24. 5. 2018

Novinárska cena Karla Havlíčka Borovského 2017

Novinárska cena 

Karla Havlíčka Borovského 2017

Novinársku cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2017 získala Světlana Witowská z Českej televízie. Odborná porota, ktorej predsedá Martina Riebauerová, ocenila jej umenie viesť rozhovor s nadhľadom, dôslednosťou a eleganciou. ČTK to oznámila Helena Hájková z usporiadateľskej Nadácie Český literárny fond.

Ocenenie Novinárska prepelica, udeľovaná novinárom do 33 rokov, patrí podľa porotcov Kristíne Novotnej zo spravodajského servera iRozhlas.cz a Jakubovi Zelenkovi z Aktuálne.sk a Hospodárskych novín. Novotná, ktorá vytvára domáce politické spravodajstvo, podľa Hájkovej získala cenu vďaka svojmu nasadeniu, priebojnosti, dôslednosti a snahe robiť novinárčinu vo verejnom záujme. U Zelenku porota ocenila investigatívny nasadenie, najmä v oblasti dezinformácií a fake news, uviedla Hájková.


Už šiestykrát bude udelená Cena Opus Vitae. Získa ju Petr Uhl za celoživotné presadzovanie spravodlivosti, ľudských práv a za osobné statočnosť.

Novinárskej ceny udeľuje správna rada nadácie na návrh odbornej poroty, v ktorej vedľa Riebauerovej zasadli Jan Bumba, Lukáš Jelínek, Miroslav Konvalina, Jiří Pehe, Jaroslav Spurný a Jan Šmíd. Hlavnú novinársku cenu nadácia dotuje 50.000 korunami. S novinárskymi prepelicami, ktoré odovzdáva mesto Havlíčkův Brod a kraj Vysočina, je spojená symbolická suma 3333 korún.

Nadácia rozhoduje o výročných cenách za mimoriadne diela umeleckej, vedeckej a novinárskej tvorby. Novinársku cenu udelila po 21 krát. Od roku 2000 sa slávnostné odovzdávanie koná v Havlíčkovom Brode.


Copyright © ČTK 2018