18. 3. 2018

Zomrel Zdeněk Mahler

Zomrel Zdeněk Mahler

V sobotu zomrel vo veku 89 rokov v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici spisovateľ a scenárista Zdeněk Mahler. ČTK to dnes oznámila jeho rodina. Mahler je autorom desiatok kníh, filmových i televíznych scenárov.
Zdeněk Mahler sa narodil 7. decembra 1928. Po doktoráte na filozofickej fakulte Univerzity Karlovej pracoval krátko v rozhlase a na ministerstve školstva a kultúry. V tej dobe bol súčasne dramaturgom Laterny magiky a podieľal sa na jej prezentáciu pri Expo 58 v Bruseli. Od roku 1960 bol v slobodnom povolaní.
Napísal niekoľko kníh o významných osobnostiach domácej i svetovej kultúry, akým boli Dvořák, Smetana, Mozart, Masaryk či Havlíček. Ako autor alebo spolupracovník je podpísaný pod množstvom filmových či televíznych scenárov, medzi inými Svadba ako remeň, Nebeskí jazdci, Božská Ema, Deň siedmy, ôsma noc, Amadeus alebo Lidice. Za trvalý prínos pre českú kultúru dostal roka 2003 od ministra kultúry medailu Artis Bohemiae Amicis a v roku 2011 cenu Únie českých spisovateľov.
Do povedomia širokej verejnosti sa Zdeněk Mahler zapísal v roku 1994 ako sprievodca trojdielneho relácii Katedrála o troch dejstvách. Seriál a kniha, v ktorých Mahler podal svoj pohľad na históriu chrámu sv. Víta na Pražskom hrade, sa objavili práve v čase, keď súdy prvýkrát rozhodovali o vrátenie katedrály Cirkvi. Vyvolali preto vlnu záujmu, ale aj nesúhlasu.
Knihu svojich spomienok nazval ... ale nebola to nuda, čo vraj charakterizuje aj jeho život, vydal ju krátko pred 87. narodeninami. "Vždy som si postavy svojich príbehov volil slobodne, a nie náhodou. Mal som vždy pocit, že sú niečím inšpiratívne. A neboli to len muzikanti, ale aj Borovský či Masaryk, bez ktorých sa nezaobídeme," povedal vtedy spisovateľ ČTK.


Copyright © ČTK 2018