27. 4. 2018

NDS šíri v súvislosti s úsekom D1 pri Hrboltovej polopravdy, tvrdí výbor MsČ 

NDS šíri v súvislosti s úsekom D1 pri 
Hrboltovej polopravdy, tvrdí výbor MsČ 

Výbor zastupujúci občanov ružomberskej mestskej časti (MsČ) Hrboltová vyzýva Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) na vysvetlenie poloprávd, ktoré podľa nich spoločnosť šíri cez médiá v súvislosti s rozkladom k záverečnému stanovisku týkajúcim sa diaľnice D1 v úseku Hubová-Ivachnová. TASR o tom informovala poslankyňa za mestskú časť Hrboltová a predsedníčka výboru MsČ Anna Šanobová, ktorá je jednou z predkladateliek rozkladu voči záverečnému stanovisku.
Poslankyňa v súvislosti s medializovanými informáciami zo strany NDS upozornila na viacero tvrdení, ktoré sú podľa nej zavádzajúce. "Rozklad nepodali dvaja ľudia, ale podal ho Výbor MsČ s podporou viac ako 450 občanov Hrboltovej a občianske združenie Zdravý domov, zastrešené svojou členskou základňou," uviedla.
Rovnako zavádzajúce je podľa nej i tvrdenie NDS, že ak by boli nároky zo strany predkladateľa rozkladu relevantné, určite ich nikto nebude podávať o minútu dvanásť. "Špekulatívnym konaním by to bolo vtedy, ak by naše pripomienky neboli vecné a relevantné, alebo ak by sme v rámci povoľovania žiadne pripomienky nedávali. Preto vyzývame NDS, aby vymenovala špekulatívne pripomienky, ktoré sme podali," povedala.
Pokus o stretnutie s predkladateľmi, ktoré NDS iniciovala minulý týždeň, bolo podľa Šanobovej účelovo nastavené pre médiá. "Navyše, ak sme v priebehu povoľovania, ktorý trval viac ako rok, nenašli konsenzus, pretože NDS nedokázala odborne argumentovať, tak sme na takéto stretnutie nepristúpili," priblížila.
V súvislosti s pripomienkovaním záverečného stanoviska k diaľnici Hrboltovčanmi NDS minulý týždeň informovala, že zapracovali 135 ich pripomienok. I toto tvrdenie považuje výbor za mylné. "Od samého začiatku sú jadrom našich pripomienok tri základné technické pripomienky a približne 20 okrajových pripomienok," povedala Šanobová. Rozdiel podľa nej tvoria pripomienky ostatných účastníkov konania a odborníkov, čo poukazuje na nekvalitu a riziká navrhovaného riešenia.
Občania Hrboltovej podľa Šanobovej chcú, aby sa diaľnica stavala, pretože zápchami v Ružomberku trpia rovnako ako všetci ostatní obyvatelia. Navyše roky trpia aj rozostavanou stavbou pôvodného portálu riešenia V0 a nechcú pripustiť, aby sa experimentovalo s novým portálom nad obytnou zónou v Hrboltovej. "NDS dezinformuje verejnosť, vnáša do správneho poriadku povoľovania stavby emócie a spochybnenie zákonov, čo je pre štátnu spoločnosť nenáležité. Čelní predstavitelia NDS sa znižujú k osočovaniu občanov, čo sa nedá prirovnať k inému ako k politickým manévrom alebo šíreniu poplašných správ," uzavrela mestská poslankyňa.


Copyright ©TASR 2018