23. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Zhromaždenie za slušné Slovensko v piatok v Bratislave nebude! V pondelok uplynie mesiac od toho, ako sme sa dozvedeli, že Ján a Martina boli zavraždení. Po ich smrti boli publikované Jánove zistenia o prepojeniach vládnej strany SMER na organizovaný zločin a korupciu. Je prirodzené, že tieto udalosti narušili dôveru ľudí v úradujúcu vládu a žiadali si vyvodiť politické dôsledky.
Tlak občianskej verejnosti donútil odstúpiť pána Fica a pána Kaliňáka. Občania ukázali, že im osud tejto krajiny nie je ľahostajný. Že sa vedia spojiť a ozvať sa. Prišli na námestia a vyvinuli tlak, ktorý nemá od Novembra 1989 obdobu. My všetci spolu sme sa dokázali postaviť za slušné a spravodlivé Slovensko. Zmena začala a je nezastaviteľná. Nedovolíme, aby nádej, ktorá je medzi nami, vyprchala.
 
Dnes pán prezident Kiska vymenoval novú vládu. Preto sme sa rozhodli, že v piatok sa v Bratislave zhromaždenie „Za slušné Slovensko“ neuskutoční. Od začiatku sme reprezentovali občiansky hlas a sme hrdí na to, čo občiansky hlas dosiahol. Teraz sme sa dostali do bodu, kedy vidíme, že nasledujúce kroky spoločnosť delia a z občianskej pozície vieme povedať, že sú kroky sa majú diať na ulici, a kroky ktoré sa majú diať v parlamente. Sú okamihy, ktoré nie sú jednoduché, ale aj o tomto je sloboda, zodpovednosť a slušnosť. Slušní občania rešpektujú ústavu.

My nikam neodchádzame, budeme pozorne sledovať systémové zmeny, ku ktorým sa nová vláda prihlásila a o ktorých hovorí, že je pripravená ihneď ich realizovať. To, čo vládna strana spravila doteraz, je aboslútnym minimom. Dnešok preto nie je bodkou, ale dvojbodkou. Preto zakladáme občiansku platformu „Za slušné Slovensko“, ktorej cieľom je podporovať občiansku angažovanosť a spájať ľudí za spravodlivého a slušné Slovensko.
Nekončíme, naopak, sme tu a sme pripravení kedykoľvek vyjsť opäť do ulíc. Budeme vyvíjať rôzne formy občianskeho tlaku na to, aby bola vyšetrená vražda Jána a Martiny a neboli žiadne podozrenia na prepojenie štátnych inštitúcii na organizovaný zločin. Chceme vidieť, že ministerstvo vnútra funguje nezávisle a nie ako stranícka pobočka.
Budeme pozorne sledovať každý krok novej vlády. Sme tiež pripravení vytrvalo a dlhodobo tvoriť slušné a spravodlivé Slovensko.
Nemýľte si našu slušnosť s nedostatkom odhodlania a vytrvalosti.


Katarína Nagy Pazmány, Peter Nagy, Karolína Farská, Juraj Šeliga, Veronika Bruncková, Tatiana Sedláková, Jakub Kratochvíl


Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vo štvrtok splnomocnil dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), aby informoval o priebehu vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho družky.
"Po dnešnom stretnutí generálneho prokurátora SR Čižnára s dozorovým prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR generálny prokurátor informoval dozorového prokurátora, že v záujme vylúčenia akýchkoľvek podozrení, respektíve údajných snáh zatajovať pred verejnosťou vývoj a postup v trestnej veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ho splnomocňuje, aby v prípustnej miere a po vzájomnej dohode s vyšetrovateľmi Policajného zboru osobne poskytoval verejnosti informácie," uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.
Čižnár zároveň uviedol, že v súčasnosti sa začala intenzívna komunikácia s talianskymi orgánmi na precizovaní obsahu dohody o spoločnom vyšetrovacom tíme. "Pritom nie sú vylúčené v blízkej budúcnosti pracovné stretnutia na pôde Eurojustu, na ktorých sa v záverečnej fáze môže osobne zúčastniť generálny prokurátor SR," povedala hovorkyňa.
Podľa jej slov naďalej platí, že intenzívna komunikácia Generálnej prokuratúry SR s Eurojustom prebieha nielen ohľadom zriadenia spoločného vyšetrovacieho tímu, ale aj pri riešení aktuálnych otázok týkajúcich sa vyšetrenia tejto trestnej veci. "Opätovne zdôrazňujeme, že generálny prokurátor Čižnár venuje tomuto prípadu mimoriadnu pozornosť a absolútnou prioritou zostáva objasnenie skutku, zistenie a potrestanie páchateľov,“ dodala Predajňová.
Čižnár v pondelok (19.3.) oznámil, že po intenzívnej komunikácii s justičnými orgánmi Talianskej republiky zaslal návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu v prípade vraždy novinára  Kuciaka a jeho družky. Návrh dohody bol zaslaný v piatok 16. marca prostredníctvom Eurojustu. Zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu Čižnár v pondelok prerokoval s vtedajšou ministerkou spravodlivosti SR Lucia Žitňanskou (Most-Híd). V praxi je zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu a podpísanie dohody časovo náročné (tento proces obvykle trvá niekoľko týždňov až mesiacov).


Copyright © TASR 2018


Študenti vysokých škôl urobia v piatok o 16.30 tichý pochod spred budovy Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí na Námestie SNP, kde symbolicky zapália sviečky Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej.
V protestoch ale pokračujú Košice, Prešov, Banská Bystrica, Piešťany, Brno,  Nitra, Trnava, Lučenec ,Martin, Žiar nad Hronom , Trenčín, Michalovce,Humenné a Banská Štiavnica.



Zhromaždenia Za slušné Slovensko sa na východe republiky v piatok 23. marca uskutočnia. Agentúru SITA o tom v stanovisku organizátorov zhromaždení na východnom Slovensku informoval spoluorganizátor akcie v Prešove Matúš Nakata. Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko v Prešove, Košiciach, Bardejove, Michalovciach, Spišskej Novej Vsi a Kežmarku podľa neho rešpektujú rozhodnutie bratislavských organizátorov zhromaždenie po ustanovení novej vlády v hlavnom meste neorganizovať. „Sme však presvedčení, že bábková vláda Petra Pellegriniho nie je riešením. Vnímame, že prerod Slovenska v slušnú krajinu bol opäť politikmi úmyselne zabrzdený a naše podmienky nie sú naplnené. Preto sme sa rozhodli v uliciach východu vytrvať,“ uvádza sa v stanovisku. Ako dodal Nakata, podľa posledných informácií organizátorov zhromaždení na východe Slovenska rovnaké rozhodnutie padlo aj vo viacerých mestách krajiny. „Organizátori z Bratislavy by mali vycestovať do iných miest pomôcť organizátorom a v Bratislave preberajú iniciatívu študenti,“ uviedol Nakata.
Zhromaždenie v Prešove sa začne tradične o 17. hodine na Hlavnej ulici v Prešove. Ako informujú organizátori, za umeleckú obec s prejavmi vystúpia Slavo Gibarty z kapely Hrdza a z prešovského Pink Floyd revival Miroslav Merčiak. Za novinársku obec prednesie spoločné vyhlásenie trojica novinárov Zuzana Petková, Arpád Soltész a Dušan Karolyi. Čítať sa bude aj list emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý mal podujatie osobne podporiť, no napokon sa z vážnych rodinných dôvodov nebude môcť na zhromaždení zúčastniť.
Tichý pochod nahradí v piatok v Trnave zrušené zhromaždenie Za slušné Slovensko. Ľudia sa stretnú o 17:00 na Trojičnom námestí a prejdú pešou zónou k Pamätníku nespravodlivo prenasledovaných, ktorý stojí na okraji Ružového parku. Na tomto mieste je naplánovaný krátky príhovor.
,,Vítaní sú všetci, ktorí chcú ukázať, že im záleží na tom, aby sa do politiky i do spoločnosti vrátila slušnosť. Spoločným tichým pochodom po Hlavnej ulici ukážeme, že ďalšie kroky novej vlády budeme veľmi pozorne sledovať a v prípade, ze nás sklame a nebude robiť kroky smerujúce k obnoveniu dôvery občanov v štát, sme znovu pripravení prejaviť svoj nesúhlas a postaviť sa za slušné Slovensko,“ napísali organizátori pochodu na sociálnej sieti. Na predchádzajúce dve zhromaždenia Za slušné Slovensko prišlo vždy približne dvetisíc ľudí.
Prvé zhromaždenie Za slušné Slovensko bolo v Trnave v piatok 9. marca, vtedy bolo pokojné, venované spomienke na zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. O týždeň neskôr, v piatok 16. marca už účastníci nahlas odmietli čiastkové zmeny vo vláde, ktoré označili za divadlo s dosadenými bábkami. Ľudia skandovaním požadovali koniec vlády Smeru, nechýbalo ani štrnganie kľúčami, známe z novembra 1989.
Občianske spoločenstvo Štúrov Zvolen (OS ŠZ) protestuje proti organizovaniu piatkovej akcie v Parkovej galérii Ľ. Štúra a s povolením takejto akcie na tomto mieste. „Dúfame, že tento protest pochopia aj demokraticky zmýšľajúci organizátori zhromaždenia a budú akceptovať demokratickú požiadavku skupiny občanov združených okolo OS Štúrov Zvolen, pretože demokracia skupiny občanov nemôže nedemokraticky pôsobiť proti názorom inej skupiny občanov,“ uvádzajú v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol predseda Rady OS ŠZ Jozef Pinka. Reagujú tým na skutočnosť, že zhromaždenie Za slušné Slovensko sa v piatok 23. marca o 17:00 pre veľkonočné trhy vo Zvolene uskutoční v Parku Ľudovíta Štúra.
„Svoj protest odôvodňujeme tým, že Parková galéria Ľ. Štúra je pietne miesto pre uctenie si národných dejateľov, ktorí pôsobili v regióne Zvolena,“ uvádza sa v stanovisku OS Štúrov Zvolen, ktoré je nepolitickým združením profesorov, vysokoškolských učiteľov a milovníkov slovenského jazyka, rétorov a žurnalistov. Parkovej galérii Ľ. Štúra Mestské zastupiteľstvo vo Zvolene v roku 2016 odsúhlasilo jej ďalší rozvoj. Ročne organizujú celoslovenskú súťaž v rétorike Štúrov Zvolen, celoslovenskú súťaž v žurnalistike Štúrovo pero a vlastivedný Národný výstup na Pustý hrad. „Galéria je aj zakomponovaná v Dohode OS Štúrov Zvolen s Mestom Zvolen o organizovaní a financovaní uvedených podujatí. Ak dalo mesto súhlas na politickú akciu v tejto Parkovej galérii Ľ. Štúra, prijímame to minimálne ako obchádzanie merita veci tejto dohody,“ konštatuje OS ŠZ.
Napriek tomu, že v Bratislave organizátori zrušili zhromaždenie Za slušné Slovensko, zvolenskí usporiadatelia tak neurobili. „Príďte si uctiť pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a ukázať, že nám záleží na tom, aby nová vláda a najmä nový minister vnútra zabezpečili vyšetrenie vraždy novinára a jeho partnerky a priniesli nový štýl vládnutia,“ vyzvali na svojom profile na sociálnej sieti.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.