28. 1. 2018

Reportéri bez hraníc k potýčkam s novinármi v Zemanovom štábe

Reportéri bez hraníc k potýčkam s 
novinármi v Zemanovom štábe 

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyzvala v nedeľu české orgány, aby odsúdili fyzické násilie voči novinárom v štábe prezidenta Miloša Zemana po jeho sobotňajšom víťazstve v druhom kole prezidentských volieb. Podľa správy zverejnenej na webovej stránke tejto organizácie so sídlom v Paríži bolo správanie Zemanových spolupracovníkov k novinárom "nehodné demokracie".
      "Od včerajšieho večera ukazujú sociálne siete a televízne kanály videozáznam incidentu, keď prezidentovi asistenti strkali a udierali novinárov v snahe zabrániť im v nakrúcaní jedného z podporovateľov (Zemana), ktorý odpadol a skolaboval počas oznamovania výsledkov prezidentských volieb," uviedla RSF. Uvedené zábery dokumentujú slovné a fyzické potýčky v pražskom Top Hoteli po tom, ako privolali k indisponovanému mužovi záchranku a prítomní zástupcovia médií chceli dianie zachytiť kamerami.
      "Dôrazne odsudzujeme útoky voči viacerým novinárom počas oznamovania znovuzvolenia prezidenta Zemana," vyhlásila riaditeľka sekcie RSF pre EÚ a Balkán Pauline Adesová-Mévelová. "Je neprijateľné, aby podporovatelia niektorého z politických lídrov tejto úrovne fyzicky napádali novinárov, ktorí len vykonávali svoju prácu. Takéto správanie je nehodné demokracie a Zemanov tábor musí toto násilie verejne odsúdiť," dodala.
      Organizácia RSF v tejto súvislosti poukázala aj na dávnejšie prípady, keď samotný Zeman urážal médiá alebo sa im vyhrážal. Uviedla, že hoci bolo Česko "dlho považované za vzor integrácie do EÚ, v súčasnosti je zdrojom rastúceho znepokojenia z hrozieb pre slobodu médií, ku ktorým prispelo aj včerajšie násilie".


Copyright © TASR 2018