31. 10. 2018

Upútavku RTVS na reláciu Najväčší Slovák preverí prokurátor i polícia

Upútavku RTVS na reláciu Najväčší Slovák 
preverí prokurátor i polícia


Upútavku RTVS na reláciu Najväčší Slovák, ktorá obsahovala aj podobizeň prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa, preverí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) spolu s políciou. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Tvorcovia relácie sa napokon rozhodli Tisa z relácie vylúčiť.
"Prokurátor ÚŠP vydal pokyn na preverenie tejto veci Národnou protiteroristickou jednotkou NAKA Prezídia Policajného zboru," uviedla hovorkyňa. Podľa prokurátora má polícia preveriť, či nedošlo k spáchaniu trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.
Upútavka RTVS vyvolala mnohé kritické reakcie. Rozhorčenie nad ňou vyjadrilo aj stredisko holokaustu a židovská organizácia.
Tvorcovia celonárodnej ankety Najväčší Slovák, ktorú na televízne obrazovky prinesie RTVS, sa napokon rozhodli vylúčiť zo súťaže Jozefa Tisa. V stredu to na tlačovej konferencii oznámil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. "Nebude možne zahrnúť do hlasovania osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti či vlastizradu a nebola rehabilitovaná," povedal.
Slováci a Slovenky budú môcť od štvrtka 1. novembra hlasovať v celonárodnej ankete Najväčší Slovák, ťažiskovom projekte RTVS, ktorý vyvrcholí 1. mája budúceho roka. Anketa by mala počas nasledujúceho polroka vyvolať v širokej verejnosti diskusiu o našej histórii a jej veľkých osobnostiach, ich pozitívnych, ale aj negatívnych stránkach. Projekt Najväčší Slovák je licencovaným formátom BBC upraveným na slovenské špecifiká. Vo Veľkej Británii bol program The Greatest Britons vášnivo diskutovaným a populárnym seriálom. Spustili ho začiatkom roka 2002 a jeho víťazom sa stal Winston Churchill. Formát úspešne realizovali v 24 krajinách. Najväčšieho Čecha vyberali aj u našich západných susedov, kde sa víťazom stal Karol IV.

Copyright © TASR 2018