22. 5. 2018

Festival Zlatý oriešok otvoril svoje brány po desiaty raz

Festival Zlatý oriešok otvoril

svoje brány po desiaty raz

Brány festivalu Zázračný oriešok s podtitulom Kniha v rozhlase - rozhlas v knihe sa po desiaty raz otvorili v utorok v Piešťanoch. Do piatka 25. mája prinesú detskému čitateľovi, poslucháčovi a divákovi množstvo zážitkov v podobe stretnutí s tvorcami, výstav či tvorivých dielní.
Na Zázračnom oriešku sa predovšetkým súťaží – o jeho zisk sa uchádzajú rozprávky a hry pre deti, ktoré Slovenský rozhlas odvysielal v poslednom období. Okrem odbornej poroty, vedenej spisovateľom Václavom Šuplatom, ich bude hodnotiť aj detská porota. Víťazov v troch kategóriách vyhlásia na štvrtkovom slávnostnom večere v piešťanskej Elektrárni.
Utorkový večer bude patriť slávnostnému otvoreniu a odovzdaniu dvoch mimoriadnych ocenení. Zvláštnu cenu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) si prevezme herečka Táňa Pauhofová a cenu Literárneho informačného centra spisovateľ Tomáš Janovic.
Hlavnými organizátormi podujatia sú mesto Piešťany, Mestská knižnica mesta Piešťany a RTVS. Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia. Podujatie koná pod záštitou Ministerstva kultúry SR, veľvyslankyne Českej republiky na Slovensku Livie Klausovej, predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča a je venovaný aj 100. výročiu vzniku spoločného štátu Slovákov a Čechov.
Kúpeľné mesto podľa slov riaditeľky knižnice Margity Galovej festivalom žije. Zapojili sa do jeho diania okrem mestských inštitúcií aj Dom umenia, klub ŽiWell, hotely či penzióny. "Každoročne k nám prichádzajú deti z celého Slovenska na podujatia, ktoré sa konajú v knižnici. Tento rok sme pripravili viac ako päťdesiat rôznych podujatí, či už čítania s literárnymi, alebo rozhlasovými tvorcami, vernisáže, stretnutia. A keďže je festival venovaný aj výročiu vzniku samostatného Československa, viaceré akcie budú v spolupráci s českými autormi," uviedla.
V utorkovom programe je okrem iného divadelná dramatizácia a workshop na motívy štyroch rozprávok z knihy Kristy Bendovej, otvorenie výstav, činoherno-bábková inscenácia na motívy rozprávky Pavla Dobšinského Martinko Klingáč a súťažné počúvanie rozprávok. Na festival postupne prídu známi spisovatelia ako Ján Uličiansky, Daniel Hevier, Roman Brat, Petra Nagyová Džerengová, Dušan Dušek, Ľubomír Feldek i ilustrátori Vlado Král, Daniela Olejníková, Martina Matlovičová, Bystrík Vančo, Peter Uchnár či Juraj Martiška.

Copyright © TASR 2018