18. 9. 2018

Novinár môže zachrániť viac ľudských životov ako lekár

Novinár môže zachrániť viac 
ľudských životov ako lekár


Novinár môže zachrániť viac ľudských životov ako lekár. Túto myšlienku riešil septembrový viedenský onkologický kongres, ktorý sa zaoberal výskytom rakoviny v krajinách strednej a východnej Európy. Na podujatí vystúpili nielen zahraniční výskumníci, ale aj zástupcovia pacientskych organizácií či médií z viacerých krajín s cieľom hovoriť o druhej najčastejšej príčine úmrtí v Európe.
"Rakovina si nevyberá podľa národnosti, pohlavia či veku. Môže ju dostať hocikto z nás, ale dôležité je, že proti nej môžeme spoločne bojovať. Dôležité je vzdelávanie a spolupráca," uviedla onkologická výskumníčka Claudia Allemaniová. Nielen ona hovorila o spolupráci s vládou, zdravotníckymi odborníkmi, s vedeckými inštitúciami a s médiami. Podľa všetkých prítomných je dôležité deliť sa o informácie o dostupnosti liečby, diskutovať na všetkých úrovniach o dátach, možnostiach a konkrétnych príbehoch.
Na kongrese sa riešilo aj to, že viaceré krajiny strednej a východnej Európy majú vypracované národné onkologické programy už zastarané alebo chýbajú úplne. Prítomní hovorili taktiež o spôsoboch prevencie, o spolupráci pacientskych organizácií či výsledkoch výskumov v okolitých krajinách.
Podľa odprezentovaných štatistík je úmrtnosť v strednej a východnej Európe o tretinu vyššia ako v západnej Európe. No sú to práve médiá, ktoré podľa odborníkov "majú schopnosť najrýchlejšie informovať o aktuálnom dianí v onkologickom sektore, hovoriť o inováciách či rozpovedať príbehy pacientov".
Lekári tiež pripomenuli, že sú aj "také faktory, ktoré môžu byť čiastočnou príčinou onkologických ochorení a ktoré by vedel pacient priamo ovplyvniť". "Každý môže ovplyvniť to, či napríklad bude fajčiť, či pridá do svojho života športové aktivity, obmedzí alkohol alebo ako sa bude stravovať," padlo z úst rečníkov v diskusii.
Mieru skríningu by podľa viacerých prítomných odborníkov mohli pomôcť zvýšiť kampane vlády alebo mimovládnych organizácií zamerané na informovanie verejnosti o výhodách pravidelného skríningu. Nízka miera prežitia totiž súvisí podľa onkológov "aj s nízkou mierou skríningu", pretože podľa ich skúseností "vysoký podiel prípadov rakoviny sa zistí v neskoršom štádiu". "Keď majú ísť mladí ľudia na testovanie, boja sa testovania. Keď majú ísť na testy starší ľudia, boja sa výsledkov," uviedla na stretnutí estónska lekárka Terje Peetsová. Podľa prezentovaných údajov podstupuje skríningy v cieľových skupinách stále nedostatočný počet ľudí.

Copyright ©TASR 2018