21. 5. 2018

Komuniké z rokovania ministerky Laššákovej s predstaviteľmi Asociácie vydavateľov a šéfredaktorov

Komuniké z rokovania ministerky Laššákovej s predstaviteľmi 
Asociácie vydavateľov a šéfredaktorov

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vzala na spoločnom stretnutí na vedomie obavy Asociácie vydavateľov tlače, že v prípade odobratia mobilného telefónu investigatívnej novinárke Pavle Holcovej by mohlo dôjsť k porušeniu princípov ochrany zdroja, ktoré sú zakotvené v tlačovom zákone a ktoré patria k základom novinárskej práce. Obe strany budú preto pozorne sledovať ďalšie kroky orgánov činných v trestnom konaní a vzájomne spolupracovať pri úprave súčasnej legislatívy a jej výklade.
Zároveň sa ministerka a vydavatelia zhodli, že v súčasnosti absentuje právne záväzné vymedzenie pojmu novinár a vzájomné prepojenie právnej regulácie médií a trestnoprávnej regulácie je nedostatočné. Obe strany sa dohodli na potrebe doplnenia súčasných právnych noriem na posilnenie ochrany novinárov pri výkone ich práce a zároveň ich zodpovednosti za publikované informácie.
S týmto cieľom bude vytvorená pracovná skupina relevantných ministerstiev a zástupcov vydavateľov a šéfredaktorov, ktorá pripraví návrh na legislatívne riešenie osobitného postavenia novinára z hľadiska ochrany zdroja, ale aj ochrany samotného novinára napr. pred nedôvodným trestným stíhaním za ohováranie, či civilnými žalobami na ochranu osobnosti v súvislosti s výkonom jeho práce. Práca tejto skupiny sa začne v priebehu niekoľkých týždňov.