1. 2. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novinárka britskej spravodajskej televízie BBC Carrie Gracieová, ktorá sa vzdala svojho postu na protest proti rozdielnemu platovému ohodnoteniu mužov a žien, v stredu uviedla, že manažment tejto spoločnosti poškodzuje dôveryhodnosť BBC, keďže tento problém stále nevyriešil. Informovala o tom agentúra AP.
      Podľa Gracieovej, ktorá vypovedala pred výborom britského parlamentu, sa manažéri BBC správajú k ženám, ktoré sa rozhodli prehovoriť o platoch, "ako k nejakému nepriateľovi". 
      Gracieová povedala, že BBC jej ponúkla lepšie finančné ohodnotenie, to však stále nerieši jej problém. "Môj problém vyrieši uznanie, že moja práca má rovnakú hodnotu ako práca mojich mužských kolegov," uviedla.
      BBC sa dostala pod paľbu kritiky vlani v júli, keď podľa medializovaných správ dve tretiny z jej najlepšie platených "hviezd" predstavovali muži. Žena s najvyšším platom zarobila menej ako štvrtinu najvyššieho platu u mužov.
      Gracieová si myslí, že manažment spoločnosti pri riešení platového problému zlyhal, a tým "poškodil v neprijateľnej miere dôveryhodnosť BBC". 
      Carrie Gracieová, ktorá zarábala podstatne menej ako jej mužskí kolegovia na rovnakej pozícii, sa vzhľadom na "utajovanú a nezákonnú platovú kultúru" vzdala v decembri postu šéfky čínskeho vysielania BBC.
      Generálny riaditeľ BBC Tony Hall, ktorého Výbor pre kultúru, médiá a šport britského parlamentu taktiež vypočúval, uviedol, že v BBC nedochádza k diskriminácii na základe pohlavia. Existuje však rozdiel medzi jednotlivými pracovnými miestami, čo sa odzrkadľuje aj v rozdielnych platoch. 



Copyright © TASR 2018

Kenská vláda vypla tri hlavné televízne stanice v krajine a už druhý deň im neumožňuje vysielať. Dôvodom je, že všetky tri plánovali odvysielať utorňajšiu akciu, ktorú v parku v centre kenskej metropoly Nairobi zorganizoval neúspešný prezidentský kandidát Raila Odinga a v rámci ktorej sa, držiac nad hlavou Bibliu, označil za "ľudového prezidenta". Ako v stredu vyhlásilo kenské ministerstvo vnútra, televízie zostanú vypnuté, až kým sa tieto udalosti riadne nevyšetria.
Akcia, na ktorej sa Odinga označil za de facto prezidenta krajiny, bola podľa ministerstva pokusom zvrhnúť vládu, a ak by ju televízie odvysielali, "viedlo by to k úmrtiam tisícov nevinných Keňanov".
Kenské televízie NTV, KTN a Citizen TV, ktorým vláda vypla terestriálne vysielanie, momentálne vysielajú aspoň cez internet.
Kenská vláda v utorok krátko po Odingovej ceremónii označila jeho politickú stranu Hnutie národného odporu za organizovanú zločineckú skupinu. Podľa agentúry AP to okrem iného znamená, že Odingovi ako údajnému vodcovi zločineckej skupiny teraz hrozí podľa kenských zákonov desaťročné väzenie.
Odinga podľa oficiálnych volebných výsledkov prehral v opakovaných prezidentských voľbách, ktoré sa konali 26. októbra po tom, ako výsledky pôvodných augustových volieb anuloval kenský Najvyšší súd a označil ich za neplatné. Podľa Hnutia národného odporu zvíťazil v riadnych augustových voľbách Odinga, vládne strany však trvajú na tom, že víťazom augustových riadnych aj októbrových opakovaných volieb sa stal doterajší prezident Uhurua Kenyatta.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.