3. 11. 2018

Farkašovský zatočí s Facebookom!

Farkašovský zatočí s Facebookom!

Slovensko by potrebovalo jeden nový komplexný mediálny zákon, ktorý by zahŕňal aj internet. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Karol Farkašovský z SNS, ktorá chce navrhnúť reguláciu internetových médií.
Farkašovský vidí problém v tom, že nové médiá sú ťažko kontrolovateľné. "Objavuje sa množstvo hoaxov, konšpirácií. Ľudia nevedia, kde je pravda," uviedol. Ako dodal, právna norma by sa týkala aj určitej kontroly statusov na sociálnych sieťach, konkrétnu podobu návrhu však treba podľa neho technologicky aj legislatívne prepracovať.
Podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Natália Milanová (OĽaNO) súhlasí s tým, že internet je momentálne nekontrolovateľný priestor, zároveň je to podľa nej priestor na slobodu prejavu. "Hranica medzi slobodou prejavu a cenzúrou je veľmi tenká. Reálne si neviem predstaviť, ako by sme dokázali regulovať internet. Je to otázka na celospoločenskú diskusiu," dodala.
"Cenzúra je jedna vec a kontrola druhá vec. Ide o to, aby sa prostredie vyčistilo, aby naozaj aj tie médiá v prvom rade informovali, potom až plnili kontrolnú funkciu," priblížil Farkašovský s tým, že by sa mohli stanoviť určité pravidlá, ktoré budú zárukou toho, že mediálny priestor ostane kritický, ale v súlade s etickými normami. Milanová sa obáva, že návrh by mohol chrániť verejných činiteľov pred názormi bežných ľudí. "My sme verejní činitelia, musíme byť pripravení znášať väčšiu mieru kritiky," vysvetlila.


Copyright ©TASR 2018