25. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dánskeho vynálezcu Petra Madsena odsúdili na doživotný trest odňatia slobody nepodmienečne za vraždu švédskej novinárky Kim Wallovej. Verdikt vyniesol v stredu mestský súd v Kodani, informovala agentúra DPA.
Ako uviedla sudkyňa Anette Burköová, spoločne s dvoma porotcami sa zhodli na tom, že Wallovej smrť bola vraždou, pretože Madsen neposkytol "dôveryhodné" vysvetlenie.
Madsen si rozsudok vypočul stojac v tichosti. Jeho obhajca následne oznámil, že proti verdiktu podá odvolanie.
Štyridsaťsedemročný Madsen vraždu popiera. Wallová podľa neho zomrela na ponorke nešťastnou náhodou. To, že jej telo rozštvrtil a oddelené časti zabalené v plastových vreciach následne pohádzal do mora, však pripustil.
Wallová navštívila 10. augusta 2017 Madsena na jeho podomácky vyrobenej ponorke, aby s ním urobila rozhovor. O deň neskôr sa ponorka potopila v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane.
Telo 30-ročnej novinárky sa nenašlo, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa bolo 15 bodných rán.


Český premiér v demisii Andrej Babiš (ANO) podal žalobu na vydavateľa slovenského denníka Nový Čas za rozhovor s bývalým príslušníkom československej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) Jánom Sarkocym. Sarkocy v ňom Babiša označil za vedomého spolupracovníka ŠtB.
Informovala o tom v stredu vo svojom spravodajstve televízia ČT24. Babiš podľa nej žiada od Nového Času ospravedlnenie a milión eur.
Spolu s Novým Časom Babiš zažaloval i Sarkocyho, dodala Česká televízia s odvolaním sa na slovenský denník.
Babiš v reakcii pre český Radiožurnál označil Sarkocyho za "odporného klamára". Uviedol tiež, že v prípade úspechu má v úmysle vysúdené peniaze venovať charite.
ČT24 pripomenula, že Babiš spoluprácu s ŠtB dlhodobo odmieta. Slovenský súd však v januári tohto roku v obnovenom konaní v súlade s vlaňajším verdiktom Ústavného súdu zamietol jeho žalobu, že je v archívnych zväzkoch ŠtB vedený ako jej agent neoprávnene.
Sarkocy v rozhovore s redaktorom Nového Času a ďalšími novinármi mesiac nato vyhlásil, že videl originál Babišovho spisu o jeho spolupráci s komunistickou tajnou políciou ŠtB a že v spise nie je nič sfalšované. Babiša vtedy tiež označil za človeka, ktorý chcel ťažiť zo spolupráce s ŠtB a mal rád peniaze. Babiš vtedy v reakcii uviedol, že Sarkocy klame.
ČT24 citovala aj reakciu vydavateľa Nového Času, ktoré ospravedlnenie Babišovi odmieta.
Podľa vyjadrenia právnickej kancelárie zastupujúcej Nový Čas Babiš nedokázal, že by agentom ŠtB nebol. Vzhľadom na to, že "otázka spolupráce žalobcu s ŠtB bola predmetom súdneho sporu, verejnosť mala legitímny záujem poznať tvrdenia bývalého príslušníka ŠtB o týchto skutočnostiach. A nebolo právoplatne rozhodnuté, že žalobca je v spisoch ŠtB evidovaný neoprávnene," uviedol podľa ČT24

Copyright © TASR 2018

Americký mediálny konglomerát Comcast predložil ponuku v sume 22 mld. libier (GBP) na prevzatie britskej televízie Sky. Konkuruje tak ponuke mediálnej firmy 21st Century Fox magnáta Ruperta Murdocha. Generálny riaditeľ spoločnosti Comcast Brian Roberts uviedol, že jeho firma ohodnocuje akcie Sky na 12,50 GBP za kus, čiže vyššie v porovnaní s ponukou 21st Century Fox v sume 10,75 GBP za akciu.
Spoločnosť 21st Century Fox zverejnila vyhlásenie, v ktorom uviedla, že jej záujem trvá a "v súčasnosti zvažuje svoje možnosti". Britský úrad pre hospodársku súťaž však predbežne vyslovil názor, že prevzatie televízie Sky firmou 21st Century Fox by poskytlo Murdochovi príliš veľkú kontrolu nad britskými médiami. Spoločnosť 21st Century Fox konštatovala, že spolupracuje s britským úradom pre hospodársku súťaž na návrhoch, ktoré "zaručia redakčnú nezávislosť Sky News".

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.