31. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Saudskoarabský generálny prokurátor Saúd Mudžib, ktorý pricestoval do Istanbulu kvôli kauze vraždy novinára Džamála Chášukdžího, sa v noci na stredu stretol s predstaviteľmi tureckej tajnej služby.
Súkromná turecká tlačová agentúra DHA uviedla, že Mudžib navštívil istanbulské sídlo tajnej služby. Účastníci stretnutia sa zatiaľ ku schôdzke nevyjadrili.
Saudskoarabský generálny prokurátor sa na základe dohody o spolupráci pri vyšetrovaní medzi Rijádom a Ankarou už stretol s istanbulským prokurátorom Irfanom Fidanom, s ktorým hovoril o prípade vraždy saudskoarabského novinára. Po schôdzke zamieril aj na saudskoarabský konzulát, kde k vražde došlo.
Agentúra AP pripomína, že Turecko žiada o vydanie 18 podozrivých Saudskoarabov, ktorí sú vo svojej vlasti zadržiavaní v súvislosti s vraždou Chášukdžího. Tento kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka The Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov konzulátu v Istanbule.
Kráľovstvo pôvodne tvrdilo, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však minulý týždeň priznala, že bol zámerne zavraždený.
Turecko žiada Saudskú Arábiu o informácie ohľadom Chášukdžího pozostatkov, ktoré sa stále nenašli, ako aj o tom, kto vraždu novinára nariadil.
Saudskoarabskí predstavitelia uviedli, že 18 podozrivých budú súdiť po tom, ako sa vyšetrovanie ukončí.

Novinár Džamál Chášukdží sa stal obeťou úkladnej vraždy, pri ktorej ho uškrtili hneď po vstupe do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Páchatelia telo následne rozštvrtili a zbavili sa ho, uviedol v stredu úrad hlavného istanbulského prokurátora Irfana Fidana vo vyhlásení, o ktorom informovala tlačová agentúra AP.
Doterajšie rozhovory so saudskoarabským generálnym prokurátorom Saúdom Mudžibom, ktorý v súvislosti s kauzou Chášukdžího pricestoval do Istanbulu, nepriniesli žiadne "konkrétne výsledky", a to i napriek "dobromyseľným snahám" tureckých orgánov odhaliť pravdu, dodala prokuratúra.
Uvedené vyhlásenie je podľa AP prvým prípadom, keď niektorý z tureckých predstaviteľov verejne potvrdil, že Chášukžího po príchode na konzulát uškrtili a rozštvrtili.
Saudskoarabský generálny prokurátor Mudžib sa v noci na stredu stretol v Istanbule s predstaviteľmi tureckej tajnej služby. Na základe dohody o spolupráci pri vyšetrovaní medzi Rijádom a Ankarou sa už stretol aj s istanbulským prokurátorom Fidanom a navštívil tiež saudskoarabský konzulát, kde k vražde došlo.
Turecko žiada o vydanie 18 podozrivých Saudskoarabov, ktorí sú vo svojej vlasti zadržiavaní v súvislosti s vraždou Chášukdžího. Tento kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka The Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou.
Saudskorabskí predstavitelia pôvodne tvrdili, že novinár konzulát opustil, prokuratúra tohto kráľovstva však minulý týždeň priznala, že bol zavraždený. Turecko žiada Saudskú Arábiu o informácie ohľadom Chášukdžího pozostatkov, ktoré sa stále nenašli, ako aj o tom, kto vraždu nariadil.

Copyright © TASR 2018

Americká spoločnosť Facebook prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť za júl až september evidovala tržby, ktoré boli mierne nižšie, ako sa očakávalo. Vykázala však vyšší zisk, ako analytici prognózovali. Firma v treťom kvartáli dosiahla zisk 5,14 mld. USD čiže 1,76 USD na akciu, čo bol rast o 9 percent z úrovne 4,71 mld. USD čiže 1,59 USD na akciu v rovnakom období pred rokom. Analytici predpovedali zisk 1,46 USD na akciu.
Tržby spoločnosti za júl až september stúpli o 33 percent na 13,73 mld. USD. Analytici oslovení spoločnosťou FactSet však očakávali, že tržby budú v sume 13,77 mld. USD. Facebook už v predošlom kvartáli upozornil, že rast jeho tržieb sa výrazne spomalí prinajmenšom do konca tohto roka a jeho výdavky stúpnu, keďže vynakladá financie na bezpečnosť, prijímanie ďalších regulátorov obsahu po celom svete a na vývoj produktov.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.