26. 4. 2018

Generálnym riaditeľom SFÚ sa opäť stal Peter Dubecký

Generálnym riaditeľom SFÚ sa opäť 

stal Peter Dubecký


Peter Dubecký sa po verejnom vypočutí vo štvrtok opäť stal generálnym riaditeľom Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Rada ústavu ho do funkcie, v ktorej pôsobí od roku 1999, zvolila v tajnom hlasovaní jednomyseľne. Dubecký bol zvolený na svoje tretie funkčné obdobie. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.
Ako uviedol predseda Rady SFÚ Ondrej Šulaj, dostali jediný projekt uchádzača o generálneho riaditeľa. "Projekt Petra Dubeckého bol rozsiahly a mapoval situáciu pár rokov dozadu, súčasný stav a načrtol aj perspektívu do najbližších rokov," povedal Šulaj. Prezentované čísla podľa neho svedčia o tom, že SFÚ je konsolidovaná inštitúcia, ktorá za posledné roky dokázala výrazným spôsobom propagovať slovenský film v zahraničí aj zachovávať naše kultúrne dedičstvo formou archivácie a digitalizácie toho najcennejšieho.
"Rada konštatovala, že Peter Dubecký je človek, ktorý by mal plynule pokračovať v nastúpenej ceste a počas nasledujúcich piatich rokov by mal ústav doviesť k ešte vyššej kvalite. Myslíme si, že je tu perspektíva, aby sa SFÚ stal v európskom priestore veľmi významnou inštitúciou, ktorá bude robiť dobré meno slovenskému filmu," uzavrel Šulaj.
Podľa Nôtovej informácií výberové konanie a voľba generálneho riaditeľa SFÚ na funkčné obdobie päť rokov sa uskutočnili na základe verejného vypočutia a predloženého projektu riadenia SFÚ. Kandidáta vypočula ministrom kultúry menovaná Rada SFÚ v zložení predseda Ondrej Šulaj, Oľga Davalová, Marta Franková, Peter Michalovič a Martin Šulík. Voľba sa konala na základe ustanovení Zákona o audiovízii a o zmene a doplnení niektorých zákonov a rokovacieho poriadku Rady SFÚ. Funkčné obdobie nového generálneho riaditeľa začne plynúť od 2. júna 2018.

Copyright ©TASR 2018