17. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



 
Dvoch venezuelských hasičov, autorov videa zobrazujúceho prezidenta Nicolása Madura ako osla, vzali v nedeľu do väzby pre obvinenia z podnecovania nenávisti. Vo väzení zostanú do začiatku procesu a v prípade, že ich súd uzná za vinných, hrozí im až 20 rokov za mrežami, informuje agentúra Reuters.
Ricarda Prieta (41) a Carlosa Varóna (45) zatkli dôstojníci vojenskej kontrarozviedky priamo na hasičskej stanici v štáte Mérida, kde pracovali. Potvrdilo to pozorovateľské stredisko miestnej univerzity pre ľudské práva, ktoré prípad sleduje.
Obaja hasiči predstúpili v nedeľu pred sudcu Carlosa Márqueza, ktorý nariadil ich väzbu až do začiatku procesu. Zákon o podnecovaní nenávisti, na základe ktorého dvojicu obžalovali, bol v krajine prijatý vlani.
Odporcovia ľavicového venezuelského prezidenta Madura, ktorí ho obviňujú z krachu venezuelskej ekonomiky, ho dlhší čas nazývajú "Maburro", čo je slovná hračka v súvislosti so španielskym slovom "burro" vo význame "osol".
Madurova administratíva neodpovedala na požiadavku o vyjadrenie sa k prípadu, píše Reuters. V spomínanom videozázname vedie jeden z mužov osla po hasičskej stanici, kým ďalší muž sa zvieraťu prihovára tak, akoby sprevádzal prezidenta počas jeho mnohých oficiálnych návštev v školách, nemocniciach a vojenských základniach.
Obhajcovia dvojice obžalovaných namietajú, že videozáznam vznikol ako žart a nesúvisí s podnecovaním nenávisti. Ľudskoprávne organizácie obviňujú venezuelského prezidenta z prenasledovania svojich odporcov. Podľa odhadov sa vo Venezuele nachádza 234 politických väzňov. Samotný Maduro tvrdí, že čelí ozbrojenému povstaniu, ktorého cieľom je zosadiť jeho socialistickú vládu a nastoliť bábkový režim kontrolovaný Spojenými štátmi.

Egyptské úrady sa rozhodli zakročiť proti záplave falošných informácií, ktoré podľa nich šíria rozbroje a podkopávajú autoritu prezidenta Abdala Fattáha Sísího, informovala v pondelok agentúra AP.
Začiatkom septembra Sísí podpísal zákon, ktorý oficiálne umožňuje monitorovať užívateľov sociálnych sietí. Štátny úrad pre kontrolu médií môže použiť označenie "falošné správy" (fake news) a aj bez súdneho príkazu zavrieť na sociálnych sieťach účty, ktoré majú viac ako 5000 odberateľov. Ďalší zákon umožňuje zablokovať webové stránky, ktorých obsah môže ohroziť národnú bezpečnosť.
Kritici vláde vyčítajú, že toto opatrenie je jej posledný pokus o potlačenie nesúhlasných názorov a umlčanie zvyškov nezávislej žurnalistiky. Konanie vlády má spoločné znaky s názormi amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý opakovane obviňuje médiá zo šírenia falošných správ a označuje ich za nepriateľov ľudí, komentuje AP. Trumpov spojenec Sísí sa jasne vyjadruje, že chce aby média v krajine stáli za ním.
Úrady poukázali na niekoľko správ na sociálnych sieťach, ktoré boli podľa nich očividne falošné a mali za cieľ šíriť paniku. Obviňujú z nich Moslimské bratstvo, ktoré bolo v roku 2013 vyhlásené za teroristickú organizáciu. Úrady zasiahli aj proti viacerým nezávislým novinárom, aktivistom a blogerom. Desiatky ľudí boli zatknuté a čelia obvineniam - najmä zo šírenia falošných informácií.
Egyptskí aj zahraniční aktivisti pravidelne obviňujú vládu zo snahy o zlikvidovanie nesúhlasných názorov prostredníctvom zatýkania kritikov a blogerov, ako aj blokovaním spravodajských webových portálov. Podľa Združenia za slobodu myslenia a prejavu (AFTE) so sídlom v Káhire bolo pred podpísaním zákona o falošných správach zablokovaných v Egypte v priebehu niekoľkých mesiacov vyše 500 webových stránok.
Opatrenia na kontrolu obsahu sociálnych médií prijalo v posledných rokoch viacero arabských krajín. Palestínska samospráva vlani schválila nejasne formulovaný zákon, ktorý umožňuje používateľov sociálnych médií žalovať za narúšanie jednoty štátu.

Copyright © TASR 2018

Časopis Time kúpi za 190 miliónov dolárov spoluzakladateľ spoločnosti Salesforce.com Marc Benioff a jeho manželka Lynne. Kúpa časopisu je pokračovaním trendu, kedy majitelia veľkých technologických firiem kupujú mediálne spoločnosti.
Firma Salesforce sa zameriava na cloudové služby. Benioffovci kupujú časopis sami a ich spoločnosť nebude do transakcie zapojená.
Manželia tiež nebudú zasahovať do dennej prevádzky ani novinárskych rozhodnutí, ktoré bude mať aj naďalej na starosti súčasné vedenie časopisu.
Predaj by mohol byť dokončený do 30 dní.
Time sa podobne ako ďalšie časopisy dostal do problémov kvôli pokračujúcemu poklesu záujmu o reklamu v tlačených médiách a poklesu predaja na stánkoch.
Časopis sa prvýkrát začal predávať v marci 1923


Copyright © ČTK 2018