19. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Aktivista ruskej skupiny Pussy Riot Piotr Verzilov čakal v deň, keď bol zrejme otrávený, správu o stave vyšetrovania smrti ruských novinárov zavraždených v lete v Stredoafrickej republike (SAR). S odvolaním sa na dva zdroje o tom informoval ruský denník Novaja gazeta.
Spomínaný dokument o troch ruských novinároch, ktorí v SAR pracovali na reportáži o súkromných vojenských spoločnostiach, vypracovali zahraniční experti vyslaní do Afriky.
Verzilov mal ísť do Afriky s nimi, ale v čase tejto cesty si odpykával 15-dňový trest väzenia za narušenie finálového zápasu majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa konalo v Moskve.
Verzilova priviezli do moskovskej nemocnice 11. septembra s podozrením na otravu doposiaľ neznámou látkou. Po tom, čo sa jeho zdravotný stav prudko zhoršil, ho 15. septembra previezli na berlínsku kliniku Charité.
Verzilovov ošetrujúci lekár Kai-Uwe Eckardt v utorok na tlačovej konferencii v Berlíne informoval, že stav pacienta si stále vyžaduje intenzívnu lekársku starostlivosť, je však mimo ohrozenia života.
"Kritický stav sa výrazne zlepšil," konštatoval Eckardt.
Podľa riaditeľa nemocnice Charité Karla Maxa Einhäupla lekári predpokladajú, že 30-ročný Verzilov je v stave intoxikácie už takmer týždeň, jej príčina však stále nie je známa.
Agentúra Interfax informovala, že Verzilovov zdravotný stav podrobne sleduje aj Kanada, ktorej je od roku 2005 občanom.

Copyright © TASR 2018



Český rozhlas vyhlásil výberové konanie na riaditeľa brnenského a zlínskeho štúdia. Návrat terajšieho šéfa oboch štúdií Jaromíra Ostrého, ktorý kandiduje do Senátu, si ČRo nevie predstaviť.

Ruskí poslanci schválili novelu zákona hroziacu pokutou 50.000 rubľov až rokom väzenia pre médiá či osoby, ktoré odmietnu zmazať či dementovať informáciu, označenú súdom za falošnú.Na prijatie zákona je ešte potrebný súhlas senátorov a prezidenta. Ustanovenie sa má týkať aj používateľov sociálnych sietí.

Zdroj : ČT TXT