22. 3. 2018

Febiofest 2018

Febiofest 2018 

Žijúca legenda nielen francúzskej kinematografie, herečka Catherine Deneuve, ktorá sa pred týždňom musela ospravedlniť pre ochorenie organizátorom Medzinárodného filmového festivalu Praha - Febiofest 2018, stihla po vyliečení sa pricestovať do českej metropoly na jeho záver.
Umelkyňa, ktorá je od stredy v Prahe, si vo štvrtok večer prevzala v tamojšom Obecnom dome pri slávnostnom galavečere na záver festivalu cenu Kristián.
Rovnakú sošku udelili organizátori v priebehu festivalu aj ďalším umelcom vrátane francúzskeho šansoniera Charlesa Aznavoura, českej herečky Daniely Kolářovej či režiséra Arnauda Desplechina a jeho kolegu Leosa Caraxa.
Pamätnú medailu in memoriam udelil Febiofest českému hercovi Jiřímu Kodetovi.
Grand Prix prehliadky, ocenenie dotované sumou 5000 eur a určené pre najlepší festivalový film, získala francúzska snímka Jusqu'a la garde (Striedavá starostlivosť), sociálna dráma, ktorá si už z MFF v Benátkach odniesla Strieborného leva.
Informovali o tom tamojšie elektronické médiá.
O otvorenie 25. ročníka podujatia, pri ktorého zrode stál a ktorému šéfuje rodák zo Slovenska, filmár Fero Fenič, sa tentoraz postaral 15. marca film britskej režisérky Sally Potterovej Večierok. Slávnostnú príležitosť si vtedy nenechali ujsť Jiřina Bohdalová, Klára Issová, Vlastimil Harapes, manželia Bára Kodetová a Pavel Šporcl, Andrea Verešová, Karel Heřmánek s manželkou, Alexander Hemala s manželkou či Eliška Kaplicky.
Množstvo celebrít sa zúčastnilo aj záverečného akordu prehliadky s projekciou snímky Jonathana Daytona a Valerie Farisovej Súboj pohlaví.
Festival, ktorý paralelne prebiehal aj v Bratislave a v ďalších desiatich slovenských mestách, ponúkol projekcie pozoruhodných filmových diel z celej planéty a umožnil filmovým nadšencom i stretnutia s viacerými zahraničnými tvorcami. V slovenskej premiére premietli počas prehliadky stovku filmov.



Copyright © TASR 2018