22. 5. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Streamovacia spoločnosť Netflix v pondelok uviedla, že s bývalým prezidentom Spojených štátov Barackom Obamom a jeho manželkou Michelle uzavrela dlhodobú dohodu o spolupráci. Informovala o tom agentúra AP.
Americký exprezident a bývalá prvá dáma založili spoločnosť Higher Ground Productions, ktorá bude pre Netflix vyrábať seriály, dokumentárne i celovečerné filmy.
Spoločnosť však neuviedla, kedy sa budú programy Obamovcov vysielať ani to, o aký konkrétny obsah pôjde.
Obama na margo dohody uviedol, že počas jeho pôsobenia vo funkcii prezidenta stretli s manželkou množstvo "fascinujúcich ľudí", ktorým chcú pomôcť, aby sa o svoje príbehy podelili so širokým publikom.
Podľa Teda Sarandosa, ktorý má na starosti obsahovú stránku vysielania Netflixu, patria Obamovci k "najuznávanejším a najznámejším osobnostiam na svete". Majú jedinečnú pozíciu na to, aby mohli "objavovať príbehy o ľuďoch, ktorí prispeli k výrazným zmenám vo svojich komunitách a ktorí sa snažia urobiť svet lepším miestom" pre život.
AP pripomenula, že Barack Obama nedávno ako prvý hosť vystúpil v novej nočnej talkšou Davida Lettermana, ktorá sa od januára vysiela na Netflixe.
Streamovacia služba Netflix má 125 miliónov predplatiteľov v 190 krajinách. Na tento rok vyčlenila na nové programy osem miliárd dolárov a produkuje napríklad aj ďalší film Martina Scorseseho, v ktorom hrajú Robert De Niro a Al Pacino.

Zahraniční novinári pricestovali v utorok do Severnej Kórey, aby tam pokrývali uzavretie jadrového testovacieho areálu Pchunggje, naplánované na 23.-25. mája, píše agentúra AP.
K malej skupine novinárov a reportérov sa však nepripojilo osem pracovníkov juhokórejských médií po tom, ako Pchjongjang v pondelok neprijal zoznam žurnalistov zo Soulu. Na palube lietadla z Pekingu tak sedeli iba novinárske štáby z Británie, Číny, Ruska a Spojených štátov.
Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) 12. mája oznámila, že komplex Pchunggje na severe svojho územia verejne rozoberie, pričom ceremóniu povolí sledovať zahraničným novinárom z dovedna piatich krajín - Británie, Číny, Južnej Kórey, Ruska a USA. Následne pozvala aj štyroch juhokórejských reportérov.
Severná Kórea sa však krátko nato - podľa svojho vyjadrenia v dôsledku prebiehajúceho spoločného cvičenia juhokórejských a amerických vzdušných síl - rozhodla zrušiť plánované rozhovory so Soulom a spustila na svojich južných susedov vlnu kritiky. Následne zamietla spomínaný zoznam novinárov.
Čínski vedci už skôr dospeli k záveru, že komplex Pchunggje sa čiastočne zrútil a je nepoužiteľný. Po poslednej vykonanej jadrovej skúške zasiahla vlani v septembri túto lokalitu séria dotrasov, ktorá podľa presvedčenia seizmológov spôsobila zrútenie časti hory Mantapsan, pod ktorou sa komplex nachádza.






Copyright ©TASR 2018

Japonská spoločnosť Sony, ktorá podniká vo výrobe elektroniky a v zábavnom priemysle, sa dohodla na kúpe kontrolného podielu v hudobnom vydavateľstve EMI Music Publishing za 2,3 mld. USD. Dohoda japonského technologického gigantu s investičnou firmou Mubadala sídliacou v Abú Zabí bude znamenať, že EMI sa stane konsolidovanou dcérskou spoločnosťou firmy Sony. Kúpou podielu investičnej spoločnosti Mubadala japonská firma zvýši svoj podiel vo vydavateľstve z 30 na 90 percent. Informuje o tom britský portál bbc.com.
Firma EMI sídliaca v Londýne je jedným z najväčších hudobných vydavateľstiev na svete. "Sme potešení tým, že EMI Music Publishing privádzame do rodiny Sony a udržiavame si postavenie jedničky v hudobnom vydavateľskom odvetví," uviedol generálny riaditeľ Sony Keničiro Jošida.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.