22. 3. 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS




Pomocou facebookovej stránky Policajného zboru (PZ) SR sa podarilo zachrániť mladé dievča, ktoré sa rozhodlo spáchať samovraždu.
"Pred niekoľkými dňami sa na Policajný zbor obrátil mladistvý chlapec so žiadosťou o pomoc. Prostredníctvom oficiálnej facebookovej stránky PZ poslal snímky z konverzácie s mladistvým dievčaťom. Z obsahu správ vyplynulo dôvodné podozrenie zo sebapoškodzovania zo strany dievčaťa a následne aj jeho samovražedné myšlienky. Dievča si zvolilo konkrétny dátum svojho úmrtia," uviedla vo štvrtok hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.
Podľa jej ďalších slov zaslaná konverzácia bola následne poslaná na príslušné krajské riaditeľstvo PZ. V priebehu nasledujúcich minút policajti dievča stotožnili a vzápätí lokalizovali. "Obavy o jeho bezpečnosť sa potvrdili. Keďže k problematickému správaniu dochádzalo už istý čas, na spoluprácu bol oslovený aj príslušný sociálny úrad. Dievčaťu bude poskytnutá odborná pomoc lekárov," povedala hovorkyňa.
Mladý oznamovateľ takto postupoval už druhýkrát. V minulosti už kontaktoval Policajný zbor s podobným problémom prostredníctvom Facebooku. Na svoju vlastnú žiadosť chce zostať v anonymite. Maloletý oznamovateľ dostal za tento čin Medailu ministra vnútra SR.
"Od spustenia facebookovej stránky Policajného zboru, začiatkom apríla 2017, sme zaznamenali aj iné prípady, v ktorých sa na nás so žiadosťou o pomoc obrátili nielen maloletí či mladiství, ale aj dospelí občania Slovenskej republiky a v jednom prípade aj občan Českej republiky. Na základe zaslaných informácií im bola vždy poskytnutá okamžitá pomoc, ktorá viedla k zaisteniu ich bezpečnosti pred hroziacim rizikom," priblížila Baloghová.
PZ vyzýva všetkých maloletých a mladistvých, aby sa naň obracali s dôverou v akomkoľvek prípade, ak budú mať pocit, že ich rovesníci sú v ohrození alebo sami potrebujú pomoc. Rovnako všetci ostatní občania Slovenskej republiky môžu v podobných prípadoch kontaktovať facebookovú stránku Policajného zboru.
Už viac ako 100.000 ľudí aktívne sleduje oficiálnu stránku Policajného zboru na sociálnej sieti Facebook, vďaka ktorej sa podarilo objasniť už niekoľko kriminálnych prípadov. TASR o tom informoval nedávno hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.
Podľa jeho ďalších slov za jeden týždeň polícia osloví touto formou až niekoľko stotisíc ľudí. Aj z tohto dôvodu zverejňuje slovenská polícia na stránke nielen upozornenia, ale aj správy informatívneho, humorného a edukačného charakteru.
Podľa štatistík stránku navštevuje 53 percent mužov a 47 percent žien, pričom viac ako 75 percent z nich sú vo vekovej kategórii 18 až 44 rokov. Profil sledujú nielen Slováci, ale aj obyvatelia susedných krajín a niektoré príspevky označili, že sa im páčia, aj ľudia žijúci v Thajsku, Austrálii, Maroku, Indii, Iraku či v Angole.
Stránka bola zriadená na začiatku apríla 2017. Za prvých 24 hodín ju navštívilo približne 6000 ľudí.

V čase nedávneho predvolebného boja o post rektora Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave prijal akademický senát (AS) Fakulty masmediálnej komunikácie (FMK) uznesenie, ktorým odsúhlasil možné osamostatnenie fakulty. Proces delimitácie spod UCM má začať v prípade pokračovania krízovej situácie na univerzite, útokov na FMK a jej členov a tolerovania netransparentných finančných tokov na univerzite.
Fakulta do boja o post rektora vyslala svoju dekanku Danu Petranovú, tá však nebola úspešná. Vo voľbách vyhral dekan Fakulty prírodných vied Roman Boča. Predseda AS FMK Slavomír Magál k platnému uzneseniu pre TASR uviedol, že senát ako kolektívny orgán citlivo vníma názory, pocity študentov a pedagógov a operatívne rieši ich podnety i pripomienky.
"Prijaté uznesenie reflektuje stav a názorovú zhodu medzi študentmi a pedagógmi v čase, kedy sa FMK oprávnene cíti dlhodobo ostrakizovaná a ekonomicky znevýhodňovaná v rámci univerzity ako celku," konštatoval. Už pred časom si podľa neho preverili legislatívnu situáciu a podmienky osamostatnenia. "FMK má vyše 2500 študentov, čo je na slovenské pomery unikát a rozsiahle a efektívne vedecké aktivity. Je to jediná fakulta v Trnave, ktorá má takmer trojnásobný počet uchádzačov než je možný počet prijatých študentov," dodal.
Vedenie FMK akceptuje výsledok voľby rektora a plány Romana Boču považuje za sympatické a nádejné pre obnovenie kolegiality a nápravu najmä ekonomických pomerov, medziľudských vzťahov a ekonomickej rovnováhy na UCM. AS bude v najbližšom období pozorne sledovať ako budú prebiehať rokovania a rozhodnutia o rozpočte a ďalších kritizovaných aspektoch situácie na univerzite. "AS bude podporovať vedenie FMK vo všetkých aktivitách a krokoch, ktoré povedú k náprave nedostatkov, k spravodlivému rozdeľovaniu zdrojov a k uspokojeniu potrieb, túžob a predstáv svojich študentov a pedagógov," dodal Magál.
Novozvolený rektor Boča v súvislosti s tým pre TASR uviedol, že voľby v politickom živote, ale aj na iných volených pozíciách sprevádza živý záujem, virvar, kvas a turbulencie. Niekedy sú podľa jeho slov v hre aj ostrejšie argumenty a pseudoargumenty, nielen pravdy, ale aj polopravdy a nepravdy. Podotkol, že po voľbách zvyčajne nastáva čas konštruktívnej práce všetkých zainteresovaných zložiek, skladanie koalícií, veľkých koalícií a podobne. "V tomto vidím hlavú úlohu rektora a dekanov fakúlt," dodal.
UCM v Trnave vníma ako dobrú značku, čo podporil vymenovaním mnohých jej úspechov počas dvadsaťročnej histórie. Z materiálneho hľadiska je UCM v dobrej kondícii, absolventi sú žiadaní na trhu práce. "Toto všetko nás napĺňa hrdosťou, ale aj očakávaniami ešte tesnejšej a ešte viac kolegiálnej spolupráce nielen vo vnútri fakúlt, ale aj medzi fakultami, aby univerzita ako celok predstavovala pridanú hodnotu," uviedol novozvolený rektor.

Peter Pellegrinii si už prevzal kanceláriu premiéra, ktorú mu osobne odovzdal šéf Smeru-SD Robert Fico. Predseda vlády zároveň oznámil, že Erik Tomáš (Smer-SD) nebude jeho mediálnym poradcom. "Ja svoj mediálny tím budem postupne tvoriť. S Erikom Tomášom sme sa dohodli veľmi korektne s tým, že si bude napĺňať mandát poslanca NR SR," povedal.


Poslanec NR SR Erik Tomáš (Smer-SD) ostáva poradcom Roberta Fica (Smer-SD) aj potom, ako skončil vo funkcii premiéra. Uviedol to pre TASR s tým, že naďalej bude vykonávať aj mandát poslanca.
"Po dlhoročnom pôsobení na Úrade vlády SR budem pokračovať v spolupráci s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom v pozícii poradcu. Mojou úlohou bude zosúladiť mediálnu politiku strany s mediálnou politikou vlády," ozrejmil.


Copyright © TASR 2018