17. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Donald Trump v utorok uviedol, že ho saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán ubezpečil, že vyšetrovanie prípadu nezvestného novinára Džamála Chášukdžího už prebieha a čoskoro vyjdú najavo aj odpovede. Informovala o tom agentúra DPA.
      Princ Trumpovi povedal, že "ohľadom tejto záležitosti už začal, a rýchlo rozšíri, kompletné vyšetrovanie. Odpovede sa čoskoro dostavia," napísal šéf Bieleho domu na Twitteri. Dodal, že princ "úplne poprel, že by mal akúkoľvek vedomosť o tom, čo sa odohralo na ich konzuláte v Turecku".
      Trump poznamenal, že s princom telefonoval v čase jeho stretnutia s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeoom, ktorý bol vyslaný do Rijádu.
      Americký denník Washington Post vydal stanovisko, že saudskoarabská vláda "už viac nemôže mlčať" a že Rijád dlhuje Chášukdžíovej rodine vysvetlenie. Kým sa v danom prípade neobjavia odpovede, USA podľa denníka nemôžu "so Saudmi obchodovať ako obvykle".
      Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného Muhammada bin Salmána. Novinár zmizol po tom, čo 2. októbra vstúpil do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si tam vyzdvihol dokumenty potrebné pre sobáš so svojou tureckou snúbenicou.
      Tureckí predstavitelia sa domnievajú, že Chášukdžího zabilo na konzuláte v Istanbule komando zo Saudskej Arábie. Saudská Arábia uviedla, že nemá nič spoločné so zmiznutím Chášukdžího a podľa nej ide o "nepodložené" obvinenia zo strany Turecka. Americké médiá však v pondelok informovali, že Saudská Arábia pripravuje priznanie, podľa ktorého k usmrteniu Chášukdžího došlo počas výsluchu na konzuláte v Istanbule.
      Priestory konzulátu v noci na utorok prehľadal tím tureckých a saudskoarabských vyšetrovateľov. Nemenovaný vysokopostavený turecký predstaviteľ medzitým uviedol, že polícia pri prehľadávaní konzulátu našla "isté dôkazy" o tom, že v jeho priestoroch bol Chášukdží zabitý. O aké dôkazy išlo, nebolo bezprostredne známe. Avšak podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana hľadala polícia v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule "toxické látky".
      Rezort diplomacie v Turecku informoval, že v rámci vyšetrovania prehľadajú aj dom generálneho konzula Saudskej Arábie v Istanbule.

Volanie po spravodlivosti sa ozývalo v utorok večer v hlavnom meste Malty, ktorá si pripomínala ročné výročie od vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, obviňujúcej vládu z korupcie. Práve 16. októbra ju na ceste v blízkosti jej domu zabil výbuch bomby nastraženej pod sedadlom jej auta, pripomenula tlačová agentúra DPA.
      Protestujúci ľudia, kriticky naladení voči maltskej vláde, pochodovali večer na počesť novinárky. Pritom rozprestreli transparent, ktorým jej vzdávali hold, a neskôr ho zavesili na mieste vo Vallette, ktoré sa zmenilo na improvizovaný pomník Caruanovej Galiziovej.
      Predstavitelia maltskej vlády odstránili provizórny pomník počas posledných 12 mesiacov už vyše desaťkrát. Minister spravodlivosti trvá na tom, že kvety, portréty a sviečky na pamiatku novinárky musia byť po skončení demonštrácií zlikvidované.
      To však na Malte vyvoláva ešte väčšie vášne a kritiku od opozičných strán a dokonca aj od katolíckej cirkvi. V utorok sa objavili nepríjemné prirovnania namierené voči vláde premiéra Josepha Muscata.
      "Dokonca ani v Rusku sa nikto neodváži zničiť pamätník novinárovi," povedal davu ľudí vo Vallette zástupca medzinárodnej organizácie spisovateľov PEN Carles Torner.
      "Vyzývame vládu Malty: neopovažujte sa zničiť pamätník, ktorý staviame dnes večer," dodal Torner.
      Caruanová Galiziová patrila k najznámejším maltským novinárom, na svojom blogu zverejňovala rôznorodé články - od úderných reportáží o korupcii vo vláde až po sarkastické, hlboko osobné ostré kritiky politikov. Väčšinou svoj hnev namierila na Muscatovu Labouristickú vládu.
      Podľa protestujúcich skupín ľudí úrady nemajú ochotu dostať sa vražde na kĺb a spustiť verejné vyšetrovanie okolností vedúcich k násilnej smrti novinárky. Vláda však tvrdí, že to nie je pravda a robí všetko, čo je v jej silách, aby prípad vyšetrila. Za pomoci zahraničných tajných služieb boli zatknutí a z vraždy v decembri obvinení traja muži, v súčasnosti čelia súdnemu procesu.
      Maltská vláda vydala v utorok vyhlásenie, v ktorom vyjadrila sústrasť rodine Caruanovej Galiziovej a tiež presvedčenie, že "každý, kto je zodpovedný za túto vraždu", bude odhalený a postavený pred spravodlivosť.
      V utorok už skôr sa smútiaci ľudia zhromaždili pri mieste, kde vlani v októbri explodovalo novinárkino auto. Prítomní stíchli, keď hodiny ukázali 15.00 h - presne vtedy, keď explodovala osudná bomba.
      Európska komisia vyzvala v utorok na zistenie "úplnej pravdy" v prípade Caruanovej Galiziovej, ako aj v prípade slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorého tento rok vo februári zastrelili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou v ich dome. V čase smrti písal Kuciak článok o prepojení slovenskej vlády s talianskou mafiou, napísala agentúra DPA.

Copyright ©TASR 2018

Britská televízia BBC a streamovacia spoločnosť Netflix pripravujú minisériu Dracula inšpirovanú rovnomenným hororovým románom írskeho spisovateľa Brama Stokera. Tvorcami novinky a autormi scenára sú Steven Moffat a Mark Gatiss, ktorí stoja za obľúbeným a oceňovaným seriálom Sherlock (2010). Projekt bude mať tri 90-minútové epizódy.
Miniséria zavedie divákov do sveta krvilačného grófa, ktorý v roku 1897 v Transylvánii spriada smrteľné plány proti viktoriánskemu Londýnu. "Vždy existovali príbehy o veľkom zle. To, čo je špeciálne na Draculovi je, že Bram Stoker dal zlu svojho vlastného hrdinu," vyjadrili sa na margo projektu Gatiss s Moffatom.
Tvorcovia na Draculovi pracovali už dlhší čas, pričom prvé správy sa o ňom objavili už vlani v júni. Britskú premiéru bude mať miniséria na BBC One, divákom a diváčkam mimo Veľkej Británie ju ponúkne Netflix. O produkciu projektu sa postará spoločnosť Hartswood Films. Ako výkonní producenti budú spoločnosť zastupovať spomínaní Moffat a Gatiss a Sue Vertue. Za BBC bude na projekt dohliadať ako výkonný producent Ben Irving a za Netflix Larry Tanz.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.