25. 1. 2018

RTVS NEWS- Premiéra seriálu Inšpektor Max

RTVS NEWS

Premiéra seriálu Inšpektor Max


Slovensko-česká televízna novinka Inšpektor Max má za sebou bratislavskú premiéru. Stredajšie (24.1.) slávnostné uvedenie prvej časti kriminálneho seriálu v hlavnej úlohe s Jurajom Kukurom si na filmovom plátne pozreli viaceré osobnosti verejného života. Pozvanie na slávnostné uvedenie prijala aj veľvyslankyňa ČR v SR Lívia Klausová, ministri Peter Kažimír a Tomáš Drucker či poslanec NR SR Dušan Jarjabek.
"Mám ho rád, pretože je zraniteľný. Tá zraniteľnosť a jeho láska voči ostatným ľuďom je strašne silná, hoci na prvý pohľad to vyzerá naopak. Všetko ostatné je len 'krunier', celý jeho život je boj o spravodlivosť - pomáhať slabším, ochrániť slabších - aj za cenu komfortu vlastného života," povedal pre TASR Kukura, predstaviteľ svojrázneho kriminalistu a spoluautor námetu.
Jeho seriálový Max je Slovák, ktorý sa pred rokmi odsťahoval do Česka. Od tej doby žije v Prahe a pracuje na pražskej kriminálke. Kriminálne prípady nepoznajú hranice, a tak sa veľakrát dostáva na Slovensko, kde sa musí vyrovnať so svojou vlastnou minulosťou. Zoli nie je prototypom bežného vyšetrovateľa. Rád provokuje, neznáša autority, neplatia pre neho žiadne pravidlá. Nedokáže sa zmieriť so systémom, v ktorom musí žiť, s rozkladom demokracie a apatiou voči vláde oligarchov, ktorí majú korene ešte v predchádzajúcom režime.
Maxovho mladého kolegu hrá v 11-dielnom seriáli český herec Róbert Hájek, kapitána Vargu Ľubomír Paulovič. V ďalších úlohách sa predstavia Igor Bareš, Tereza Brodská, Mária Havranová, Diana Mórová, Barbora Jánová a iní.
Seriál pracuje v hlavnej kriminálnej linke so spoločensky kritickou témou, ktorou je "oligokracia". Chobotnica pokrivených vzťahov, ktoré si vybudovali bývalí kariérni politici, členovia ŠTB a ich potomkovia, má svoje chápadlá všade. Obrovské rodinné impériá, holdingy a beztrestné parazitovanie na krajine majú oporu vo vládach, sudcoch aj polícii, s ktorou sa obete boja spolupracovať. Na programe sú však aj zločiny, drámy "všedného" dňa, únosy, vraždy, podvody.
"Inšpektor Max sa výrazne odlišuje od ostatných seriálov tým, že máme jedného hlavného hrdinu namiesto skupiny kriminalistov, ktorí prípad vyšetrujú. Toto je herecké sólo Juraja Kukuru," podčiarkol na margo série filmov režisér Jiří Chlumský. "V tomto seriáli sa nebojíme humoru a ani my, ani hlavný hrdina sa neberieme tak smrteľne vážne. Tieto aspekty podľa mňa náš seriál zásadne odlišujú od zvyšku," dodal.
"Detektívka je vec dobrodružná. Šesťročný proces, od myšlienky k dnešnej premiére, bol naozaj dobrodružný, ale musím povedať, že všetci ľudia, ktorí boli na palube a pracovali, boli neskutočne vášniví a zapálení. Prekonávali 'more' problémov, ale vždy stihli urobiť a odviesť mimoriadne kvalitnú prácu. Verím, že ju diváci precítia a bude ich baviť," uviedol pred slávnostnou projekciou producent Patrik Pašš.
Inšpektor Max vznikol v koprodukcii Trigon Production, RTVS a ČT. Prvý diel krimisérie uvidia diváci na Slovensku v nedeľu 28. januára večer na Jednotke. Česká televízia začne seriál vysielať 21. februára.

2018© TASR