Cenu za réžiu prevzal Václav Kadrnka za spirituálnu film Křižáček. Snímka o otcovi hľadajúcim syna voľne nakrútil podľa poémy Jaroslava Vrchlického. Objavil sa v ňom tiež nominant Karel Roden, ktorý však bol nakoniec v mužskej kategórii ocenený vďaka svojej druhej nomináciu, a to za herecký výkon v biografickej dráme Masaryk Julia Ševčíka.

Křižáček vlani zvíťazil v hlavnej súťaži karlovarského festivalu a dostal Krištáľový glóbus. Kadrnku kritici vyhlásili Objavom roka v roku 2012 za debut Osemdesiat listov.

Najlepším dokumentom uvedeným vlani do kín bol vyhlásený snímku s názvom Richard Müller: nepoznanie od slovenských tvorcov Mira Rema.

Dokument o najhoršie platených profesiách v Česku Hranice práce Apolena rýchle vlaky z cyklu Český žurnál zvíťazil v kategórii Mimo kino. Tou chcú kritici upozorniť na počiny mimo klasickú kinodistribúciu, ktoré vznikajú pre televíziu či internet a robia českú audiovizuálne kultúru rozmanitejšie, ale zároveň bývajú menej vidieť.

V kategórii Audiovizuálny počin kritici vyzdvihli výtvarnú koncepciu životopisného snímke o ruskej poetke Anne Barkovovej 8 hláv šialenstva, konkrétne Annu Krtičkovú a Martu Novákovú.

O cenách rozhodlo 49 novinárov zo Združenia českej filmovej kritiky. Ich hlasovanie je verejné, výsledky sú dostupné na www.filmovakritika.cz. Slovenská filmová a televízna akadémia vyhlási svoje České levy 10. marca.

Prehľad držiteľov Cien českej filmovej kritiky za rok 2017:

Najlepší film:
Špina (producenti Peter BadAce, Miloš Lochman, Karel Chvojka; réžia Tereza Nvotová)

Najlepší dokumentárny film:
Richard Müller: nepoznanie (réžia Miro Remo)

Najlepšia réžia:
Václav Kadrnka (Křižáček)

Najlepší scenár:
Bohdan Sláma (Bába z ľadu)

Najlepšia herečka:
Zuzana Kronerová (Bába z ľadu)

Najlepší herec:
Karel Roden (Masaryk)

Audiovizuálny počin:
Anna Krtickova a Marta Nováková (výtvarná koncepcia filmu 8 hláv šialenstvo)

Kategória Mimo kino:
Apolena Rychlíková a Saša Uhlová (dokument Hranice práce)

Cena Innogy pre objav roka:
Tereza Nvotová (réžia filmu Špina)

Copyright © ČTK 2018