22. 9. 2018

MTF Zlatá Praha 2018 

MTF Zlatá Praha 2018 

Spoluautor muzikálu West Side Story, dirigent, skladateľ, pedagóg, klavirista a popularizátor vážnej hudby. To všetko bol Leonard Bernstein. A teraz je aj víťazom medzinárodného festivalu Zlatá Praha. Nemecký dokument o tomto tvorcovi s podtitulom Rozpoltený génius získal hlavnú cenu na 55. ročníku prehliadky toho najlepšieho, čo vzniklo v televíznej tvorbe o divadle tanci a divadle. Jej usporiadateľom je Česká televízia.

Víťazný dokument natočil Thomas von Steinaecker v koprodukcii staníc ZDF a ARTE. "Tento intímny dokument mapuje Bernsteinove osobné vzostupy aj pády, jeho túžbu byť uznávaným skladateľom, ale približuje aj umelcov život poznačený tragickými udalosťami. Hlboký pohľad do rozporuplnej osobnosti hudobného génia nám okrem radu pamätníkov sprostredkujú Bernsteinovho deti Jamie, Nina a Alexander, "zdôvodnila výber porota.

O laureátovi najvyššieho ocenenia Grand Prix Golden Prague rozhodovali porotcovia z Nemecka, Českej republiky, Estónska, Walesu a Rakúska. Do súťaže tohto ročníka boli prihlásené snímky od takmer štyridsiatich producentov a televíznych spoločností z celého sveta.

Medzi dokumentmi o hudbe, tanci a divadle najviac zaujalo Snívanie. Netradičná kanadská hudobný snímka rozpráva príbeh skupiny židovských pesničkárov. V kategórii Český krištáľ - Performing Arts, zamerané na hudobné a tanečné programy vrátane záznamov koncertov, zvíťazilo tanečné divadlo Zdesenie, ktoré vychádza z životné skúsenosti herca Jonathona Younga.

Na slávnostnom večere bolo udelených aj niekoľko ďalších špeciálnych cien. Ocenenie Nadácie Dagmar a Václava Havlových Vízia 97 si v sobotu večer odniesol nemecký snímok Hudba a moc, ktorý skúma rôzne pohľady na politické aspekty hudby. Cenu Českej televízie získal nemecký film o známom choreografovi Nižinský - Balet Johna Neumeiera. A Špeciálne uznanie za mimoriadny umelecký počin patrí televíznemu spracovaniu komornej opery Bohuslava Martinů Čím ľudia žijú.

Zdroj: Česká televízia