27. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Švédska novinárka Kim Wallová, ktorú vlani v auguste zavraždil vo svojej súkromnej ponorke dánsky vynálezca Peter Madsen, pred rozhovorom s ním odišla z večierka. Ten pred odchodom do Pekingu usporiadala pre svojich známych. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na dánsky dokumentárny film. 
Wallová dostala 10. augusta od Madsena správu, v ktorej súhlasil s rozhovorom. Stalo sa tak po tom, ako na jej rozlúčkovú oslavu dorazil prvý hosť. Uviedol to Wallovej partner v dokumente, ktorý odvysielala vo štvrtok večer dánska televízia TV2.
Wallová kontaktovala Madsena ohľadom jeho práce už niekoľko mesiacov predtým. Novinárka so svojím nemenovaným dánskym partnerom žili na rovnakom ostrove, kde mal Madsen svoju dielňu aj podomácky vyrobenú ponorku.  
Podľa jej partnera Wallová s rozhovorom v ponorke súhlasila v ten večer po tom, ako sa stretla s Madsenom v dielni. Wallová predpokladala, že bude preč pár hodín. Jej partner sa mal k nim pripojiť, ale napokon zostal s hosťami. O niekoľko dní mali spolu odísť do Pekingu. 
Wallovú (30) naposledy videli v kodanskom prístave, keď nastupovala do Madsenovej ponorky. Vyzerala natešene a partnerovi poslala niekoľko správ. Potom správy prestali prichádzať, povedal jej partner. Keď sa Wallová v ten večer nevracala, začal mať čoraz väčšie obavy. 
Na druhý deň ráno 11. augusta kontaktoval políciu a námornú záchrannú službu. Potopenú ponorka našli neskôr v ten istý deň. 
Prokuratúra požaduje v prípade Madsena doživotné väzenie. Kodanský súd určil termín začiatku procesu s obvineným na 8. marca. Vynálezca popiera, že by novinárku v ponorke zabil, priznal však, že jej telo vyhodil do mora.

Viac ako 200 novinárov sa akreditovalo do volebného štábu českého prezidentského kandidáta Jiřího Drahoša, ktorý sídli v pražskom Kongresovom centre. Žurnalisti sú z Českej republiky, Slovenska, Poľska, Nemecka, ale prišli aj zástupcovia britskej spravodajskej stanice BBC či denníka New York Times.


K víťazstvu Miloša Zemana v českých prezidentských voľbách nepochybne prispela vysoká volebná účasť, no rozhodujúcim prvkom bol fakt, že sa v televíznych debatách ukázal v dobrej kondícii, ktorá mu dovolí viesť prezidentský úrad. Myslí si to politológ Daniel Kerekeš.
Volebný expert z brnianskej Masarykovej univerzity je presvedčený, že tento fakt zavážil u nerozhodnutých voličoch výraznejšie ako samotné debaty a diskusie v nich. "Na obrazovke sa ukázal ako schopný, čulý a primerane svojmu veku vitálny človek. To presvedčilo aj toho, kto mu chcel dať svoj hlas, no nebol si istý, či má Zeman zdravotne na to, aby zvládol päťročný prezidentský mandát,“ povedal Kerekeš.
K tesnému víťazstvu súčasného prezidenta prispela podľa politológa aj vysoká volebná účasť, aj v tomto smere si Kerekeš myslí, že Zemanovi vyšiel jeho apel, aby ľudia prišli voliť. "Zrejme si to aj jeho štáb dobre uvedomoval, že pri vyššej volebnej účasti má Zeman väčšiu šancu vyhrať, keďže aj zo sociologických výskumov vieme, že pri väčšej účasti je tendencia voliť skôr doľava," uviedol Kerekeš.
Politológ zároveň poukázal na fakt, že prezidentské voľby, vzhľadom na vyrovnaný a tesný výsledok, zakonzervovali polarizáciu spoločnosti. "Aj ďalších päť rokov bude značne rozdelená, výrazná časť Čechov nebude rešpektovať Miloša Zemana ako svojho prezidenta," myslí si.
V druhom kole prezidentských volieb v ČR (26. - 27.1.), po sčítaní viac ako 99,7 percenta volebných okrskov, dosiahol doterajší prezident Miloš Zeman 51,5 percenta hlasov, jeho protikandidát, bývalý šéf Akadémie vied ČR Jiří Drahoš dostal 48,5 percenta.

Úrad prvej dámy USA Melanie Trumpovej je už znechutený šíriacimi sa správami o manželských hádkach v Bielom dome. 
Hovorkyňa Melanie Trumpovej Stephanie Grishamová v piatok neskoro večer na Twitteri zareagovala, aby vyvrátila "totálne nepravdivé správy" o prvej dáme, ktoré sa objavili v posledných dňoch.
Bulvárny denník Daily Mail totiž v piatok už skôr napísal, že pani Trumpová strávila množstvo nocí v hoteli v hlavnom meste Washington po tvrdeniach hviezdy pornografických filmov Stormy Danielsovej, že v roku 2006 mala aféru s Donaldom Trumpom.
Podľa tlačovej agentúry AP Grishamová na Twitteri uviedla, že pani Trumpová sa sústreďuje na svoju rodinu a úlohu prvej dámy, "a nie na nerealistické scenáre, šírené denne prostredníctvom nepravdivých správ".

Copyright © TASR 2018