18. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Jedným z nominovaných v aktuálnom 24. ročníku súťaže Czech Press Photo je aj fotoreportér a vedúci obrazovej redakcie Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Michal Svítok. Deväťčlenná porota nominovala jeho fotografiu Rozhodca v kategórii Šport. Zachytil na nej hokejového rozhodcu kontrolujúceho situáciu v netradičnej polohe - na bránke Jána Laca v zápase B-skupiny USA-Slovensko na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu.

"Teší ma, že fotografia zaujala aj medzinárodnú porotu so zvučnými fotografickými menami v Čechách. Súťaž Czech Press Photo je známa silnou konkurenciou a vysokou obrazovou úrovňou," uviedol pre TASR Svítok. Fotografia podľa neho vznikla aj vďaka tomu, že na olympiáde v Pjongčangu boli za TASR dvaja fotoreportéri, ktorí tak mali čas a priestor na pokrývanie jednotlivých súťaží. Aj preto podľa neho mohli vzniknúť kvalitné fotografie. "Vážim si túto nomináciu a vnímam ju ako ocenenie nielen mňa, ale aj obrazovej redakcie ako takej," doplnil Svítok. S rovnakou fotografiou získal tento rok prvenstvo za samostatnú fotografiu v kategórii Šport na Slovak Press Photo.
Aktuálny ročník Czech Press Photo 2018 pozná svojich finalistov. Porota hodnotila prácu viac ako 400 fotografov, do kategórie video sa prihlásilo okolo 30 autorov s takmer 60 videami. Súťažilo sa v ôsmich fotografických kategóriách a v troch video kategóriách. Porota v každej z nich hodnotila oddelene série a samostatné snímky. Víťazi jednotlivých kategórií budú spolu s ocenením Fotografia roku vyhlásení 20. novembra v Brožíkovej sieni Staromestskej radnice v Prahe.




Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas sa rozhodol odložiť plánovanú cestu do Saudskej Arábie dovtedy, kým nebude objasnený prípad zmiznutia novinára Džamála Chášukdžího. Podľa tlačovej agentúry DPA informoval o tomto kroku v stredu na tlačovej konferencii po stretnutí s tuniským rezortným partnerom v Berlíne.
"Chceme vedieť, čo sa tam stalo," zopakoval Maas na margo aféry okolo spomínaného saudskoarabského novinára, o ktorom sa predpokladá, že mohol byť zavraždený na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom Istanbule. "Počkáme a uvidíme," dodal v súvislosti so svojimi cestovnými plánmi.
Maas očakáva bezodkladné a dôkladné objasnenie tohto prípadu. Požaduje tiež vyvodenie spravodlivosti voči zodpovedným osobám.
Nemecká spolková vláda predtým vyzvala Saudskú Arábiu a Turecko, aby podľa možnosti čoskoro poskytli oficiálne informácie o tom, čo sa stalo s Chášukdžím.
Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7, medzi ktoré patrí aj Nemecko, vyjadrili v utorok znepokojenie nad zmiznutím Chášukdžího. V spoločnom vyhlásení tiež ubezpečili, že Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a USA, ako aj Európska únia sú oddané obrane slobody prejavu a obrane slobody tlače.
Maas a jeho francúzsky náprotivok Jean-Yves Le Drian vyzvali počas utorňajšieho stretnutia v Paríži v súvislosti so zmiznutím a možným zabitím novinára na medzinárodnú jednotu.
Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Novinár zmizol po tom, čo 2. októbra vstúpil do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si tam vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš so svojou tureckou snúbenicou.
Tureckí predstavitelia tvrdia, že existujú dôkazy, že Chášukdžího, žijúceho v Spojených štátoch, na konzuláte zabili a rozštvrtili. Saudská Arábia tieto obvinenia odmieta ako "nepodložené".

Americký prezident Donald Trump sa obrátil na Turecko s požiadavkou, aby poskytlo Spojeným štátom audio- a videozáznamy súvisiace s prípadom zmiznutia saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, "ak také existujú". Zároveň skritizoval množiace sa odsudzujúce vyjadrenia na adresu Saudskej Arábie vo svete a varoval pred prijímaním unáhlených záverov, informovala v stredu tlačová agentúra AP.
Tureckí predstavitelia tvrdia, že existujú dôkazy o zabití a rozštvrtení Chášukdžího, žijúceho v Spojených štátoch, na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, ktorý navštívil 2. októbra, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou. Saudská Arábia tieto obvinenia odmieta ako nepodložené.
Trump označil v stredu Saudskú Arábiu za dôležitého spojenca a poznamenal, že ide aj o dôležitého zákazníka pre amerických vývozcov zbraní. V rozhovore, ktorý ešte v utorok poskytol AP, varoval v súvislosti so zmiznutím Chášukdžího pred prijímaním unáhlených záverov a odsudzovanie Saudskej Arábie prirovnal k nedávnym obvineniam zo sexuálnych útokov voči kandidátovi na sudcu amerického Najvyššieho súdu Brettovi Kavanaughovi.
Hoci Spojené štáty berú prípad Chášukdžího vážne, Trump nevyslal do Turecka pracovníkov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), keďže, ako zdôraznil, novinár nebol "americkým občanom". Turecko však navštívil v stredu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý sa v danej záležitosti stretol aj s tamojším prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ten sa podľa Pompea "jasne vyjadril, že Saudskoarabi spolupracujú s vyšetrovaním, ktoré vedú Turci".
Na otázku, či si vypočul nahrávku zachytávajúcu údajne vraždu Chášukdžího, americký minister odpovedal, že "nemá čo k tomu povedať". Hovorkyňa jeho rezortu neskôr uviedla, že nepočúval nijakú takúto nahrávku.
Pompeo takisto poukázal na dôležité väzby medzi Spojenými štátmi a Saudskou Arábiou vrátane spoločného postupu proti Iránu. Na druhej strane však upozornil, že "je neprípustné, ak sa nejaká krajina zapája do nezákonnej činnosti, a nikto nebude aktivitu tejto povahy obhajovať". "Jednoducho musia povedať, čo sa stalo," citovala ho AP.

Americký denník Washington Post zverejnil v stredu posledný príspevok nezvestného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, v ktorom píše o dôležitosti slobody tlače na Blízkom východe.
Noviny tak urobili viac než dva týždne po tom, ako Chášukdžího naposledy videli, keď vchádzal na saudskoarabský konzulát v tureckom Istanbule, píše vo štvrtok agentúra AP.
"Arabský svet čelí vlastnej verzii železnej opony, ktorú nespôsobili vonkajší aktéri, ale vnútroštátne sily súperiace o moc," napísal Chášukdží. Podľa neho "arabské vlády dostali voľné opraty, aby v narastajúcej miere pokračovali v umlčovaní médií".
Vo svojom príspevku Chášukdží chváli Washington Post za to, že uverejňuje jeho mnohé články preložené z angličtiny do arabčiny. Dodal, že pre ľudí z Blízkeho východu je veľmi dôležité, aby mohli čítať o demokracii na Západe. Podľa jeho slov arabské hlasy potrebujú svoju vlastnú platformu.
"Trpíme chudobou, zlým manažmentom a nedostatočným vzdelaním," konštatoval. "Prostredníctvom vytvorenia nezávislého medzinárodného fóra - izolovaného od vplyvu nacionalistických vlád šíriacich nenávisť prostredníctvom propagandy - by obyčajní ľudia v arabskom svete mohli byť schopní riešiť štrukturálne problémy, ktorým ich spoločnosti čelia," napísal.
Redaktorka spomínaných novín Karen Attiahová v poznámke uviedla, že Chášukdžího príspevok dostala od jeho prekladateľa a asistenta deň po jeho zmiznutí. Jeho uverejnenie najskôr odložili, napokon sa ho rozhodli zverejniť.
Chášukdží do Washington Post začal prispievať v roku 2017 a vo svojich článkoch často kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána i smerovanie krajiny.
Novinár zmizol po tom, čo 2. októbra vstúpil do priestorov spomínaného konzulátu v Istanbule, aby si tam vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš so svojou tureckou snúbenicou.
Tureckí predstavitelia tvrdia, že existujú dôkazy, že Chášukdžího, žijúceho v Spojených štátoch, na konzuláte zabili a rozštvrtili. Saudská Arábia tieto obvinenia odmieta ako "nepodložené".


Nemecko vydalo v stredu na trestné stíhanie do Bulharska dôvodne podozrivého zo znásilnenia a vraždy bulharskej televíznej moderátorky Viktorije Marinovovej, ktorej mŕtve telo sa našlo v parku podunajského mesta Ruse v sobotu 6. októbra. Mladého muža, ktorého sprevádzali muži zákona, prepravili leteckou cestou do Sofie.
Podozrivého z vraždy, 20-ročného Severina Krasimirova, zadržala nemecká polícia na základe intenzívnej spolupráce s kolegami z Bulharska v utorok 9. októbra v meste Stade na severe spolkovej republiky, kde žije jeho matka.
V Bulharsku, kde vyšetrovanie kauzy pokračuje, informovali už skôr o objavení genetických stôp zadržaného na tele obete i jej osobných vecí v jeho bydlisku neďaleko inkriminovaného parku.
V prípade potvrdenia viny súdom hrozí páchateľovi hoci doživotný trest väzenia.


Copyright ©TASR 2018


Turecká polícia prehľadala rezidenciu saudskoarabkého konzula v Istanbule. Dôvodom je kauza nezvestného saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího. Tureckí predstavitelia tvrdia, že kritika Rijádu na konzuláte Saudskej Arábie 2. októbra zavraždili a jeho telo rozrezali. Rijád to popiera, doteraz však nepredložil žiadny dôkaz o tom, že by novinár konzulát opustil živý.

Prehľadanie rezidencie konzula Muhammada al-Utaibího sa odďaľovalo, pretože Saudská Arábia odmietala udeliť príslušné povolenie, uviedol v tejto súvislosti v stredu turecký minister zahraničia Mevlüt Čavušoglu. Samotný konzul v utorok večer Istanbul opustil a odletel do Rijádu. Čavušoglu zdôraznil, že konzula nevyhostili a zároveň označil jeho správanie sa v súvislosti so zmiznutím novinára za "neúctivé".



Vietnamská vláda po dvoch rokoch prepustila na slobodu známu blogerku, a to pod podmienkou, že odíde do Spojených štátov. Nguyen Ngoc Nhu Quynh sa dostala do rúk polície v októbri 2016. Odsúdili ju na desať rokov väzenia v súvislosti s obvineniami z hanobenia komunistickej vlády. Žena písala o témach ako ľudské práva či priemyselné znečistenie. Jej odsúdenie vzbudilo kritiku západných krajín a medzinárodných ľudskoprávnych organizácií. Jej známy potvrdil, že aktivistka je spolu s matkou a dvoma deťmi na ceste do USA.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.