29. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V izraelských médiách sa v nedeľu objavila zvuková nahrávka manželky Benjamina Netanjahua, ako zúrivo kričí na asistenta. Problémami zaťažený premiér má teraz o jednu starosť navyše.
 Na nahrávke počuť, ako sa Sara Netanjahuová sťažuje, že spoločenská rubrika sa nezmienila o jej dosiahnutom vzdelaní. Manželka premiéra kričí: "Ja som vzde-la-ná žena! Pchy-cho-lo-gič-ka! Mám tituly B.A., M.A.!" Takisto je počuť, ako ďalej nezrozumiteľne vrieska, napísala tlačová agentúra AP.
 Nahrávku z roku 2009 zverejnenú v nedeľu na izraelskom spravodajskom portáli Walla rýchlo prevzali a odvysielali popredné televízne stanice v krajine.
Podľa informácií v médiách Netanjahuovú rozhnevala stručná, 44-slovná správa v novinách o tom, že pomáha so školskou benefičnou akciou, ale článok sa nezmieňoval o jej odbornej psychologickej praxi.
 Netanjahuová je už dlho známa zlými medziľudskými vzťahmi. Obviňujú ju z hrubého správania voči ľuďom, hádok so zamestnancami a zasahovania do štátnych záležitostí.
 Premiér Netanjahu na sociálnej sieti Facebook napísal, že nahrávky sú "súčasťou divokého a agresívneho honu na čarodejnice, ktorý sa zúrivo vedie proti mojej rodine".
 Začiatkom januára sa vynorila nahrávka Netanjahuovho 26-ročného syna, ako sa s dvoma bohatými kamarátmi vozí po striptízových kluboch v Tel Avive za peniaze daňových poplatníkov. Záznam pochádza z roku 2015.
Škandály prišli v období, keď polícia vypočúva premiéra v dvoch kauzách týkajúcich sa možného úplatkárstva, sprenevery a prekročenia právomocí.
Netanjahu popiera akékoľvek previnenie a tvrdí, že ide o politicky motivovaný hon proti nemu, zorganizovaný nepriateľskými médiami.


Copyright © TASR 2018

Česká polícia vyšetruje sobotňajšiu potýčku podporovateľov prezidenta Miloša Zemana a novinárov ako výtržníctvo. Ako informoval spravodajský portál iDNES.cz, muži zákona sa incidentu venovali už v sobotu večer, ale až po tom, ako v nedeľu jeden z novinárov podal trestné oznámenie, ho mohli právne kvalifikovať.
"Podľa niektorých záberov mohlo dôjsť aj k ublíženiu na zdraví alebo poškodeniu majetku. Pretože však nikto zo zúčastnených políciu o incidente neinformoval, kriminalisti museli v samotných začiatkoch vychádzať len z otvorených informačných zdrojov. To však samo o sebe k stanoveniu právnej kvalifikácie nestačilo," uviedla hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová s tým, že sa situácia zmenila, keď spomínaný novinár podal v nedeľu večer trestné oznámenie."Na základe poskytnutých informácií aj analýzy dostupných videomateriálov vyšetrovatelia začali s úkonmi trestného konania pre podozrenie z prečinu výtržníctva," dodala. Podľa nej sa zatiaľ nedá predvídať, či sa právna kvalifikácia ešte rozšíri alebo zmení.
Incident sa stal v sobotu večer, keď Zeman už opustil volebný štáb a priestor medzi jeho podporovateľmi a novinármi sa otvoril. Keď sa redaktorovi Milanovi Rokytkovi prispievajúcemu aj na portál Parlamentní listy urobilo zle, skolaboval a na miesto prišli záchranári, začali si ostatní novinári ich zásah nakrúcať. S tým však nesúhlasil jeho kolega Jan Šolta, ktorý sa o Rokytku staral, a začal ich slovne napádať. K nemu sa pridal ďalší údajný novinár Karel Slezák, ktorý po výmene názorov fyzicky napadol kameramana z iDNES.cz. Udrel ho pri tom do hrudníka a do tváre.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.