31. 10. 2018

Jozefa Tisa vylúčili z ankety Najväčší Slovák

Jozefa Tisa vylúčili z ankety 
Najväčší Slovák

Tvorcovia relácie Najväčší Slovák a vedenie RTVS reagovali na protesty proti upútavke na reláciu, v ktorej figuroval prezident vojnového Slovenského štátu Jozef Tiso, jeho vylúčením z ankety. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. „RTVS upútavkou nedávala žiadny tip ani návod za koho hlasovať, ani nevyjadrovala názor na žiadnu konkrétnu osobu, no táto debata prekryla zmysel celého projektu a nadobudli sme presvedčenie, že by odklonila diskusiu o našej histórii a všetkých kontroverzných osobách, ktoré sú s ňou spojené, a zúžilo by sa to len na jednu osobu. Preto sme po dohode a konzultáciách s majiteľmi licencie do štatútu zahrnuli, že v rámci hlasovania nebude možné nominovať osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny voči ľudskosti, vraždu, vlastizradu a nebola rehabilitovaná,“ uviedol. „Dlho sme sa o tom rozprávali, podobné situácie sa udiali aj v iných krajinách, či je to Nemecko, Rusko, Rakúsko alebo Česká republika,“ dodal.

Štatút bude od štvrtka zverejnený na internetovej stránke RTVS. V rámci nominačnej fázy, ktorá potrvá do 20. decembra, bude môcť verejnosť prostredníctvom sms nominovať do ankety osobnosti z histórie, ale aj zo súčasnosti, o ktorých je presvedčená, že patria medzi velikánov.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.