2. 2. 2018

TUKE sa ohradzuje voči vyjadreniam na jej adresu zo strany poslankyne SaS


TUKE sa ohradzuje voči vyjadreniam na jej 
adresu zo strany poslankyne SaS 


Technická univerzita v Košiciach (TUKE) sa ohradzuje voči tvrdeniam, ktoré odzneli na stredajšej (31.1.) tlačovej konferencii podpredsedníčky Národnej rady SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS), za účasti poslanca Branislava Gröhlinga (SaS) a dvoch zamestnancov TUKE.
      Ako uviedla poslankyňa Ďuriš Nicholsonová, špičkový vedec docent Róbert Bidulský skončil po návrate z Talianska na úrade práce a ak nedôjde k náprave, prípad skončí v Bruseli. Podľa jej slov na začiatku Technická univerzita Košice (TUKE) reagovala na výzvu ministerstva školstva a v rámci projektu, ktorý jej bol odsúhlasený, dostala takmer 700.000 eur. Časť z toho mala ísť aj na reintegráciu vedca Bidulského, aby sa natrvalo usadil v SR a venoval sa vede a výskumu. V podmienkach projektu však bolo, aby mal zmluvu s TUKE minimálne do roku 2021. Podľa podpredsedníčky NR SR dekanka Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE Iveta Vasková však Bidulskému odmietla predĺžiť zmluvu a vedec preto skončil na úrade práce.
      "Na uvedenej tlačovej besede odznel celý rad informácií, ktoré zavádzajú verejnosť a v konečnom dôsledku poškodzujú dobré meno TUKE," uviedli vo svojom piatkovom vyhlásení rektor Technickej univerzity Stanislav Kmeť a dekanka Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie Iveta Vasková.
      Ako tvrdia, prijímateľom NFP v rámci projektu Kompetenčné centrum pre priemyselný výskum a vývoj v oblasti ľahkých kovov a kompozitov bol Ústav materiálov a mechaniky strojov SAV Bratislava ako hlavný partner a TUKE bola len jedným z ďalších desiatich partnerov.
      "Technická univerzita v Košiciach ako partner mala na riešenie projektu 616.805,50 eura, ktoré získala na základe partnerskej zmluvy od hlavného partnera a ktoré použila v súlade so schváleným rozpočtom projektu. Tvrdenie, že časť finančných prostriedkov mala ísť na reintegráciu docenta Bidulského, aby sa natrvalo usadil v SR a venoval sa vede a výskumu, je zavádzajúce, nakoľko menovaný bol aj v čase riešenia projektu zamestnancom SAV v Košiciach s trvalým pobytom v SR. Projekt neobsahoval žiadnu podmienku, ktorá by určovala, aby docent Bidulský mal pracovnú zmluvu s TUKE do roku 2021," tvrdia rektor a dekanka.
      Ako sa uvádza vo vyhlásení, výstupy časti projektu riešeného TUKE, ako aj celého projektu - ukazovatele - či už ukazovatele výsledku, alebo ukazovatele dopadu, neobsahujú žiadne ustanovenia o udržateľnosti miesta reintegrovaného vedeckého pracovníka. Projekt skončil 31.12.2015 s dobou udržateľnosti do 31.03.2021.
      Priebeh pôsobenia menovaného na TUKE je podľa rektora a dekanky verejne dostupný v Centrálnom registri zamestnancov vysokých škôl.
      "Docent Bidulský po ukončení prác na aktivitách projektu 31.10.2014 s účinnosťou od 01.11.2014 až do 31.1.2018 pôsobil na TUKE ako vysokoškolský učiteľ. Jeho pracovný pomer sa skončil dňom 31.1.2018 uplynutím doby, na ktorú mal pracovný pomer uzatvorený. Na žiadne predtým fakultou vypísané výberové konanie na obsadenie pracovného miesta a funkcie docenta nereagoval," tvrdia vo vyhlásení.
      Ako ďalej uvádzajú, vystúpenie zamestnancov Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE poškodzuje dobré meno fakulty a TUKE v čase, keď fakulta prechádza transformáciou a snahou o jej stabilizáciu doma i v zahraničí, v čom ju podporujú významní predstavitelia priemyslu.
      TUKE podľa ich slov zvažuje právne kroky na svoju obranu pred nepravdivými a zavádzajúcimi informáciami, ktoré odzneli na spomínanej tlačovej konferencii.



Copyright © TASR 2018