30. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Zahraniční novinári pôsobiaci v Číne informovali o sťažených podmienkach na svoju prácu, ktoré sa zhoršili v uplynulom roku. Peking podľa nich obmedzuje zahraničným korešpondentom prístup do niektorých oblastí krajiny či od nich požaduje obnovenie platnosti víz.
Vo svojej výročnej správe to v utorok konštatuje Klub zahraničných korešpondentov v Číne (FCCC) so sídlom v Pekingu, píše agentúra DPA.
Spolu 40 percent respondentov nahlásilo v roku 2017 zhoršenie podmienok na výkon práce spravodajcu. Pre porovnanie - predvlani zhoršujúce sa pracovné podmienky hlásilo 29 percent z nich.
Z prieskumu klubu FCCC medzi novinármi taktiež vyplynulo, že pre zahraničných spravodajcov je čoraz namáhavejšie pokrývať udalosti v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny či v pohraničných oblastiach so Severnou Kóreou.
Komplikácie pri predlžovaní víz zaznamenalo 15 percent žurnalistov, čo je oproti vlaňajšku o šesť percent viac. Klub zistil, že päť medzinárodných mediálnych organizácií malo ťažkosti s vízami, ktoré boli "dôsledkom ich spravodajskej činnosti".
Združenie zahraničných novinárov tiež konštatovalo znepokojenie v súvislosti s tým, ako čínske úrady posudzujú komunikáciu miestneho obyvateľstva zo zahraničnými médiami, ktorú začali používať ako "dôkaz kriminálnej činnosti". Napríklad v januári zadržali tibetského aktivistu po tom, ako poskytol rozhovor denníku New York Times na tému jazyka a reči.


Americká filmová herečka Meryl Streepová požiadala o vybavenie svojho mena ochrannou značkou so zámerom predísť jeho zneužívaniu. Žiadosť, ktorú podala na úrade pre patenty a ochranné značky, jej poskytne exkluzívne práva na používanie svojho mena v zábavnom priemysle.
Dané opatrenie nie je zamerané na zablokovanie výroby tovaru ako parfumy, odev alebo hračky s použitím mena Meryl Streepová; vzťahuje sa len na "živo prenášané, v televízii vysielané alebo filmové vystúpenia", ako aj na "hovorené prejavy" a "autogramiády", informoval počas víkendu spravodajský portál stanice BBC.
Podľa Georgea Seviera, právnika zaoberajúceho sa duševným vlastníctvom, je hlavným dôvodom herečkinho rozhodnutia predísť komerčnému používaniu jej mena na webových stránkach súvisiacich s filmami. "Nie je pravdepodobné, že by niekto predniesol prejav v mene Meryl Streepovej, pokiaľ to nebude ona sama," povedal.
Meryl nie je dokonca herečkino skutočné meno; volá sa Mary Louise. Pod zmieneným pseudonymom však dosiahla medzinárodný úspech, ktorý zahŕňa okrem iného troch Oscarov a osem Zlatých glóbusov.
Celebrity sa podľa BBC vo zvyšujúcej miere obracajú na právnu ochranu svojich mien pred ich neautorizovaným komerčným používaním. Medzi známe osobnosti, ktoré si svoje mená nechali vybaviť ochrannou značkou, patria napríklad Sean Connery, David a Victoria Beckhamovci, Paris Hiltonová alebo 50 Cent.

Copyright © TASR 2018

Redaktori zo švajčiarskej tlačovej agentúry SDA vstúpili v utorok do štrajku na protest voči reštrukturalizačnému plánu. Štrajk nie je časovo ohraničený, informovala agentúra DPA.
"Personál chce dať najavo, že nie je pripravený akceptovať masívne zníženie o 35 zo 180 pracovných miest," napísali novinári vo vyhlásení v Berne.
Manažéri agentúry očakávajú v roku 2018 čistú stratu 3,1 švajčiarskych frankov (2,7 mil. eur) po tom, ako si klienti vyrokovali vlani nižšie predplatné.
Novinári z SDA varovali, že redukcia pracovných miest ohrozí dodávanie správ švajčiarskym médiám, obzvlášť malým a stredne veľkým.
Švajčiarska vláda plánuje podporovať SDA každý rok dvoma miliónmi frankov (1,7 mil. eur).
Riaditeľ SDA Markus Schwab uviedol cez víkend, že v agentúre zamýšľa obmedziť ekonomické spravodajstvo, keďže mnohí klienti si pokrývajú ekonomické správy sami.
"Personál redaktorov je príliš veľký v porovnaní s príjmami, ktoré tvorí," povedal pred denník Neue Zürcher Zeitung.


Nemecká kancelárka Angela Merkelová si na tajnom stretnutí s tlačou počas nedávneho Svetového ekonomického fóra v Davose uťahovala z britskej premiérky Theresy Mayovej a jej kolovrátkového spôsobu rokovaní o obchodnej dohode s EÚ po brexite. Prítomní novinári vybuchli od smiechu, napísal na svojom facebooku uznávaný novinár Robert Preston z britskej televízie ITV.
Merkelová podľa neho žurnalistom povedala, že ju britská ministerská predsedníčka opakovane žiada, aby jej "urobila ponuku". Na to jej nemecká kancelárka odpovedá: "Ale (vaša krajina) odchádza (z EÚ), my vám žiadnu ponuku robiť nemusíme. Takže čo chcete?" Mayová vraj potom zopakuje svoje "urobte mi ponuku", a tak stále dokola, tvrdila podľa Prestona nemecká kancelárka.
Skeč Merkelovej odráža hlbokú a smutnú pravdu, totiž že Mayová a jej ministri sa stále nezhodli na podobe budúcich obchodných vzťahov krajiny s Európskou úniou, konštatuje Preston.

Copyright © ČTK 2018