10. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Svoje konto na sociálnej sieti Facebook deaktivoval v nedeľu aj spoluzakladateľ spoločnosti Apple Steve Wozniak. Reagoval tak na spôsob, akým Facebook narába s osobnými údajmi užívateľov, informovala agentúra DPA.
"Používatelia zásobujú Facebook aj tými najmenšími podrobnosťami zo svojho života... a Facebook vďaka tomu zarába na reklame veľa peňazí," napísal Wozniak pre denník USA Today. "Všetky tieto zisky sú založené na informáciách používateľov, avšak používateľom sa nič z týchto ziskov nevracia," dodal Wozniak  
Wozniak svoje konto deaktivoval v nedeľu po tom, čo na Facebooku zverejnil príspevok, podľa ktorého mu táto sociálna sieť "priniesla viac negatív ako pozitív".
Wozniak však svoj profil na Facebooku úplne nevymazal, pretože sa nechcel rozlúčiť so svojím používateľským menom "stevewoz". 
Svoje kontá na Facebooku úplne zrušili viaceré známe osobnosti, ktoré sa zapojili do hnutia #DeleteFacebook. Patria medzi ne i spoluzakladateľ spoločnosti SpaceX Elon Musk, speváčka Cher či herec Will Farrell. 
Facebook 4. apríla priznal, že škandál okolo úniku osobných údajov zasiahol 87 miliónov jeho používateľov, ktorých osobné dáta z Facebooku neoprávnene získala spoločnosť Cambridge Analytica a následne údajne použila na ovplyvnenie amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Copyright © TASR 2018

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer v pondelok vyhlásil, že treba skoncovať s "atmosférou nenávisti" na sociálnych sieťach. Reagoval tak na hystériu, ktorá sa na Facebooku a Twitteri strhla po tragédii v Münsteri, kde v sobotu 48-ročný muž dodávkou vrazil do ľudí stojacich pred barom a dvoch z nich zabil. Sociálne siete hneď zaplavili nenávistné poznámky voči utečencom, prisťahovalcom či moslimom, ktorých z útoku mnohí Nemci automaticky vinili.
Podpredsedníčka krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko Beatrix von Storch napríklad na Twitter hneď napísala, že na vine je ústretová politika nemeckej kancelárky Angely Merkelovej voči utečencom. Keď nemecká polícia oznámila, že za útokom v Münsteri stál Nemec, ktorý nemá nič spoločné ani s prisťahovalcami ani s islamom, politička napísala, že útok aj tak s islamským terorizmom súvisí, pretože útočník "imitoval islamský terorizmus".
"Naša spoločnosť nesmie akceptovať, že niektorí zneužívajú tento ohavný čin na svoje vlastné podlé ciele," reagoval na to v pondelok minister vnútra Seehofer. Jeho vyjadrenie je do istej miery prekvapivé, keďže tento politik je dlhé roky ostrým odporcom prisťahovalcov a v tejto téme sa viackrát nepohodol s Merkelovou.


2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.