11. 4. 2018

Dopis mluvčímu prezidenta: Ovčáčku, Vy dobře víte, že o demonstracích lžete

Dopis mluvčímu prezidenta: Ovčáčku, 

Vy dobře víte, že o demonstracích lžete

Milý pane Ovčáčku,

napsal jste o demonstracích za slušnou vládu, že je pořádá kdosi, kdo vlastně organizuje jen milion chvilek nenávisti a pohrdá těmi dvěma miliony občanů, které volily Miloše Zemana.

Zřejmě jste tím chtěl dát najevo fiktivní převahu jakéhosi Vašeho tábora vítězů vůči nějakému táboru oponentů. Je to naprosto pomýlené vidění reality. Navíc šíříte lži, že za demonstracemi stojí jediná strana, a to TOP 09.

Přitom dobře víte, že lžete.

Smyslem veřejných protestů desítek tisíc občanů po celé zemi není zvrátit výsledky svobodných voleb.

Vy to dobře víte a přitom záměrně manipulujete realitou.

Tyto demonstrace mají mnohem a mnohem širší společenskou základnu, než jsou příznivci jedné z demokratických stran.

To také dobře víte a přesto lžete.

Veřejné protesty se opírají o ústavní právo na svobodu shromažďovací a o právo na svobodu projevu. Každá skupina osob může toto legitimní právo využít k obraně hodnot, jež považuje za zásadní a jež nejsou v rozporu s platným právním řádem.

Účastníci pondělních protestů považují za elementární hodnotu právě udržení ústavního pořádku demokratického státu a vládu zákona.

Síla takového protestu se jen v optické rovině měří počtem a už vůbec nijak nesouvisí s výsledky jakýchkoli voleb a nelze ji s nimi poměřovat. To je prostě záměrně falešná optika, kterou používáte ke zmatení lidí.

A dobře to víte. A stejně lžete.

Síla takového protestu je naopak ve schopnosti protestujících vyjádřit transparentně naléhavost a palčivost stávajících problémů a také schopnosti ukázat cestu k řešení dlouhodobé společenské a politické krize. A Vy tu sílu občanského protestu, pane Ovčáčku, dobře znáte a právě to Vás vede k Vašim lžím a ke všem nesmyslům, které šíříte. Dobře víme, že z toho máte strach.

Lidé, kteří se rozhodli ve vážných chvílích veřejně protestovat proti ohýbání ústavního pořádku a proti viditelné změně politického kurzu našeho státu od spojenectví se západními demokraciemi k východním despociím, jsou občansky stateční a zodpovědní lidé.

Je třeba se ohradit proti lžím, že účastníci veřejných protestů jsou svázáni jen s jednou politickou stranou, třebaže demokratickou. Není to tak a Vy to dobře víte. Dobře víte, pane Ovčáčku, že na náměstích našich měst se znovu, jako tomu bylo i v posledních letech před Listopadem 89, setkávají lidé rozdílné světonázorové orientace a lidé ze všech částí společnosti.

Jakkoli často vidíme především studenty, což je výrazná a kreativní společenská skupina u níž to nemáte, pane Ovčáčku, moc dobré, tak se tu ale také setkávají lidé všech profesí a ze všech regionů.

Jejich okruh zároveň nelze směšovat s volebními výsledky. To jsou zcela odlišné kategorie demokratického provozu. Voličů, kteří podporují myšlenky současných demostrantů, je mnohonásobně více, než kolik jich vidíte na ulicích, a Vy to dobře víte. Navíc jste si jistě všiml, že ty ulice jsou často plné aktivních a sebevědomě vystupujících lidí.

A ten pomyslný tábor Miloše Zemana, o jehož homogenitě a hodnotové soudržnosti lze mít oprávněné pochybnosti, v posledních prezidentských volbách nevyhrál nijak přesvědčivě, abyste měl jakékoli oprávnění mluvit s pohrdáním o podporovatelích poražených kandidátů, jak to opakovaně činíte, čímž právě eskalujete atmosféru nenávisti a zapříčiňujete vypjatou atmosféru ve společnosti.

Není to naše nenávist, ale Vaše nenávist. A Vy to dobře víte, pane Ovčáčku.

A přestaňte už lhát, protože i Vaše lež má, pane Ovčáčku, krátké nožičky.

A dobře to víte.

S pozdravem

Pavel Šafr, ŠÉFREDAKTOR DENÍKU FORUM 24